Търговката В. Стоянова: Малините са доходоносен бизнес, но трудно се берат Избрана

Жегата не изплаши търговците на благоевградския пазар и търговията кипеше с пълна пара. Най – много хора се въртяха  вчера около касетките с малини, които се търгуваха за 6 лв. кг.

„Цената им не е висока, предвид колко трудно се отглеждат и берат. Най – лошото е, че сочните плодове  са краткотрайни. Развалят ли се не стават за нищо, коментира търговката Ваня Стоянова от Сандански.

Тя обясни, че много хора си купуват малини,  едни си ги слагат в буркани за компот, а други  пък ги замразяват във фризера. 

Плодовете притежават много витамини, минерали и фибри, а пък чая от малиновите листа лекува стомашно – чревни заболявания и гърлобол. „Малините са богати на витамин C и витамини от Б групата, освен това са полезни и за зрението. Чела съм много книги и статии и знам всичко за тях “, коментира още Стоянова.

Освен малини на пазара се предлагаха и пъпеши  за 1,40 лв, дини за 0,50 лв/кг.,  ягоди – 5 лв/кг., картофи за 0,70 лв/кг и домати за около 1,50 лв/кг, морови – 0,50 лв/кг и още много други.

„Доматите са ни много вкусни, защото са собствено производство от Яворница. Подбрали сме два сорта, които да произвеждаме, защото са най – вкусни. Това са обикновените домати и домати „ръгби“. Доматите „ръгби“ вървят около 1 лв/кг. Цялото семейство се включва в отглеждането, имаме около 3-4 декара домати“,  коментира Виолета Йорданова от Яворница . Петра Николова е друг от търговците, който предлага домати собствено производство. Нейните домати пък са  от градината и в Градешница.

Заради силните горещини през последните дни е започнал да се появява лек нагар по плодовете, но като цяло реколтата е добра, обясниха производители. Според тях плодовете и зеленчуците ще запазят цените си до края на август.

 

Информационна агенция "Региона Бгпредставя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград. Предлагаме Ви новини в секциите:
РегионалниБългарияКриминалниОбществоЛюбопитноСпортТуризъм и Здраве.

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО