След 6 дни битка с огъня: Пожарът край Кресна е овладян, закриват кризисния щаб Избрана

Ограничени и локализирани са всички огнища на пожара в Кресненското дефиле, това обяви на последния брифинг от кризисния щаб министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той благодари на всички, включили се в овладяване на стихията и отчете отличния резултат от спасителната операция, която приключи без жертви и пострадали

Всички огнища на пожара са ограничени и локализирани. Задачата ни е изпълнена, по тази причина закривам кризисния щаб – обяви на последния брифинг от място министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той припомни, че преди шест дни, по заповед на министър-председателя Бойко Борисов, бе активиран Националният план за защита при бедствия, в частта за заплаха от голям пожар, и съответно сформиран щаба. „До днес средно по 500 човека - пожарникари, военни, горски, доброволци, участваха дневно в действията по овладяване на стихията. Включени бяха и средно 70 единици техника, два военни, а в днешния ден и един частен хеликоптер“, обобщи министър Радев силите и средствата, участвали в спасителната операция.

Хора вече могат да се завръщат по населените места, за гарантиране на спокойствието обаче остава в сила контролираният достъп. Навсякъде е възстановено електроподаването, включително и в тунела, няма проблем с далекопроводите, те също са пуснати. Нормализирано е движението по пътя в района на пожара, съобщи още вътрешният министър и отново отправи апел: към водачите - да пропускат специализираната техника и да не хвърлят през прозорците на автомобилите фасове, които биха могли да предизвикат нови пожари; и към жителите - да бъдат особено внимателни при боравенето с огън. „Прокуратурата и МВР продължават следствените действия за установяване на причините за разразяване на пожара. Важно е те да бъдат изяснени, за да може в бъдеще подобни случаи да бъдат предотвратени“, заяви министър Радев и посочи, че тепърва предстои изясняване на размера на нанесените щети, като ще бъде направено предложение за изготвяне на независима експертиза за поразените площи и направените от държавата разходи за провеждане на операцията.

„Няма жертви и пострадали нито сред местните хора, нито сред участниците в гасителните действия - това е много добър резултат от спасителната операция“, заключи министър Радев и отправи благодарности към всички, включили се в действията по потушаване на пожара – главен комисар Николай Николов и колегите му от ГДПБЗН, полицаи, представители на горски стопанства, доброволци, ловджии на местните власти, и не на последно място на областния управител Бисер Михайлов за логистичните дейности, благодарение на които за хората на терен е осигурено всичко необходимо.

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николов съобщи след извършената проверка: Навсякъде по периметъра е спокойно, няма никакво пламъчно горене, единични са огнищата, които продължават да тлеят в центъра на целия пожар. Те не са опасни, но хеликоптерът остава в готовност в Симитли. Следващите дни няма да напуснем терена, ще редуцираме хората и техниката, но ще продължим да наблюдаваме терена. Дъждът позволи пожарът да бъде свален на земята, да не е върхов, но пожарът не е окончателно погасен. Ситуацията е под контрол, бдителността ни продължава, за да не допуснем неговото възобновяване.

Остава и полицейското присъствие в района на Стара Кресна, Ощава и Влахи, включително и на главния път. Ще осъществяваме наблюдение на обстановката, съвместно с пожарната и другите структури ще сме тук до пълното приключване на действията – информира главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР –Благоевград. Той уточни, че след отмяна на евакуацията сутринта в село Влахи, до момента в населеното място са се завърнали 16 от евакуираните общо 27 души.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов поясни: Отмяната на заповедта за обявяване на бедствено положение ще бъде разписана, когато ГДПБЗН уведоми, че пожарът е погасен окончателно и приключат дежурствата. Дълбока благодарност към всички, които взеха участие в погасяването на този огромен пожар, невиждан поне на територията на област Благоевград.

 

Информационна агенция "Региона Бгпредставя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград. Предлагаме Ви новини в секциите:
РегионалниБългарияКриминалниОбществоЛюбопитноСпортТуризъм и Здраве.

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО