Цената на гроздето скочи на пазара в Благоевград, винените сортове „Каберне” и „Мерло” се търгуват за 1 лв./ кг Избрана

Грозде за вино  е изложено на кооперативния пазар в Благоевград, но личи,че реколтата  тази година е доста по-слаба.
 
Цената на гроздето  се е вдигнала с 10-20 стотинки на килограм спрямо цената на един и същ сорт грозде от миналата година.
Според производителите,  причината за повишените цени е слабата реколта, дължаща се дъждовете и студовете през пролетта и градушките през юни.

„Виното и ракията със сигурност ще поскъпнат и това се  дължи  и на болестите по лозята , които съсипаха повече от 50% от реколтата”, коментира търговецът  Георги Манолов  от санданското село Левуново.

Цената на червените винени сортове като каберне, мерло, сира, пино ноар  е 1.00 лв. за килограм, а белите  като мускат отонел -  1.20 - 1.30 лв.

Търговката Павлина Коцева от село Долно Спанчево предлагаше грозде „Виктория” за 1лв.килограма.” Тази година гроздето е по-скъпо,миналата година вървеше 90ст.Трудно се гледат плантациите,искат копане,поливане,пръскане”,обясни  Павлина Коцева.Тази година семейството и е произвело 16 тона грозде,наели са и работници.

Мишо Щърбев от село Церово  оглеждаше продукцията на пазара. Мъжът сподели,че има малко грозде в къщи,но иска да си закупи още 50-60 кг.
„Ракийката е за това,да си развържем езиците”,обясни Щърбев,който често сяда с приятели на чашка.До сега не е произвеждал сам ракия,но приятели са му обяснили каква е технологията и решил да опита.

Много от мераклиите да си приготвят домашно вино се възползват и от възможността да смелят гроздето на място и в предоставените им бидони да го закарат до домашните си изби, като цената на услугата е 5 стотинки на килограм.
 

 

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

Астропрогноза: Овен - приятни изненади, Лъв - чудесен ден

Астропрогноза: Овен - приятни изнен...

Вторник, 19 Септември 2017 08:33
Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи страстите в Благоевград

Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи...

Понеделник, 18 Септември 2017 14:04
Невероятно! Баба живее 60 години без храна

Невероятно! Баба живее 60 години бе...

Понеделник, 18 Септември 2017 12:40

ОТКРОВЕНО