Топ Новини

Статии филтрирани по дата: Понеделник, 11 Септември 2017 - Информационна агенция "Региона Бг" - Новини от Благоевград и Региона
Понеделник, 11 Септември 2017 17:36

Пожар лумна над кариерата край Илнденци

70 служители на Югозападното държавно предприятие участват в гасенето на пожар между селата Плоски и Илинденци, в района на „ДГС Сандански”. Гаси се изцяло ръчно, тъй като мястото е почти недостъпно и трудно може да се стигне с техника. Засега огънят е низов, но духа силен вятър, който усложнява ситуацията.

Около 25 декара иглолистна култура със смрика и сухи треви са засегнати от пожара, засечен около 12.15 часа днес от камерите в Единния център за наблюдение и контрол в ЮЗДП.Сн.илюстративнСн.илюстративна

Публикувана в Общество

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) в парламента Кристиан Вигенин посети община Кресна днес във връзка с мерките за преодоляване на последиците от пожара, опустошил над 1000 декара общински гори през август, съобщават от пресслужбата на Народното събрание.

Кристиан Вигенин подкрепи инициативата на кметовете на Кресна и Симитли да бъдат отворени целево за двете общини и за Югозападното държавно предприятие две подмерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 - подмярка 8.4 "Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития" и подмярка 8.3 "Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития".

Кметът на община Кресна Николай Георгиев подчерта, че по този начин с предложените за реализация проекти ще бъдат възстановени щетите от пожара и ще бъдат предприети мерки за предотвратяване на бъдещи събития от такъв характер. Той отбеляза, че според условията на програмата община Кресна е класифицирана като община с нулев риск от пожари, което прави невъзможно нейни проекти да бъдат одобрени по общия ред.

"Ще запозная членовете на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове с искането Ви още на първото заседание в сряда и вярвам, че ще получа подкрепата им да се обърна към правителството от името на цялата комисия", заяви Кристиан Вигенин.

Народният представител посети и две от засегнатите от пожара села - Стара Кресна и Ощава. Той приветства намеренията на кмета да подпомогне с приоритет възстановяването на къщите на постоянно живеещите в селата жители, които са загубили домовете си в пожара и се ангажира да се включи в популяризирането на националната дарителска кампания, обявена от общината.

Паричните дарения могат да се правят по специално разкрита сметка на община Кресна, Интернешънъл Асет Банк АД - клон Благоевград, IBAN BG08IABG74588401242700, основание: ПОЖАР В СЕЛАТА ОЩАВА, СТАРА КРЕСНА И ВЛАХИ.

Публикувана в Регионални

ЮЗУ преподавателката Екатерина Митова се зареди с нови сили след невероятни приключения  на гръцкият остров Санторини,  официално познат като Тера.  Амбициозната дама първо  се наслади на залеза, тъй като острова се слави с най-красивите залези в света.

Екатерина Митова  посети всички забележителности в Санторини, в компанията на колежки  и приятелки. През деня дамите трупаха тен
на  най-широките плажове  на Камари и Периса, а вечер посещаваха местните заведения и похапваха морски деликатеси.

Дамите не пропуснаха да посетят манастира  „ Пророк Илия“ и  черквата „ Св. Богородица“ .Разгледаха много подробно и Музея на виното- Vino veritas.

Санторини е популярна туристическа дестинация със съчетанието от битов гръцки стил и модерен лукс. Островът е осеян със скали, хотели, таверни, дискотеки, красиви плажове и е заобиколен с кристално чиста вода.

 
 


Публикувана в Регионални

31-годишна  перничанка е обявена за общодържавно издирване, съобщиха от ОД на МВР в Перник.

Лидия Пламенова Гоцева е в неизвестност от 8 септември. Жената напуснала дома си през нощта и оттогава няма никаква информация за нея.

Майката на Лидия - Райна Гоцева, заяви, че дъщеря й е напуснала дома си без пари и без лични документи. Единственото, което е взела, е телефон, който е изключен.

Според роднините й най-вероятно Лидия е облечена с черни дрехи. "Търсихме я навсякъде, където може да е отишла - при приятели, при роднини", каза Райна Гоцева. Тя съобщи също, че в продължение на осем години Лидия е била безработна. Най-вероятно това я е депресирало, смята майка й. Изчезналата жена има момиченце, което тази година ще бъде във втори клас.

Публикувана в Криминално

Жителите на Симитли изразиха своето мнение за това откъде и как да минава магистрала "Струма". Обсъждането в Симитли започна тази сутрин и продължи над 3 часа и половина. Най-удачен вариант за строеж хората оставят на експертите. Местните искат да се построи магистрала, за да се намали броят на жертвите при Кресненското дефиле, където стават най-много катастрофи в страната. Важно е и какви ще бъдат връзките на магистралата с населените места от региона, както и дали ще бъде изградено тържище, за да могат да продават продукция, която произвеждат.
 
„Ние сме изправени пред историческо събитие - най-сетне след толкова много години автомагистрала „Струма“ да мине през Кресненското дефиле“. Това каза в Симитли председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов по време на общественото обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. По думите на инж. Атанасов тази част от трасето е изпитание за всички – проектанти, еколози, строители и за икономиката на държавата.
 
„Ето защо общественото обсъждане в Симитли, което генерира голям обществен интерес и това, което по-късно ще проведем в Кресна са изключително важни“, каза още инж. Дончо Атанасов. Той апелира към хората да задават всички въпроси, които имат.
 
От своя страна кметът на Община Симитли Апостол Апостолов заяви, че общественото обсъждане, което се провежда в града, е изключително важно.
 
Петте варианта, които предлагат от Агенция „Пътна инфраструктура“ за изграждането на ЛОТ 3.2 на автомагистрала „Струма“ през дефилето, бяха представени от проектанта на проекта инж. Йордан Прашанов. По-късно пред обществеността в Симитли бе дадена и повече информация по самия доклад за въздействие върху околната среда.
 
Красимир Дончев, експерт "Биоразнообразие" посочи, че и петте варианта на трасето, които се разглеждат, преминават през 2 защитени зони – „Кресна-Илинденци“ по директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и „Кресна“ – по директивата за опазване на дивите птици.
 
Доизграждането на автомагистрала „Струма“ е изключително важно, за да запазим човешките животи. Това каза Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли, по повод на общественото обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, което се провежда в общинския център. По думите му самото Кресненско дефиле се е превърнало в „гробница“ през последните години, заради множеството тежки пътни инциденти. „И не само дефилето, но и самият град Кресна, където само от началото на тази година имаме 2-3 смъртни случая. Аз не виждам нищо по-добро от това да се направи магистралата, в който и да е вариант, но явно вариантът е ясен – пари има само за единия от тях, който е перфектен за Община Симитли, тъй като не трябва да забравяме, че над 80% от Кресненското дефиле е на територията на нашата община“, каза още Апостол Апостолов.
 
Той добави, че се предвижда в Община Симитли да има 4 пътни възела, което ще даде възможност за лесното и бързо предвижване на местното население. „Ние изцяло подкрепяме варианта, в който в посока Гърция ще се минава през Кресненското дефиле, а в обратната посока, трасето ще бъде изнесено високо в планината“, посочи Апостолов.
 
Много голям обществен интерес имаше обсъждането, като жители на община Симитли препълниха спортната зала на стадион „Септември“. Еколози, граждани и заинтересовани лица задаваха въпроси към експертите и търсеха отговори на важни за обществото въпроси. След обществените обсъждания проектът за магистралата и Докладът за оценка за въздействие върху околната среда трябва да мине одобрение през екологичното министерство.

Публикувана в Регионални

Главният мениджър на ЦСКА - Стойчо Стоилов за пореден път привлече вниманието на медиите с любопитен свой пост в социалните мрежи.

"Червените" победиха Верея с 3:0 в последния си двубой от Първа лига.

Ето какво написа след мача "армейският" управник:

"От очевидци: едни 50 000 се разхождаха в съблекалнята на верейките, но така и не се разбра къде отидоха?".

Това е поредният случай, в който Стоилов косвено обвинява отбори от Първа лига в нечиста игра, пише topsport.bg

Публикувана в Спорт
Понеделник, 11 Септември 2017 13:15

Влак помете три кози край Кресна

Товарният влак  по линията Кулата – Дупница блъсна три кози.Инцидентът стана в събота около 16:05 часа в района между гр. Кресна и с. Черниче.Влакът блъснал три кози, отделили се от стадо, пашуващо в близка гора.

Установени са пастирът и собствениците на животните.

Образувана е преписка за извършено престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК. За случая е уведомена Районна прокуратура - Благоевград.Сн.илюстративна

Публикувана в Регионални
Понеделник, 11 Септември 2017 12:55

Каруцар изпотроши пешеходец в Благоевград

Каруцар от Благоевград блъсна пешеходец и му причини телесна повреда.Инцидентът станал преди дни на ул. „Георги Андрейчин“ в града. Повдигнато е обвинение на М.Д. (34 г.) от  Благоевград за престъпление по чл. 133,   за това,  че  управлявайки каруца с кон, блъснал пресичащ пешеходец, в резултат на което му причинил телесна повреда.Сн.илюстративна


Публикувана в Регионални

19-годишен младеж и негов непълнолетен приятел са установени от рилски полицаи по време на извършване на кражба от трафопост, намиращ се в землището на Кочериново.  Двамата младежи са от Благоевград, пълнолетният е задържан за 24 часа в ареста на РУ Рила.

Иззети са и демонтираните ел.части и елементи от инсталацията.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ Рила, уведомен е дежурен прокурор.Сн.илюстративна

Публикувана в Регионални

Популярният актьор Юлиян Вергов излиза на сцената в Благоевград с „Крадецът на праскови“.В главната роля  му партнира любимката на публиката - Мариела Топалова

На Топалова и Вергов в постановката ще партнират и актьорите Марияна Бранкованова, Николай Сяров, Евгени Стефанов и Веселин Борисов.

“Крадецът на праскови” е спектакъл за красивата, но обречена любов, която се ражда в един просмукан от жестокост, бедност и болести свят.

Героите на тази трагична и наситена с много емоции любовна история разкриват света на любовта, която макар и тайна е единствено способна да предаде смисъл на страданието, да възроди и възвиси човешкия дух.

Постановката е насрочена за 18 –и септември от 19.00 часа в зала „Яворов”.


Публикувана в Общество
Страница 1 от 2

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

Астропрогноза: Овен - приятни изненади, Лъв - чудесен ден

Астропрогноза: Овен - приятни изнен...

Вторник, 19 Септември 2017 08:33
Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи страстите в Благоевград

Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи...

Понеделник, 18 Септември 2017 14:04
Невероятно! Баба живее 60 години без храна

Невероятно! Баба живее 60 години бе...

Понеделник, 18 Септември 2017 12:40

ОТКРОВЕНО