Топ Новини

Статии филтрирани по дата: Петък, 01 Септември 2017 - Информационна агенция "Региона Бг" - Новини от Благоевград и Региона
Петък, 01 Септември 2017 17:29

6-годишно дете уби кръчмар

Дете на шест години е простреляло смъртоносно мъж в село Виноградец. Инцидентът е станал снощи в заведение, като загиналият е негов собственик.

Голяма компания е празнувала рождения ден момчето. Малко преди полунощ, след употреба на алкохол, единият от присъстващите извадил законно притежавания си боен пистолет. Започнала размяна на оръжието, което най-накрая попаднало и в ръцете на детето. То произвело неволен изстрел, който засегнал смъртоносно собственика на заведението,съобщава фокус. 

Тялото на мъжа е откарано веднага за аутопсия. За случая е уведомена и Окръжната прокуратура в Пазарджик.

Притежателят на оръжието е 44-годишният председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, уточниха от полицията. Той е бивш член на ГЕРБ, но е изключен от партията през 2012 г., след като намушкал с нож друг мъж. Влайков е задържан за срок от 24 часа, а пистолетът е иззет. Психолог и инспектор от Детска педагогическа стая пък провеждат разговори с детето.

Публикувана в България

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира открита процедура за „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 Тунел „Железница“. Индикативната стойност на поръчката е 250 млн. лв. без ДДС. Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 19 октомври т. г. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Днес АПИ изпрати документите за откриването на тръжната процедура в Агенцията по обществени поръчки.

Обществената поръчка е в 3 обособени позиции - за тунела, който ще е около 2 км и ще бъде най-дългият досега изграждан у нас, и за пътя преди и след съоръжението. Поръчката е обособена в три позиции, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срока на ОПТТИ 2014-2020 г.

Обособените позиции са следните:

Обособена позиция №1: Подучастък №1 от км 366+000 до км 366+720, включително обслужващ тунелен път при северния портал на тунел „Железница“. Индикативна стойност: 33 545 308 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектирането и строително-монтажните работи е 600 календарни дни.

Обособена позиция №2: Подучастък №2 от км 366+720 до км 369+000, включително обслужващ тунелен път при южния портал на тунел „Железница“ и площадка за хеликоптери. Индикативна стойност: 194 301 267 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектирането и строително-монтажните работи е 1060 календарни дни.

Обособена позиция №3: Подучастък №3 от км 369+000 до км 370+400. Индикативна стойност: 22 153 425 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектирането и строително-монтажните работи е 660 календарни дни.

Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 19 октомври 2017 г. Те ще бъдат отворени в 14 ч. на 20 октомври 2017 г.

Публикувана в Общество

Едната мечка и двата вълка в центъра за едри хищници на Сдружение за дива природа (СДП) "Балкани" в с. Влахи, община Кресна не са законно регистрирани в РИОСВ - Благоевград. Регистрирана е само едната мечка, а другите животни въобще не фигурират. Това показва проверката на инспекторите след публикации на медиите за животните по време на пожарите в Кресненското дефиле.

В Центъра, който е регистриран през 2014 година, живеят две кафяви мечки и два вълка - Ursus arcos и Canis lupus.Мъжкият екземпляр кафява мечка е предоставена от РИОСВ - София на Сдружение за дива природа "Балкани" за отговорно пазене и отглеждане. За него има издадена регистрационна карта № БЛ-027/03.08.2006 г. по чл. 91 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).Женският екземпляр кафява мечка е предоставен от Държавно ловно стопанство "Кормисош" с договор за отглеждане от СДП - Балкани. За нея няма обаче регистрация.Двата вълка са предоставени от Зоокът - Павликени и Зоопарк-Стара Загора с договор за размножителен заем. За тях също не са издавани регистрационни карти.За тези нарушения предстои образуване на административно-наказателна процедура.

Иначе животните се отглеждат в добри условия и според изискванията, са констатирали инспекторите от РИОСВ - Благоевград.Кафявите мечки се отглеждат в непосредствена близост до регулацията на с. Влахи на разстояние по-голямо от предвиденото в закона, в железобетонно заграждение с метална мрежа и електро ограда, подсигурена с кльон на площ от 2500 кв.м. Вълците се отглеждат над регулацията на с. Влахи в железобетонна ограда с метална мрежа, подсигурено с кльон, с площ 1500 кв.м.

И двете заграждения имат изградени басейни за вода за къпане и водопой на животните. Редовно се хранят с подходяща за вида храна. Загражденията са обезопасени, така че да се предотврати бягство на животните и да бъде осигурена безопасност на посетителите.Площта върху която са изградени съоръженията са върху земя собственост на Държавно горско стопанство - Кресна с договор за наем.

Публикувана в Регионални

Криминално проявен сирийски гражданин нападна полицейски служител. Това съобщиха от ОДМВР – Варна. На ул. „Радецки“ в града, е спрян за проверка лек автомобил, управляван от 47-годишен мъж, сирийски гражданин, пребиваващ в Република България, добре известен на органите на реда и осъждан. При проверката е установено, че същият управлява автомобила след употреба на наркотични вещества. Мъжът е задържан, като при задържането си М. Х. е оказал съпротива, причинил е лека телесна повреда на –полицейски служител, изпълняващ служебните си ангажименти, и е нанесъл материални щети в сградата на I РУ на МВР при ОДМВР – Варна. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна. На мъжа са повдигнати обвинения, като с постановление на наблюдаващ прокурор е задържан за срок до 72 часа. При извършените полицейски проверки е установено, че М. Х. е нарушавал многократно ЗДвП, за което има съставени АУАН. При задържането са му връчени наказателни постановления на обща стойност около 22 000 лв.

 

Публикувана в България

Традиционният детски футболен турнир в памет на убития благоевградчанин Йордан Динов започва утре, събота, от 9:00 на изкуствения терен на спортната база на АУБ в Благоевград. За пета поредна година, близки и приятели на Йордан организират футболния празник, като в това издание ще се състезават деца родени през 2005 година. 

Официалния старт на турнира е в 12:00.
Общо 8 отбора в две групи ще вземат участие, като програмата стартира с мач между ОФК Пирин Благоевград и Марек Дупница.
В неделя от 13:00 ще се проведе и демонстративен мач с участие на журналисти, деятели и приятели на Динов.
Пълната програма включва още:

ГРУПА А

1.ОФК Пирин Благоевград
2.Миньор Перник
3.Брегалница Щип
4.Марек Дупница

ГРУПА Б

1.Пирин 2001 Благоевград
2.Локомотив София
3.Академия Пандев
4.Беласица Петрич

Дата: 02.09.2017

Първи кръг:

09:00 ОФК Пирин – Марек Д.
10:00 Пирин 2001 – Беласица Пч.
11:00 Миньор Пк. - Брегалница
12:00 Откриване на турнира
12:15 Локомотив Сф. – Ак. Пандев

Втори кръг:

13:15 ОФК Пирин – Брегалница
14:15 Пирин 2001 – Ак. Пандев
15:15 Марек Д. – Миньор Пк.
16:15 Локомотив Сф.– Беласица Пч.


Дата:03.09.2017

Трети кръг:

09:00 Марек Д. - Брегалница
10:00 Ак. Пандев - Беласица
11:00 ОФК Пирин – Миньор Пк.
12:00 Пирин 2001 – Локомотив Сф.

13:00 ДЕМОНСТРАТИВЕН МАЧ

14:00 Двубой за 3 и 4 място – между отборите заели втори места в групите

15:00 Финал за 1 и 2 място – между отборите заели първи места в групите

16:00 Закриване на турнира

Публикувана в Спорт

През изминалата седмица Окръжна прокуратура – Благоевград внесе обвинителни актове срещу три лица, държали и разпространявали наркотични вещества на територията на областта.

На 07.02.2017 г. в апартамент в ж.к. „Явор“ в гр. Благоевград обвиняемият С.К. без надлежно разрешително държал 0,660 кг. коноп (марихуана) с активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол – 12,1%. Стойността на предназначената за разпространение дрога възлиза на 3 960 лв.

Другият обвиняем – И.Р., е привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода от 22.02.2017 г. до 05.04.2017 г. в гр. Гоце Делчев незаконно държал и разпространил на три лица високорискови наркотични вещества – марихуана и амфетамини.

За същото престъпление на подсъдимата скамейка застава Н.И., който в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите държал марихуана и кокаин, както и разпространявал същите на ул. „Стефан Стамболов“ в гр. Благоевград.

Публикувана в Криминално

Бившият председател на OбС-Банско,  Владимир Колчагов, определи като политическа договорка свалянето му от ръководния пост в общинския съвет в курортната община. Вчера на общинско заседание той бе детрониран и на негово място застана Петър Баряков.

Колчагов очаквал да бъде сменен и определя решението на заседанието като политически сметки и договорки. Ето какво каза още той: „Няма нищо нередно,имаше мнозинство, избира се нов председател. Това са политически сметки и договорки. Трябваше да бъде изписано нещо в докладната, за да се гласува предварително отстраняване. Събрали са се 9 общински съветници, 6 от ГЕРБ и 3-ма от ВМРО и пишат, че си свалят доверието от председателя на общински съвет и желаят да бъде избран нов. Това са нормални неща в политиката. Всичко е договорка“

Владимир Колчагов  ще остане като съветник в местния парламент. Той познава добре новия председател и мисли, че ще се справи с работата. „Петър Баряков  е бил и кмет, бил е и заместник кмет, два мандата вече е общински съветник, така че няма проблем да се справи“, коментира Колчагов.  

Публикувана в Регионални

Полицаи от петричко открили нива с около 18 броя тревисти растения. В хода на проведена вчера от полицейски служители на РУ-Петрич, акция по линия на противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества, в обезлесен участък в местността „Тумбата“, землище на с.Михнево, общ.Петрич, са намерени засадени около 18 бр. тревисти растения с общо тегло около 52,300 килограма. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава.

Публикувана в Криминално

53-годишен водач блъсна малко момиченце, внезапно изскочило на платното. Вчера около 09:30 часа на ул.“Олимпия“ в гр.Кресна, лек автомобил „Фолксваген Венто“ с 53-годишен водач от гр.София, блъска внезапно изскочило на пътното платно момиченце на 1г. и 11 месеца от гр.Кресна. В резултат на инцидента, със синина в областта на главата  и без опасност за живота, е пострадало детето. След извършен медицински преглед  то е освободено за домашно лечение. Пробата за алкохол в кръвта на водача на автомобила е отрицателна.

Публикувана в Криминално
Петък, 01 Септември 2017 09:45

Ето кой празнува днес

Първият ден от септември православната църква посвещава на на св. Симеон Стълпник и бележи началото на новата църковна година. На този ден имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта

Симеоновден е християнски празник в чест на св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. С него се полага началото на църковната Нова година. Преподобният Симеон е роден през 357 г. в Мала Азия. Той бил смирен и благ християнин.За да се отдели от хорската суета си построил каменна кула, висока 40 лакти. Живял в тясна килия на върха й и затова бил наречен Стълпник. Починал на 103-годишна възраст.

Сред българите денят е известен още като “Симеон орач”, „Симеон сърп”, “Симеон брульо”, „Летен полазник”. Този празник се считал в миналото за начало на земеделската нова година. Тогава започвала есенната оран и сеитба, бруленето и събирането на орехите.

Като начало на новата стопанска година Симеоновден е в най-голяма степен аграрен празник. В навечерието му стопаните носят семената за посев в църквата, за да бъдат осветени от духовно лице. В зърното поставят стрък босилек, червен конец с нанизани на него червени чушки, плодове, орехи, сребърни монети и пепел от дървото, горяло на Бъдни вечер. В ранното утро на празника домакините замесват тесто и изпичат пресни пшенични питки, като с едната от тях захранват ритуално воловете и биволите, с които се оре нивата. За впрегатния добитък се приготвят и малки кравайчета, които стопанката нанизва на рогата на животните.

Облечени в чисти дрехи, орачите и сеячите кичат с цветя и китки каруците и воловете и се приготвят да тръгнат на полето. Домакинята обикаля колата с воловете три пъти като ръси около тях пепел. В Северозападна България тя коли пред колата петел за “курбан на св.Симеон”. Често обикаля около орача, колата и впрегнатите животни с жар, за да е спорна работата. После отваря широко портите, подава на мъжа си нова торба с варена кокошка, прясна погача и баница и го изпраща тържествено. Щом пристигнат на нивата и изорат първата бразда, орачите разчупват питата на четири части. Първото парче се хвърля на изток към слънчевия изгрев, второто се дава на воловете, третото се заравя в земята за невидимия стопанин на нивата, който най-често се осмисля като смок-синурлия, а четвъртото стопанинът изяжда сам. Костите на варената кокошка се заравят също в първата бразда. Храна обратно в къщата не се връща.

Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не “излезе” берекетът от дома. Докато не се върне стопанинът от полето, в дома не се пали огън, за да се предпазят от огън нивите.  Не се пере и не се простира, за да не поникнат празни житните класове. С вълна не се работи, за да не нападат вълци стадата. Гледа се кой ще дойде пръв в къщата. Ако полазникът е добър и богат, ще има благополучие през годината. Орачът гледа кого ще срещне най-напред по пътя си. Ако види бременна невеста или жена с „пълни ръце”, вярва, че реколтата ще е плодовита. Из някои краища на България е разпространено поверието, че ако на Симеоновден времето е слънчево и топло, то ще бъде такова и през януари на идващата година. 

Публикувана в България
Страница 1 от 2

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

Астропрогноза: Овен - приятни изненади, Лъв - чудесен ден

Астропрогноза: Овен - приятни изнен...

Вторник, 19 Септември 2017 08:33
Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи страстите в Благоевград

Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи...

Понеделник, 18 Септември 2017 14:04
Невероятно! Баба живее 60 години без храна

Невероятно! Баба живее 60 години бе...

Понеделник, 18 Септември 2017 12:40

ОТКРОВЕНО