Топ Новини

Статии филтрирани по дата: Понеделник, 04 Септември 2017 - Информационна агенция "Региона Бг" - Новини от Благоевград и Региона

Община Кресна стартира национална кампания за възстановяване на колосалните щетите от пожара, възникнал на 24-и август  на територията на общината.  С решение на Общинския съвет днес е създаден обществен съвет, в който влизат кмета на община Кресна Николай Георгиев, кметските наместници на пострадалите от пожара села и по един представител на всяка от групите в общинския съвет, който да координира работата по преодоляването на щетите.
Община Кресна се обръща с гореща молба за човешка съпричастност и съдействие към всички български физически и юридически лица, като ги моли да даряват парични средства, строителни материали и вътрешно обзавеждане за изгорелите къщи и селскостопанските постройки в засегнатите села. Създадена е организация и могат да бъдат приемани и помощи в хранителни продукти и консерви за изхранване на пострадалите от пожара. С благодарност ще бъдат приемани и вещи от първа необходимост (одеала, чаршафи, завивки, топли дрехи и обувки).

Пожарът нанесе огроми щети на природата и остави без паша и възможности за събиране на сено за изхранване на животните в засегнатите села през зимата. В тази връзка, в общината е създадена организация за складиране на дарения - концентрирани и груби фуржи, сено и слама за изхранване на селскостопанските животни в засегнатите от пожара села.
Николай Георгиев се обръща с лична молба към своите колеги кметове от цялата страна да изразят солидарност и да подкрепят община Кресна в този критичен момент.

"Най-важният урок за хората е да разберат, че те сами предопределят бъдещето си, чрез постъпките, извършени в миналото и настоящето",коментират от ръководството на общината.
На телефони 0893 015892, 0893 015893 и 0893 015894 / от 08.00 - 17.00 часа / всички български и чуждестранни граждани и институции могат да получат конкретна информация за нуждите на пострадалите и нанесените щети като се включат с парични средста, предметни дарения или доброволен труд.

Банковата сметка, на която могат да се превеждат парични средства в подкрепа на пострадалите от пожара и преодоляването на щетите е:

ОБЩИНА КРЕСНА
Интернешънъл Асет Банк АД - клон Благоевград
IBAN BG08IABG74588401242700
BIC IABGBGSF
КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ: 445100
ОСНОВАНИЕ: ПОЖАР В СЕЛАТА ОЩАВА, СТАРА КРЕСНА И ВЛАХИ.

Публикувана в Общество

Новият директор  на Драматичен театър „Н. Вапцаров” Александър Галперин  представи  своята програма за развитие  на общо събрание .
С програмата той спечели конкурса за длъжността през месец юли .Заедно с екипа, Галперин  обсъди изминалия сезон, стратегията до края на календарната година и разбира се, репертоарната и административната политика, заложени в концепцията му за развитие на театъра, за срок от четири години.

„Предстои ни голяма битка и вие сте армията, която ще се сражава. Ситуацията, в която се намира театърът в момента е изключително тревожна. Трябва всички да признаем, че зрителят отдавна е напуснал салоните”,коментира  Александър Галперин.

Програмата на Галперин е изградена на база на оценка и сравнителен анализ, който разглежда петнайсет годишен период. Предвид започналото производство на двете представления „В полите на Витоша” и „Красавицата и Звярът”, тя ще влезе в сила от началото на следващата календарна година.

Планираните дейности не предвиждат съкращения в екипа на театъра.

Някои от стъпките за изпълнение, които предстоят, са нова репертоарна политика, структурни промени и нови работни звена, механизми за финансово стабилизиране и развиване на нови зрителски аудитории.

Планираната програма за месец септември остава без промяна, а по традиция, театърът ще открие сезона с промоционални цени на билетите.

Публикувана в Регионални

Бившият директор  на Регионалния център по здравеопазване /РЦЗ/ в Благоевград д-р Анатоли Тачов се удиви на постройките в скалния град Матера в Южна Италия.

„Матера, заедно с Пловдив са бъдещите столици на европейската култура“,написа той във фейсбук и качи снимка от прекрасното място.
Град Матера   е нещо като събрат на Пловдив – двата града ще бъдат паралелно европейски столици на културата през 2019 година.

Според д-р Тачов, Матера била невероятна и красива, имало каменни постройки навсякъде, всички излезли като от филм за Йерусалим отпреди 2000 години. Страното стъпаловидно строителство и издълбаните в скалата къщи правели улиците на града доста странни – понякога пътеките буквално минавали върху покривите на сградите и това си е било напълно обичайна гледка.

Матера е една от най-интересните и нестандартни дестинации.Градът се намира в района Басиликата в Италия и е обитаем от векове.

 

Публикувана в Регионални

Общинската ръководителка на Жени ГЕРБ в Благоевград Елена Ташкова се наслади на обичани световни хитове на третата вечер на The Brava fest volume 3 в благоевградското село Дъбрава.

Амбициозната дама пя заедно с изпълнителите и се забавлява на макс под звуците на популярни песни.След края на фестивала тя се щракна за спомен с легендата от “ Юрая Хийп“  Джон Лоутън и Атанас Пенев от Б.Т.Р.

Кулминацията на фестивала бе химнът на месец юли, изпълнен от вечната рок банда Юрая Хийп- „July morning“. Именно вокалистът на групата Джон Лоутън, заедно с БТР и публиката, придадоха ново звучене и емоция на песента.

Атмосферата  подготвиха  и младите рок таланти от Музикална академия  „Престо“, които припомниха хитове, направили рок музиката значима и непреходна.

По време на тридневния фестивал, жители и гости на Дъбрава, успяха да се потопят в любимия си музикален стил, благодарение на класните изпълнения на Troya Band - Macedonia, Black Rose - Благоевград, Ignore the hate, The Bullets – Greece.


Публикувана в Регионални
Понеделник, 04 Септември 2017 13:20

Трагедия: Син уби майка си

Жена е била убита от сина си в София. Инцидентът е станал в неделя. Полицията е задържала извършителя. Той е с психични отклонения и е откаран в психодиспансер за лечение.

По случая работят Четвърто РПУ и СДВР. Мъжът е шизофреник и е около 50-годишен, пише „Блиц”.
 
Публикувана в България

Издялана в скала, потопена в река Струма, фигура на гола жена се появи в Кресненското дефиле след рязкото спадане водите на реката с продължаващата вече над два месеца суша в региона.  

Мистериозната находка е факт край „Кривия” тунел в дефилето. Фигурката на жената е с височина 60-70 см, показва се на 80 сантиметра над водата, съобщава БГНС.

Въпреки спадналото ниво на реката, дълбочината под фигурата е над 1.80 м. Което поставя под въпрос как е издълбана фигурата. Авторът й, би трябвало да е гигант с ръст над 2-2.50 метра. Или пък я е издялкал от лодка.

Тя е издялана върху гранита с твърд инструмент, самата скала повтаря почти идеално силуета на връх Вихрен. Фигурката е на жена, тъй като има изобразени гърди, на мястото на пъпа зее отвор, а на главата има два израстъка, подобни на рога. Или при по-богата фантазия, те мязат на антени.

Според падащата слънчева светлина, устата на жената ту говори нещо в посока на „Кривия”, ту на обратно - към връх Пирин в едноименната планина. След скалата с изобразената върху нея фигура на жена, започва бурния теч на р. Струма в посока „Додев гьол. Той е 100 м. по-надолу, наричат го „пералнята”.

Напролет, когато реката придойде, гьолът има вид на страхотен водовъртеж. Под него пък има огромна и бездънна цепнатина, която минава под Е-79 и тунела. В нея, при труса от близо 9-та степен по скалата на Рихтер на 4 април 1904 г., са изчезнали водите на реката. Според легендите в продължение над 2 дни в нея потъвали водите на река Струма. След като я напълнили, поели отново към Кресна и Бяло море.Публикувана в Любопитно

16-годишен велосипедист пострада тежко след катастрофа.Инцидентът стана около 19:30 часа в събота в  село Ляски, община Хаджидимово.

Лек автомобил „Лада“ с 31-годишен водач от Ляски, движейки се с несъобразена с пътните условия скорост, блъска 16-годишен велосипедист, който в резултат на инцидента е получил хематом на главата. След извършен медицински преглед момчето е  освободено за домашно лечение.

Пробата за наличие на алкохол в кръвта на водача на автомобила е отрицателна.Сн.илюстративна

Публикувана в Регионални
Понеделник, 04 Септември 2017 11:38

Спипаха 48-годишен докато си полива канабиса

48-годишен мъж от Якоруда е задържан заради отглеждане и съхранение на наркотични вещества.Вчера в местността „Гнилещица“, землище на Якоруда в момент на поливане на около 23 бр. тревисти растения, реагиращи положително на канабис, е задържан М.П./48г./ от Якоруда. При последващи оперативно-издирвателни мероприятия, от полицейските служители е извършена проверка в жилище в Якоруда и прилежащи към него постройки, обитавани от лицето, където в къщата са намерени и иззети около 30 грама тревиста маса, реагираща положително на марихуана, а в питейно заведение, стопанисвано от същия, са намерени и иззети: около 150 грама марихуана, инструкции за отглеждане на марихуана и торове за наторяването й. М.П. е задържан със заповед за задържане до 24 часа.

Завчера пък  в нива, находяща се в землището на с.Горна Крушица, общ.Струмяни, от полицейски служители на РУ-Сандански, са открити около 160 бр. тревисти растения. След направен полеви тест, същите са реагирали положително на канабис с общо тегло около 240 килограма.

От полицейски служители на РУ-Петрич, около 01:30 часа  в събота в ж.к.“Цар Самуил“ в Петрич, е извършена проверка на Л.Л./19г./ от Петрич, при която е намерена и иззета около 0,2 грама тревиста маса, реагираща положително на марихуана. Лицето е задържано със заповед за задържане до 24 часа.Сн.илюстративна

Публикувана в Криминално

Амбициозният кмет на Белица Радослав Ревански изненада жителите на общината като се появи със приказно красива дама вечерта на празника на града.Младият градоначалник е ерген и е един от най-желаните мъже в курортната община.Още повече той се наложи като добър управленец, за кратко време обнови града и спечели европейски проекти за големи суми.

Радослав Ревански качи на стената си във фейсбук снимка с ослепителната красавица до себе си и получи десетки поздравления.Двамата бяха като излезли от журнал, държаха чаши с бяло вино в ръцете си.

„ Желая ви любов и щастие. Много сте хубави!“ „Страхотна двойка“  „Бъдете благословени в любов и щастливи мигове!“, заваляха  различни пожелания.

Както ИА Региона писа два дни Белица празнува  48 години от обявяването си за град с богата програма.Общинският център привлече хиляди свои жители и гости,а площадът оживя като никога до сега.

 
Публикувана в Регионални

Кукерите от село Полето събраха свои съселяни на площада на вкусен курбан. Мераклиите, пазители на изконната българска кукерска традиция, от най-младата група в община Симитли опънаха дълги трапези на центъра на селището. Стотици жители на селото, почитатели на кукерството и гости се събраха  вечерта на площада на селото. Няколко казана с храна бяха приготвени за гощавката на хората.

Жива музика за кукерския празник не липсваше. Хора и много веселие изпълниха септемврийската вечер.  Кметът на община Симитли Апостол Апостолов също присъства на тържеството и поздрави най-младата кукерска група.

Кукерската група в село Полето е най-младата в общината. Като костюми и цялостна визия обаче не отстъпват на другите групи от общината.
През август и септември в община Симитли всяка кукерска група коли животинка и събира всички от квартала, от селото или града. Празникът се обезпечава с даровете, събрани от Сурва.

 

 

Публикувана в Регионални
Страница 1 от 2

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

Астропрогноза: Овен - приятни изненади, Лъв - чудесен ден

Астропрогноза: Овен - приятни изнен...

Вторник, 19 Септември 2017 08:33
Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи страстите в Благоевград

Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи...

Понеделник, 18 Септември 2017 14:04
Невероятно! Баба живее 60 години без храна

Невероятно! Баба живее 60 години бе...

Понеделник, 18 Септември 2017 12:40

ОТКРОВЕНО