Къде в Благоевград въздухът е най-мръсен? Вижте сами! Страхотна инициатива на група граждани от Благоевград… Избрана

 Граждани на Благоевград се включиха в гражданския проект за независимо измерване на чистотата на въздуха в Благоевград.

Четиримата приятели инсталираха 3 станции, чиито данни могат да бъдат следени в реално време на специално създаден сайт. Станциите са разположени в кв.“Запад“, кв.“Еленово“ и една е поставена в центъра на града. Ако замърсяването превишава допустимите норми, знакът на станцията се оцветява в червено.

Симпатизанти на идеята и граждани на Благоевград са заинтересовани от инициативата и имат възможността да се сдобият със станция, която могат да монтират в дома си.

Идеята на Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Васил Александров и Александър Стойков е във всеки квартал на града да има поставена станция, така че във всеки един момент да се вижда на картата каква е чистотата на въздуха в Благоевград.

На измервателните устройства се забелязва,че сутрин най-мръсен е въздухът в централна градска част, където има изгорели газове от автомобили, и строежите около Трето ОУ.

"Благоевград попада в топ 10 на градовете с най-мръсен въздух. Нормите на замърсяване над допустимите стойности се преизпълнява "ударно" през зимните месеци. Защото основният причинител е отоплението на твърдо гориво. В допълнение на това са и старите коли". Инициативата е изцяло гражданска и на граждански принцип, допълват инициаторите.

До сега мрежа за наблюдение на въздуха в реално време е имало само за територията на София, но станции има в цял свят. Сега за първи път има и в Благоевград. Преди време група граждани пуснаха първите станции в София и продължават да поставят такива устройства във всички градове. Благодарение на тях вече има и в Благоевград.

Скоро ще има създадена група във фейсбук за да може заедно да устоим правото ни на чист въздух.

Данните от станциите са достъпни в реално време, 24 часа в денонощието, и в делник и в празник.
Ето и сайтът в който може да проверите във всеки един момент чистотата на въздуха.

Тук

 

 

 

2 коментара

  • Чичо Том
    Чичо Том Четвъртък, 14 Септември 2017 10:00 Връзка на коментара

    Интересна активност показват от ПП“ Партия на Зелените“.... Да не би да им свършиха напитките, цял мандат само се чешат и спят по банките, а сега демонстрират заинтересованост... Колко са жалки в неможенето си

  • Соня
    Соня Четвъртък, 14 Септември 2017 20:19 Връзка на коментара

    А дали измерват по Васил Левски към Покровник при бензиностанцията и шоурума на Опел. Там отзад има един комин - майко мила! Дим и мазни сажди от Струмско до Покровник, ама май това не е в централна градска, на никой не му пука!

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

Астропрогноза: Овен - приятни изненади, Лъв - чудесен ден

Астропрогноза: Овен - приятни изнен...

Вторник, 19 Септември 2017 08:33
Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи страстите в Благоевград

Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи...

Понеделник, 18 Септември 2017 14:04
Невероятно! Баба живее 60 години без храна

Невероятно! Баба живее 60 години бе...

Понеделник, 18 Септември 2017 12:40

ОТКРОВЕНО