Цяр за много болести познат от древни времена с предвестника на пролетта кокичето!

Кокичето радва окото и сгрява сърцето, защото ни напомня, че пролетта е вече близо!

Оказва се обаче, че малкото цвете може да се ползва и като лекарство. В медицината на базата на един алкалоид, наречен галантамин, от кокичета се произвежда лекарство срещу деменция. Някои изследвания сочат, че кокичето подпомага функциите на мозъка.
На базата на това се правят и препарати срещу болестта на Алцхаймер. У нас то се ползва за бистър ум, за лечение на язви и срещу настинки. По нашите земи се прави лечебен спиртен извлек от кокиче с помощта на най-разпространения алкохол – нейно величество ракията. Възрастните хора от Подбалкана съветват да се прави с блатни кокичета, които са с 5-6 камбанки, но и градинските кокичета вършат чудесна работа.


Ето съвета за количеството – броят на кокичетата да съответсва на милилитрите на бутилката. Т.е. при 500 мл се слагат 50 бр., при 0,600 л – съответно цветовете са 60 бр., а при бутилка от 0,7 л – 70 цвята и т.н. При настинка Срещу настинка при деца и възрастни залейте 60 цветчета от кокичета със 700 милилитра чиста ракия в плътно затворен съд. Оставете ги да престоят на тъмно и хладно място в продължение на 40-45 дни, след което прецедете.

С готовата тинктура разтривайте гърба и гърдите си, като след това покриете мястото със загряващ компрес и се завийте с одеяло. Когато се изпотите, сменете дрехите си със сухи.
Само след първата процедура настинката би трябвало да си отиде, но при необходимост повторете метода на следващата вечер. За бистър ум и памет При проблеми с паметта и мозъчната активност залейте 100 кокичета (само цветчетата) с 1 литър ракия (препоръчително гроздова) и оставете да престоят 40 дни на слънчево място.


Прецедете и съхранявайте течността в стъклена бутилка. Сутрин вземайте по 1 чаена лъжичка от лека, подсладен с 1 чаена лъжичка натурален мед. Курсът на лечение продължава 15 дни. Тремор, зрение, тонус Срещу тремор, намалено зрение, отпадналост и язва залейте 40 наситнени кокичета (цветчетата заедно с листата) с 300 милилитра силна ракия и ги оставете да престоят в продължение на 20 дни. После прецедете и приемайте от тинктурата по 40 капки, разредени с вода, 3 пъти на ден преди ядене. Плексит За лечение на плексит използвайте предната рецепта с 40 кокичета. Но вместо да приемате тинктурата вътрешно, я нанасяйте чрез памучен тампон върху болезнените участъци

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО