Топ Новини

Статии филтрирани по дата: Сряда, 13 Септември 2017 - Информационна агенция "Региона Бг" - Новини от Благоевград и Региона

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов проведе днес работна среща с кметовете на общините Банско, Гоце Делчев, Разлог, Петрич и Сандански. В тях  ще се провеждат публични събития по повод 10 годишнината от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС през 2018 г.

Целта на тези комуникационни инициативи е широката общественост да бъде информирана за ползите на Република България от членството в ЕС, да се провокира интереса на гражданите от различните населени места към представените теми, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и възможните механизми за ефективно партньорство и постигане на общи цели на институции и организации.   

С цел по-широко регионално покритие комуникационните инициативи е определено да се провеждат извън областния град, като за област Благоевград се предвиждат 5 публични събития, които ще се реализират в общините Банско, Гоце Делчев, Петрич, Разлог и  Сандански.

В рамките на Работната програма на Комуникационната стратегия за 2017 г. са предвидени и комуникационни инициативи, които ще се реализират в партньорство с народните читалища в страната. Четири са читалищата в област Благоевград, които ще получат финансиране за организация на публични събития, в подкрепа на дейностите по подготовката на предстоящото Председателство.

По време на работната среща, днес бяха обсъдени датите, мястото и началния час на провеждане на събитията, естеството на съпътстващата културна програма, както и за начините за разпространение на информацията за тези инициативи, с цел привличане на по-голяма аудитория.

Публикувана в Общество

Танцова формация „АСТРА” с худ. ръководител Галя Златкова се завърна от турне в Италия и заслужено може да се похвали с отличията от участието си във фестивала " Магията на Венеция", където се открои от останалите участници с най-голямо присъствие и атрактивност във всички концерти.

 В трите фестивални дни Танцова формация "АСТРА" участва с три възрастови групи, като показа общо 10 танца от своя репертоар и четири солови изпълнения на Диляна Стоянова и Ивана Спасова. С разнообразния си репертоар, многообразието от костюми в различни багри и цветове, усмихнатите лица и перфектното изпълнение на танците и песните, прекрасните момичета на "Астра" успяха да завладеят публиката и да спечелят симпатиите на много от участниците във фестивала, с които завързаха нови приятелства.

Талантливите момичета от формацията бяха наградени с  Плакет  и Сертификат за цялостното представяне на състава.
Три от момичетата бяха отличени с индивидуални награди - за най-малкия участник - Дия Достумска и два сертификата за Диляна Стоянова и Ивана Спасова, които освен като танцьори се изявиха и като певици в музикалната част на фестивала. Наградите бяха връчени официално от италианския представител на общината в Лидо ди Йезоло след Гала концерта на площад „Нембер“.

 Худ. ръководител Галя Златкова остана изключително доволна от представянето на формацията във фестивала и с радост прие поканата на организаторите , която беше отправена към нея за участие на ТФ „Астра“ в следващите издания на фестивала.

 


 


Публикувана в Регионални

Грозде за вино  е изложено на кооперативния пазар в Благоевград, но личи,че реколтата  тази година е доста по-слаба.
 
Цената на гроздето  се е вдигнала с 10-20 стотинки на килограм спрямо цената на един и същ сорт грозде от миналата година.
Според производителите,  причината за повишените цени е слабата реколта, дължаща се дъждовете и студовете през пролетта и градушките през юни.

„Виното и ракията със сигурност ще поскъпнат и това се  дължи  и на болестите по лозята , които съсипаха повече от 50% от реколтата”, коментира търговецът  Георги Манолов  от санданското село Левуново.

Цената на червените винени сортове като каберне, мерло, сира, пино ноар  е 1.00 лв. за килограм, а белите  като мускат отонел -  1.20 - 1.30 лв.

Търговката Павлина Коцева от село Долно Спанчево предлагаше грозде „Виктория” за 1лв.килограма.” Тази година гроздето е по-скъпо,миналата година вървеше 90ст.Трудно се гледат плантациите,искат копане,поливане,пръскане”,обясни  Павлина Коцева.Тази година семейството и е произвело 16 тона грозде,наели са и работници.

Мишо Щърбев от село Церово  оглеждаше продукцията на пазара. Мъжът сподели,че има малко грозде в къщи,но иска да си закупи още 50-60 кг.
„Ракийката е за това,да си развържем езиците”,обясни Щърбев,който често сяда с приятели на чашка.До сега не е произвеждал сам ракия,но приятели са му обяснили каква е технологията и решил да опита.

Много от мераклиите да си приготвят домашно вино се възползват и от възможността да смелят гроздето на място и в предоставените им бидони да го закарат до домашните си изби, като цената на услугата е 5 стотинки на килограм.
 

 

Публикувана в Общество

В понеделник   ЕТ „ТИЦА – Строителна фирма "Стоица Гълъбова" от с.Г.Брезница с доброволен труд започва възстановяването на напълно изгорялата къща на Димитър Златков Стоилов (дядо Митко) от село Ощава, махала Миланчевци.

Построяването на новия дом на дядо Митко става възможно, благодарение на получените средства в дарителската сметка на националната кампания на община Кресна за възстановяване на щетите от пожара, възникнал на 24-и август  в землищата на селата Ощава, Стара Кресна и Влахи.

Кметът на община Кресна  Николай Георгиев  разговаря днес  с представителите на Главболгарстой АД. Фирмата е сред строителите на трасето на Лот 3.3 на АМ "Струма" и с готовност ще подкрепи усилията на общината, като възстанови безвъзмездно участъците от пътя до с.Ощава, по който ще се доставят строителните материали за засегнатите по пожара къщи. Възстановяването на пътя ще започне  този петък  

След къщата на дядо Митко, фирма ЕТ „ТИЦА – Строителна фирма "Стоица Гълъбова" ще се заеме с възстановяването на къщата на дядо Йосиф. Напомняме, че в деня на пожара той загуби съпругата си, която издъхна от инфаркт часове преди бедствието, а до края на деня огънят изпепели къщата и колата му. Дядо Йоско не напусна селото и остана да спи в руините под открито небе.

 

Публикувана в Регионални

„Фолксваген Бора“  и „Опел“ се  сблъскаха на  главен път Е-79 в района на "Кончето" в Благоевград.  Инцидентът стана днес кам1,45 часа на влизане в града.

Най-невероятно причината за сблъсъка е неправилно изпреварване.

За щастие няма тежко пострадали, пътниците се отървали само с уплаха. Двете коли са с материални щети.Движението на автомобилите не беше затруднено.

Екип на полицията бе на мястото, за да установи причината за произшествието.

 

Публикувана в Общество

Тази нощ отново пламна сметището край град Симитли, рано сутринта ГП Е-79 в района на града бе задимен и обгазен . Тази сутрин са подадени десетки сигнали за задимяване на ГП Е-79 в района на Симитли, подобният на мъгла див навлезе и в Кресненското дефиле, съобщи БГНЕС.

Към 10 часа вятърът смени посоката си и понесе дима от тлеещото сметище на запад, вместо както до този час към Е-79. Оказа се, че отново след понеделник - 11 септември, тази нощ сметището на града, намиращо се над гробищния парк и край пътя за селата Докатичево, Тросково и Брестово, е пламнало наново. Гасят два екипа огнеборци от Благоевград, верижна машина прокарва път между сметището и боровата гора.

Горя южният край на сметището, което буквално влиза в боровата гора. В понеделник пламналото сметище е загасено, тази нощ обаче то отново пламна. Капацитетът и на това сметище, както на всички в югозапада е изчерпан, но изграждането на регионалното депо край благоевградското село Бучино се бави. Вчера гореше сметището и на град Дупница, и тук изграждането на депото край с. Джерман също се бави.Публикувана в Регионални

24-годишна българка и 6-годишният й син са били убити в германския град Детмолд, западната федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Това пише в. „Труд“, позовавайки се на говорител на местната полиция. Труповете на жертвите са били открити в понеделник вечерта, от вчера се издирва заподозреният за двойното убийство Томас Тюнерман, на 53 години.

Намушканите многократно с нож българка и нейното дете са били намерени в жилището на издирвания Тюнерман. Жертвите и престъпника са живеели под наем в отделни апартаменти в кооперация, намираща се в централен квартал на 75- хилядния град Детмолд.

Как и защо българката и невръстния й син са се озовали в апартамента на Тюнерман, все още се изяснява. Не е ясно и какво е отключило агресивността на немеца, довела до фатален изход за жената и детето й. Съседите описват българката като любезна жена, която е правила добро впечатление, съобщиха местни медии.

Следствените действия, включително изземване на следи, продължават. Сформирана е комисия от 16 следователи. От прокуратурата в Детмолд призовават всички, които имат сведения за местопребиваването на заподозрения в убийство Томас Тюнерман да се обадят в полицията, анонимността им е гарантирана. Посочен е и телефон: 05231 60 90.
Разпространена е и снимка на издирвания, правена през 2011 г. Той е висок 172 см, носи очила, лице широко, коса ниско подстригана.

Публикувана в България

45-годишен мъж е с повдигнато обвинение за купуване на кон с фалшиви банкноти.През юни месец криминалнопроявеният С.Ш.  от с. Дъбница, общ. Гърмен,  в съучастие като съизвършител  С.Ш. (43 г.), прокарали в обръщение 8 броя неистински банкноти с номинал от по 50 евро, заплащайки с тях закупуването на кон, като същевременно са причинили имотна вреда, в размер на около 782 лева, на собственика на животното  
 
С повдигнато обвинение е малолетен благоевградчанин, който за периода май – юни 2017 г., чрез взломяване на входна врата на търговски обект, намиращ се в  Благоевград, е извършил кражба на 4 броя тонколони, на обща стойност около 180 лв.

Криминалнопроявеният В.Б. (48 г.) от  Пловдив, също е с обвинение за това, че в периода 2013 г. – 2015 г., в качеството си на длъжностно лице е присвоил от фирмата в която работи пари и вещи на обща стойност около 5 798 лева – престъпление по чл. 201.

С повдигнати обвинения са и  В.М. (29 г.) от  Петрич, за това, че на 30.03.2017 г.  чрез нанасяне на удари с тръба и ръце по лицето на негов съгражданин, му е причинил средна телесна повреда, И.М. (40 г.) от Гоце Делчев – управлявал на 17.07.2017 г. лек автомобил „Хюндай“, нерегистриран по надлежния ред  и С.А. (37 г.) от  Банско, управлявал около 00:20 часа на 07.09.2017 г. лек автомобил „Фолксваген Голф“ с 1,30 промила алкохол в кръвта.Сн.илюстративна

Публикувана в Акценти

69-годишен мъж от с. Долна Крушица е задържан за притежание на канабис.Завчера  е проведена полицейска операция по линия противодействие на отглеждането и разпространението на наркотични вещества.
 
В земеделски имот намиращ се в местността Мирацко, землище на с . Долна Крушица, общ. Петрич, са намерени 18 броя зелени растения с бруто тегло 92 кг, които след тестване са реагирали на канабис.

По случая е образувано досъдебно производство. Задържан със заповед до 24 часа е стопанинът на имота С.Н. (69 г.) от с. Долна Крушица.

В хода на същата операция в местността Папарако, землище на с. Драгуш, общ. Петрич, са открити още 202 броя зелени тревисти растения, с общо тегло 1183 кг, реагирали на канабис. По случая е образувано досъдебно производство.

Публикувана в Криминално

56-годишен шофьор без книжка се блъсна с мотоциклетист.Инцидентът стана вчера около 13:00 часа   на кръстовището образувано от ул. „Николай Добрев“ и ул. „Дунав“ в Гоце Делчев.

Неправоспособният водач Д.Д.  от  Русе, управлявайки лек автомобил „Фолксваген Пасат“, отнема предимството на мотоциклет, в резултат на което двете превозни средства се сблъскват.

В резултат на ПТП е пострадал мотоциклетистът, който след обстоен преглед в МБАЛ „Иван Скендеров“ Гоце Делчев, е освободен за домашно лечение с разкъсно-контузни рани, без опасност за живота.

Резултатите от пробите за наличие на алкохол в издишания въздух и на двамата водачи  са отрицателни.Сн.илюстративна

Публикувана в Регионални
Страница 1 от 2

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

Астропрогноза: Овен - приятни изненади, Лъв - чудесен ден

Астропрогноза: Овен - приятни изнен...

Вторник, 19 Септември 2017 08:33
Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи страстите в Благоевград

Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи...

Понеделник, 18 Септември 2017 14:04
Невероятно! Баба живее 60 години без храна

Невероятно! Баба живее 60 години бе...

Понеделник, 18 Септември 2017 12:40

ОТКРОВЕНО