/Видео/ Рехабилитират болни от множествена склероза в Благоевград безплатно по проект Избрана

Над 50 болни от множествена склероза от Благоевград  ще бъдат обгрижвани безплатно по проект.Специалисти ще посещават домовете им за рехабилитация и ще обучават близките им как да се грижат за тях.
Това съобщи Биляна Благоева, председател на фондация МС Общество България, областен координатор на националната пациентска организация за защита правата на пациентите.
„Проектът, който спечелихме е към фонд социална закрила и ще предложим на болните от множествена склероза и миастения гравис иновативна мобилна услуга и по домовете за лежащо болните и тук в центъра за тези, които са в по-добро състояние“, обясни Бляна Благоева.
В рамките на проекта ще се проведат  два обучителни модула
в които ще се обучат и близките как да работят със самите болни, ще им се дадат съвети за упражнения.
„Обмисляме и провеждането на редица мероприятия, като например коледно мероприятие, смехотерапия, музикотерапия и др. Ще има психолог, който ще работи и с болните и с близките им.  
Проектът се отнася за максимум 45 човека, но няма да върнем и ако има повече желаещи. Предлагаме им безплатна услуга по домовете, кинезитерапия и психолог“,обясни  областната координаторка на Националната пациентска организация за защита правата на пациентите.
 Проектът носи името  „Център за психосоциална и физикална рехабилитация на лица с множествена склероза"
„Социален работник също ще се включи в дейността. На официалната ни страница всеки може да прочете каквото го интересува. Ще е публично и там ще оповестяваме резултатите. Освен обучителните книжки ще бъдат направени и други материали, които ще са им много полезни и ще могат да си ги ползват вкъщи“,добави още Благоева.
По – тежко болните ще бъдат посетени в домовете, а тези които са по-добре ще посещават центъра,който се намира на ул.“Хр.Смирненски“5 в Благоевград. Болните ще бъдат диагностицирани и  ще им бъдат направени картони.

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО