Топ Новини

В.Д.

В.Д.

Основната точка залегнала в дневния ред на предстоящата сесия на местния парламент е  Годишен отчет за изпълнение на бюджета, инвестиционната програма на община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз, състоянието на общинския дълг и друга отчетна информация за 2016 година.

 След проведеното обществено обсъждане преди дни  и състоялото се днес общо заседание на постоянните комисии към общински съвет, на които бяха изнесени подробни доклади относно приходната и разходна част на бюджета и инвестиционната програма на общината за изминалата година, се очаква съветниците да подложат на разискване и гласуване цялостния отчет на бюджета.

 На предстоящата сесия ще бъде разгледано и предложение относно изпълнение на мерките, заложени в Програмата за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на територията на Община Благоевград.

 Местните парламентаристи се очаква да дадат съгласие за предоставяне за безвъзмездно управление  на общински нежилищни  имоти – публична общинска собственост за нуждите на ПМГ „Акад. С. П. Корольов”, ЕГ „Акад. Л. Стоянов” и ЮЗУ „Неофит Рилски“ за нуждите на учебните заведения.

 В дневния ред на предстоящата редовна сесия са включени няколко точки, касаещи предложения за одобряване на доклад за експертна оценка, определяне на начална тръжна цена обявяване на публичен търг с тайно наддаване за седем общински имота на територията на град Благоевград.

 Общинските съветници ще гласуват образуване на временна комисия за подбор на кандидати за съдебни заседатели за Окръжен съд Благоевград, която ще разгледа подадените документи и ще проведе интервюта с кандидатите.

Сесията на Общински съвет - Благоевград  ще се проведе на 25 юли 2017 г. /петък/ от 9.30 ч. в зала „22-ри Септември”.  

 

ОФК Пирин ще изиграе още една контролна среща утре, вторник, от 18:00 на базата в с. Рилци. Съперник в утрешния мач ще бъде македонският Саса Каменица. Пиринци подновяват тренировки днес, подготовка за следващия шампионатен двубой - гостуване в Разград на Лудогорец, като срещата е в неделя от 21:00.

11-годишно момиче е открито убито в асансьор на жилищен блок в бургаския квартал "Меден рудник". За престъплението е задържано момче на 15 години, съобщи бтв. Заподозреният и момичето се познавали от няколко седмици от социалните мрежи. Впоследствие са разменили телефоните си и се е стигнало до личен контакт, казаха от прокуратурата. Мотивът за убийството бил скарване между двамата за това къде да пушат наргиле. Момичето е умъртвено с нож с един удар в областта на врата.

Тялото е намерено от съседи, които са се обадили в полицията. Сигналът е подаден в 17:30 ч. вчера. Момичето е било без документи за самоличност, лични вещи и без телефон. Нямало е и свидетели. Момичето не е нито от входа, в който е открито мъртво, нито от блока, задържаното момче също. И двамата обаче са от Бургас. Предстои тепърва да се изяснява какво са правили във входа.

"При първоначалните действия не установихме въобще връзка на живущите не само в този блок, но и в съседните блокове с момичето, което беше намерено в асаньора. Към момента нямаме данни за това, че жертвата е искала и викала за помощ и някой се е отзовал или не се отзовал", коментира директорът на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

За задържаното момче ще бъде поискан постоянен арест, въпреки че е непълнолетно. Момчето няма предишни криминални прояви. Наказанието за непълнолетния нападател ще бъде редуцирано по правилата на Наказателния кодекс, уточниха от прокуратурата. Грози го затвор от 3 до 10 години.Всички във входа са били разпитани. Иззети са записи от камери от съседни магазини. Направен е оглед на мястото, районът е отцепен. Тялото на момичето е откарано в болницата в Бургас за аутопсия.

Пожарникари проявиха хуманно отношение и гражданска съвест, спасявайки малко коте, покатерило се на дърво в Благоевград. Тази сутрин на главната улица „Тодор Александров“ в града момиче забелязало коте сред клоните на едно от дърветата, разположени от двете страни на пешеходната зона.  След като разбрало, че котето не може да слезе само, момичето позвънило на телефон 112. Според очевидци, екип пожарникари пристигнали веднага и след няколко минути котето било свалено от дървото. В момента за него се търси приемен дом или стопани, които да се грижат за него. Спасителната акция предизвика голям интерес сред живеещите в района и случайните минувачи.  Гражданите признаха, че са се изненадали от бързата реакция на аварийните екипи.

 

 

Сайтът не носи отговорност за публикуваните коментари.

Ексшефът на КАТ - Благоевград Димо Чобанов е новият началник сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Хасково, съобщават от дирекцията. Със заповед на министъра на вътрешните работи от днес гл.инспектор Чобанов е преназначен на длъжност началник КАТ-Пътна полиция в Хасково. Той бе представен официално днес пред ръководния състав на дирекцията. Чобанов е завършил ВИПОНД-МВР през 2001 г. и последователно е заемал длъжностите районен инспектор, дознател, а от 2011 г. до 2016 г. е бил началник сектор „Пътна полиция” на ОДМВР-Благоевград.

Димо Чобанов беше начело на КАТ – Благоевград в продължение на 5 години. Той беше назначен на поста през лятото на 2010 г. от тогавашния полицейски директор комисар Йордан Кочев след пенсионирането на Огнян Сапунджиев. Свалянето му от шефското място преди  време  бе обяснено като част от кадровата стратегия за формиране на екипи от новото ръководство на ОД на МВР – Благоевград в лицето на Росен Танушев и най-вече на заместника му Георги Кьосев, който отговаряше  за Охранителна полиция.  След завръщането си в Хасково е полицейски инспектор в Териториална полиция.

 

Сайтът не носи отговорност за публикуваните коментари. 

Газова бутилка избухна и изпепели тераса на  апартамент в благоевградския квартал "Струмско'". Напълно са изгорели всички вещи, които били на балкона. За щастие няма пострадали хора.

Инцидентът стана вчера към 20:10 часа на улица Струма 9А в квартала.

Бутилката с газ  изтичала и това била причината да се възпламени балконът на жилището.   В момента на инцидента  там са били наемателите - майка и две годишно  момиченце.За щастие те  били в друга стая и не са пострадали. Комшии подали сигнал на тел.112. След няколко минути пристигнала пожарната и огнеборците загасили пламъците. Напълно са изгорели всички  мебели, които били на терасата.

От пресцентъра на полицията съобщиха,че пожарът е потушен от екип на РСПБЗН-Благоевград. Причината за огнената стихия е  небрежност при боравене с открит огън.

 

Сайтът не носи отговорност за публикуваните коментари.

Тежък криминален инцидент е станал в късния следобед онзи ден в Монтанско, пише булнюзбг.. Младеж от врачанското село Малорад е наръгал многократно съпругата си в Габровница, след което е отрязал главата й. Веднага след това побеснелият мъж зверски пребил родители й, но пощадил детето си. 20-годишният Цвети Антов от Малорад се бил оженил за 16-годишната Галя от Габровница. Наскоро им се родило детенце и затова майката живеела при родителите си, за да й помагат в грижите за бебето. Бащата обаче, който е известен като Цвети Комара, останал да живее и работи в родното си село. Тези дни до него стигнала клюката, че младата му съпруга е започнала да изневерява и вчера той внезапно пристигнал в Габровница, където я хванал в крачка. В яростта си той я намушкал няколко пъти, след което отрязал главата й. После пребил зверски родителите й, пощадил детето и избягал. Вчера в Малорад разказал на близък приятел какво е направил, като гордо обяснил, че е отрязал главата на жена си „като на крава“! Човекът незабавно подал сигнал на тел.112 и около обед убиецът бил арестуван. По случая работят полицейски управления от Монтанско и Врачанско. 

 

 

 

 

Сайтът не носи отговорност за публикуваните коментари. 

 

31-г. мъж се самопростреля край Сандански. Около 08:58 часа  завчера  в РУ-Сандански е получен сигнал за това, че в местността „Джеленица“, землище на с.Кашина, общ.Сандански, 31-годишен мъж от с.Ново Делчево се е самопрострелял в областта на дясното бедро.

Пострадалият е транспортиран за лечение в МБАЛ-Сандански без опасност за живота. В хода на работата по случая, от полицейски служители на РУ-Сандански, в колиба, ползвана от пострадалия, са намерени и иззети 3 бр. гилзи и ловна пушка, за които не са представени необходимите документи за притежание и съхранение.

За случая е уведомена РП-Сандански.

 

Сайтът не носи отговорност за публикуваните коментари.

За истинска шашма с водомерите сигнализираха потърпевши в ИА Региона. Те обясниха, че на пазара се предлагат водомери на десетки фирми, но само на две фирми могат да се използват в Пиринско. В Член 30, ал. 2 от  Наредба № 4 от 17 юни 2005 г. за проектиране, изграждане и експлоатация на сградни водопроводни и канализационни инсталации“ е записано, че трябва да се монтират водомери  с импулсно или дистанционно отчитане.  Оказва се обаче, че след като си закупиш водомер и отидеш във ВиК да го регистрират  излиза, че ВиК разполага с четци за такива видове водомери едва на две фирми.Това са петричката фирма  „Беласица“ АД и полския производител „ Повогаз“.  Ако твоя водомер не е на тези фирми тогава те отпращат, че те не могат нищо да направят и леко ти намекват, че ако си купиш от една от двете въпросни фирми няма да имаш проблем с регистрацията на водомера.  Така се оказва, че закупили от други фирми напразно са си дали парите и ще трябва да се бръкнат за нови водомери. Служители от ВиК вдигат невинно рамене и плахо намекват, че такова нещо, според тях,  е незаконно, но няма какво да направят. Това било решение на началника им.

„Как и по какъв начин от ръководството  на ВиК в Благоевград са взели решение да ползват водомерите на тези две фирми. Явно това го е определила управителката Росица Димитрова “, недоумяват хората.

Според тях, по-удачно било да се направи търг или конкурс, с който да се определят фирмите, чиито водомери  ще се използват в Благоевградска област.

„Ясно е, че има някаква шашма и  някой има полза от тази работа. Не е трудно човек да се досети кой е той“, добавят уверено хората. Те предполагат, че напълно е възможно някой строител да се е бръкнал със 10 000 лв. за водомери и в последствие да се окаже, че  не може да ги използва, тъй като не били произведени от определените фирми. Интересно било кой ще му покрие загубите, тъй като бил длъжен да сложи водомери с дистанционно обслужване.

 „Ясно е, че управителката на ВиК си прави каквото си поиска, защото има солидната подкрепа на членове на управляващата партия ГЕРБ “,добавят още хората.

Как и по какъв начин Росица Димитрова е взела решение да работят само с две фирми не е ясно. Дали това е нарушение на закона или не да преценяват други органи. Ние от ИА“Региона“ ще следим случая.

 

 

Сайтът не носи отговорност за публикуваните коментари.

 

 

10 фирми подадоха оферти за санирането на сградата на общинска администрация в Благоевград.От тях са 4 благоевградски, 3 столични, една фирма от Пловдив, една от Несебър и една от Кюстендил.

Председателят на  комисията младши юрисконсулт Никола Радойчев  отвори днес в общината офертите на фирмите, желаещи да участват в обществената поръчка. Сред тях са благоевградските фирми „Динатстрой“ на общинския съветник Димитър Урдев, „Елитстрой“ с представител Изабела Георгиева, ЕТ „Маргарита-П-Иван Костадинов“ на Пепи Петрунов и „ГБС-Благоевград“ на Михаил Гюлеметов.

Сред кандидатите са още  софийските  фирми „НСК София“ на Светлин Владимиров, „Инфра Роудс“ на Антон Арнаудов, „Ърбън Грийн“ на Дарин Лашков, ДЗЗД „Ерма строй“ от Пловдив, „Булплан инвест“ от Кюстендил на Николай Йосифов и  „Агрон груп“ от Несебър.

Обществената поръчка на община Благоевград  е  с предмет: „Изпълнение на инженеринг (проектиране, строително - монтажни работи и авторски надзор), с обект на интервенция – сградата на общинска администрация - Благоевград във връзка с реализацията на проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общински административни сгради”,Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Обществена поръчка  е за  близо 3,4 милиона лева с ДДС.

След като комисията  с председател Никола Радойчев  разгледа  и одобри документите на фирмите, ще бъдат отворени и ценовите оферти.  

 

 

Сайтът не носи отговорност за публикуваните коментари. 

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО