Топ Новини

Статии филтрирани по дата: Сряда, 09 Август 2017 - Информационна агенция "Региона Бг" - Новини от Благоевград и Региона

Мъж изнасилил 17-годишно момиче в село Стражарево, община Левски. Заради насилието тийнейджърка опита да се самоубие като си преряза вените. За щастие девойката бе спасена от лекарите, съобщава днесбг.  Престъплението било извършено в средата на март.Насилникът е 30-годишен мъж, с който майката живеела на семейни начала. Той ще бъде изправен пред съда. Тихомир Д. се нахвърлил върху момичето в двор на къща. Мъжът и майката на девойката живеели заедно от шест години, пише "Труд". Те обитавали жилище, съседно на къщата, в която били пострадалата, сестра й и двамата й братя. Тихомир издебнал момент, в който майката отишла до магазин. Нахвърлил се върху момичето, изтръгнал телефона от ръцете му, грабнал го през кръста и го отнесъл зад къщата. Въпреки виковете на девойката и молбите й да бъде пусната, извергът я насилил. После я заплашил с убийство ако разкаже на майка си. Разстроената жертвата решила да сложи край на живота си, но била спасена от лекари. Вчера сутринта пък на централна улица във Варна бе изнасилена жена на средна възраст. Десетина мъже бяха задържани, но един остава в ареста.

 

Публикувана в България

За 11 септември са насрочени срещи за обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ с всички приложения към него за инвестиционно предложение „подобряване на трасето на лот 3.2 на АМ „Струма”, съобщава автоклуббг. Общественото обсъждане на доклада ще се проведе на 11 септември 2017 г. От 9 ч. е обсъждането в община Симитли, а от 14 ч. в община Кресна.Докладът за ОВОС на инвестиционното предложение, заедно с всички негови приложения, в т. ч. Доклад за оценка на степента на въздействие, са обществено достъпни и на разположение на интересуващите се както на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура”, така и на хартиен носител на следните места всеки работен ден от 9 ч. до 17.30 ч. в:
- сградата на МОСВ, гр. София, бул. „Мария Луиза“ № 22;
- сградата на АПИ, гр. София, бул.“Македония“ № 3;
- сградата на РИОСВ-Благоевград, ул. „Свобода“ № 1;
- сградата на Община Симитли, ул. „Христо Ботев“ № 27;
- сградата на Община Кресна, ул. „Македония“ № 96.

Докладът за оценка на въздействието върху околната среда и Докладът за оценка на степента на въздействие са достъпни и на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите. Писмени становища могат да се предоставят в сградите на Общините Симитли и Кресна, както и на местата, където е осигурен достъп до Докладът за ОВОС и приложенията към него, обявени по-горе или по време на срещите за обществено обсъждане.

Публикувана в Регионални

Ученици и преподаватели от Шумен се любуваха на природните забележителности и уникалната природа в Национален парк „Рила” по време на едноседмичното им екскурзионно летуване. То завърши с посещение в информационния център в курортното селище Паничище. Експертите от Посетителския център за НП „Рила” запознаха малките природолюбители с уникалното биоразнообразие, водните ресурси и правилата за поведение в защитената територия. Голям интерес предизвикаха и различните тематични експозиции, изложби и интерактивни модули разположени в сградата. Посещението завърши с 30-минутна прожекция на най-новия филм за защитената територия.  На тръгване експертите от ПЦ „Паничище” връчиха на учителите разнообразни информационни материали, популяризиращи Национален парк „Рила”.

Публикувана в Регионални

За последните пет години в Кресненското дефиле на всеки километър “изникват” по два надгробни паметника, на всеки километър по осем човека са получили тежки увреждания, някои от които до живот. През последните години този пътен участък си извоюва печалната слава на най-кървавото трасе в България. Това съобщават от Българската асоциация на пострадали при катастрофи (БАЗК). Според тях всеки ден забавяне на строителството на АМ “Струма” е причина за тежки пътно-транспортни произшествия, голям брой загинали и ранени. "Ако не ни е грижа, че неизпълнението на Лот 3.2 на АМ “Струма” може да доведе до провал на оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” и налагането на финансова санкция за България, то поне да помислим за собствения си живот и този на близките си. Да сме наясно, че следващия път, когато се отправяме на почивка и прекосяваме Кресненското дефиле, нямаме никакво право да се оплакваме от едва пълзящата колона от автомобили", казват още от БАЗК. Според асоциацията продължителното отлагане строителството на АМ “Струма” не е в ничия полза, а сред обсъжданите проекти за изграждането на участъка има и такива, които щадят природата и в същото време покриват изискванията за безопасност на трасето. Добавят се и ползи за хората, живеещи в района, от една страна запазвайки бизнеса им, а от друга – като освобождават трафика от населената градска част и изнасят движението в периферията на града. БАЗК и партньори организират пресконференция на 10 август от 11 часа, на която ще предложат възможности за решаване на проблема./сн:илюстративна/ 

Публикувана в Акценти

Само за два дни петима летовници се удавиха по Южното Черноморие. Те са загинали на 8 и 9 август, но все още няма информация къде точно са се случили инцидентите, пише "24 часа". Единият от удавените е мъж на 39 г. от Бургас, който е намерил смъртта си в Созопол, съобщава днесбг. По непотвърдени данни той е влязъл късно вечерта на 8-ми с джет в морето. Сред загиналите е и възрастен мъж, също открит край Созопол. Причина за бума на нещастните инциденти е мъртво вълнение, което от няколко дни е завладяло морето, казват спасители и предупреждават туристите стриктно да спазват флаговата сигнализация./сн:илюстративна/

 

Публикувана в България

Районна прокуратура – Благоевград е приключила разследване по досъдебно производство и е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И. Ников, извършил престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК. Обвиняемият Ников живеел в с. Звездица, общ. Варна, и изкарвал прехраната си като извършвал помощна работа на различни хора. През април 2016 г., по телефон, с него се свързало непознато лице, което се представило като «Данчо» с предложение за работа. Било му обяснено, че ангажимента се състои във вземане на размери за поставяне на ПВЦ дограми, като в други случаи щял да се представя за служител на магазин «Техномаркет Зора» и да взема парични суми от клиенти, които впоследствие трябвало да предава на «работодателя си». Контактуването щяло да се осъществява само по телефон. През следващите дни обвиняемият изпълнявал всички инструкции на «Данчо»: от коя спирка да вземе автобус или маршрутка, до къде да пътува, кога и къде да седне да пие кафе, с кого да се срещне и как да се представя. Първата пострадала, пред която поддържал заблуждение с цел имотна облага, била жена от Варна, която му предала торбичка със сумата от 5900 лв. По нареждане на «Данчо» Ников по най-бързия начин взел такси, с което стигнал до автогарата, откъдето заминал за гр. Разград. От там, с друга маршрутка, се придвижил до гр. Русе, а впоследствие и до Дунав мост. Там, до един от железните стълбове, според инструкциите на «Данчо», оставил торбичката с парите, от която взел за себе си 400 лв. След продължителни пътувания през целия ден, с множество прекачвания в различни транспортни средства и телефонни разговори с «Данчо» обвиняемият Ников вече бил наясно какво е естеството на работата му. Два дни по-късно, в изпълнение на нареждания на «шефа си», обвиняемият изминал маршрут от Варна – Пловдив – София до кв. Банкя, където наел квартира за един ден. На следващия ден продължил за Гоце Делчев, а от там за Благоевград. На посочения от «Данчо» адрес го чакала възрастна жена, на която Ников се представил с друго име и заявил, че го изпраща «Георги Стоев». Той взел подготвената от нея парична сума в размер на 3600 лв., «предназначена за техника».До това се стигнало, след като предния ден пострадалата била въведена в заблуждение, че разговаря по телефона с внука си, който я молил за паричен заем, за да «закупи четири маслени радиатора». Лицето, представило се за неин близък, успяло да убеди жената да изтегли от банковата й сметка всичките налични средства в размер на 3400 лв. Тя добавила към тях още 200 лв., които имала вкъщи, и ги предала пред входа на кооперацията си на обвиняемия Ников. Впоследствие торбичката с парите отново била оставена от него на предишното място в гр. Русе, като по нареждане на «Данчо» 400 лв. от сумата останала за обвиняемия. Предстои насрочване на делото в съда.

Публикувана в Криминално

Югозападното държавно предприятие пожелава „Наслука” на всички ловци и призовава към спазване на закона, морала и ловната етика Новият ловен сезон за прелетен дивеч – пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, се открива тази събота - 12 август. За недопускане на инциденти и нарушения ЮЗДП призовава ловците от 28-те ловни сдружения в обхвата му към стриктно спазване на законовите разпоредби и следване на ловната етика и морал. Екипи от служители на ЮЗДП, Регионалните дирекции по горите и Служба „КОС” при МВР ще извършват съвместни проверки за спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за оръжията и боеприпасите. Акцент в проверките тази година ще бъде забраната за използване на звуковъзпроизвеждащи устройства за привличане на дивеча. Предвидената глоба за това нарушение е от 600 до 2000 лв.ЮЗДП припомня добре познатите на всеки ловец изисквания:Забранена е употребата на алкохол по време на лов. Ловното оръжие е лично и не се предоставя на никой, дори на правоспособни ловци. То се носи в калъф и изпразнено при движение в населени места или извън тях до мястото на ловуването. Не е позволено неговото сглобяване и зареждане на разстояние по-малко от 200 метра от населено място.Във връзка с повишения риск от пожари ловците трябва да са особено внимателни при боравене с огън. Паленето извън обозначените места може да предизвика горски пожари./сн:илюстративна/

Публикувана в Общество

Донка Райчева от град Несебър е най-новият милионер от Национална лотария. Щедрият билет „Златните пирамиди за милиони“ ѝ донесе фантастичната печалба от 1 000 000 лева. Късметлийката е шестият милионер от Национална лотария от началото на годината. Донка е на 36 години и през летния сезон се занимава със своята къща за гости в курортния град. Всяка сутрин, когато си купува кафе, задължително изпробва и късмета си.„1 000 000 лева се печелят с теглене на билетчета“, каза щастливката. В късметлийската сутрин тя печели първо от билет „Околосветско пътешествие“, а с печалбата си купува билет „Златните пирамиди за милиони“, в който попада на внушителната сума от 1 000 000 лева. Донка не е изтрила целия билет, а директно го е проверила чрез мобилното приложение на Национална лотария.
С печалбата късметлийката ще развие бизнеса си. „Мечтая си за един малък хотел на първа линия“, сподели Донка. Според най-добрия ѝ приятел Боян Кръстев с печалбата късметлийката отваря нова страница в живота си. „Националната лотария дава шанс на много хора да подобрят живота си, надявам се и аз да спечеля някой ден, и да имам нейния късмет“, каза Боян.

Публикувана в България

В езерото на Блгоевградския парк "Бачиново" от няколко дни смело плуват двама нови обитатели. Колонията на полудивите патици, които заедно с двете двойки бели и черни лебеди обитават езерото на крайградския парк „Бачиново” на Благоевград, се увеличи с две новородени патета, излюпили се тук, съобщава бта.  Те са само на четири дни, но вече плуват уверено във водата заедно с по-възрастните птици и привличат вниманието на хората, потърсили прохлада в парка в августовските горещини.

Публикувана в Общество

При проверка на склад, полицейски служители откриха над 3000 къса цигари без бандерол. На 08.08.2017г. в гр.Благоевград, от полицейски служители на 01 РУ-Благоевград, е извършена проверка на склад, стопанисван от А.Д./51г./ от с.Падеш, общ.Благоевград, при която са намерени и иззети около 3 200 къса цигари, без задължителен бандеролен знак. А.Д. е задържана със заповед за задържане до 24 часа. За случая е уведомена РП-Благоевград./сн:илюстративна/

Публикувана в Криминално
Страница 1 от 2

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО