Топ Новини

Статии филтрирани по дата: Вторник, 08 Август 2017 - Информационна агенция "Региона Бг" - Новини от Благоевград и Региона
Вторник, 08 Август 2017 17:41

Мълния уби мъж

45-годишен мъж от пловдивското село Маноле бе открит мъртъв тази сутрин. Той е загинал, след като е бил поразен от мълния. Тялото на Веселин Йорданов, който е пастир, е намерено около 7,30 часа в землището на селото, съобщи пловдив24.Мъжът се е препитавал с животновъдство и земеделие и снощи по време на бурята е бил по полето с овцете. Най-вероятно тогава е бил поразен от мълния и е загинал на място."Открили са тялото му. Добро, скромно момче, земеделче", каза кметът на община Марица Димитър Иванов, който е живее в Маноле. Загиналият Йорданов не бил семеен, нямал деца. Вчера следобяд по време на бурята в София мълния удари строителен работник на обект на бул. "България". 40-годишният мъж почина въпреки усилията на лекари от близка болница да го реанимират.

Публикувана в България

На вниманието на пътуващите по АМ „Струма“ в посока Благоевград: Задимен е участъкът от АМ „Струма“ от пътен възел „Бобошево“ до тунела при Бараково, в близост горят сухи треви. Пожарът се гаси от противопожарни екипи и доброволци, призоваваме водачите на МПС да пътуват с повишено внимание поради намалената видимост.

Публикувана в Регионални

Преди малко гръм удари близо до с. Рилци, над емблематичния мотел "Рилци" и  възпламени сухи треви и храсти, съобщиха наши читатели. Вятъра допълнително спомага за разпространението на пожара. Пожарната вече е на място. Малко след възникването на пожара заваля дъжд, който при всички положения ще бъде в помощ на пожарникарите. Щетите, нанесени от пожара са около 4 дка лозя.

Публикувана в Акценти

Столичните полицаи от Шесто районно задържаха 36-годишен криминално проявен мъж, причинил смъртта на 88-годишен столичанин. Около 22.10 часа в полицията бил получен сигнал за възникнал скандал, прераснал в сбиване във Владая, съобщава блиц.  На адреса незабавно пристигнали полицейски екипи, които задържали 36-годишен, който по първоначални данни е нанесъл побой на възрастния мъж. Пострадалият е транспортиран от екип на бърза помощ в болнично заведение, където малко по-късно починал. Справка в полицейските регистри сочи, че задържаният е с множество криминални регистрации. Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства около случилото се продължава в рамките на образуваното досъдебно производство, под надзора на прокуратурата.

 

Публикувана в България

Към края на месец юли 2017 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разплатило общо 235 987 521,60 лв. към „Българска банка за развитие" АД за общо 232 обновени и въведени в експлоатация многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност, съобщава бнт. Това става ясно от доклад на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков до председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Разплащанията към ББР стартираха през месец юни на база подписано споразумение между МРРБ и банката. Още през същия месец към ББР са платени общо 9 977 621,74 лв. за 10 въведени в експлоатация сгради. През месец юли към банката са възстановени средствата за 222 изцяло обновени сгради на обща стойност 226 009 899,86 лв. В доклада се прогнозира, че до края на годината към ББР могат да бъдат погасени задължения за общо между 450 млн. лв. и 530 млн. лв., като в тази сума се включват и вече разплатените средства. Изчислението е направено на база процеса по изпълнение на програмата, включително разплащане, анексиране на договорите, приемането на сградите и въвеждането им в екслоатация, издаването на окончателни фактури от строителния надзор и инвеститорския контрол, както и след подписването на окончателния протокол, удостоверяващ, че всички дейности са разплатени от страна на ББР АД към избраните външни изпълнители. В доклада се посочва, че към средата на юли в различен етап на изпълнение са дейностите по 1982 сгради, като 585 от тях са в етап на строителство. Изцяло завършени и въведени в експлоатация към средата на месец юли са 515 многофамилни сгради, като подобрената жилищна инфраструктура е с обща разгърната площ от 2 489 433,92 кв. м. До момента облагодетелствани от подобрената инфраструктура са 62 252 човека, живеещи в обновените 29 915 жилища. Сключените договори за целево финансиране между община, областен управител и ББР АД са общо 2022. Тристранните споразумения се сключват след подписването на договор между община и сдружение на собственици и получаването на всички коректно попълнени документи. До приключването на дейностите по вече одобрените за финансиране 2022 сгради в цялата страна е преустановено приемането на нови заявления. Към доклада има приложена и таблица по общини. От нея става ясно, че от 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране, най-много са в област Бургас – 236, като 39 от тях са въведени в експлоатация, 236 са със стартирали дейности, а 88 са в етап на строителство. След област Бургас е област Благоевград със 189 сключени договора. Трета по брой сключени договори е област Хасково с общо 180 договора /цялата таблица е в приложения линк/. Докладите на министър Нанков до председателя на Народното събрание Димитър Главчев можете да видите тук.

http://www.mrrb.government.bg/informaciya-za-izpulnenie-na-nacionalnata-programa-za-energijna-efektivnost-na-mnogofamilni-jilistni-sgradi/

Публикувана в Общество

Оранжев код за високи температури и опасни горещини е обявен в цялата страна и за днес, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Лекарите препоръчват да се се пият повече течности, съобщава дневник.  От НИМХ предупреждават, че горещото време продължава. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви.Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Препоръчва се да се следят прогнозите и да се действа според съветите на властите. Днес се очакват максимални температури между 34 и 39 градуса, за София около 36. В следобедните часове на места, главно в Западна България, ще се заоблачи и ще превали и прегърми. Има условия за градушки. В същото време за днес е обявен и екстремален индекс за пожароопасност в 7 области от страната - Видин, Благоевград, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.При тази степен на предупреждение са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. От НИМХ предупреждават, че пожарите са трудни за овладяване, като действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

Публикувана в Регионални

Таксите в ДЮШ на ОФК "Пирин" се повишават с 5 лв. Във връзка с интереса около това решение ръководството на клуба внася следното уточнение, нужно след спекулациите в някои медии.
Откакто ОФК Пирин е общински клуб, това е първото повишение на такси. През 5-те си години на съществувание, таксите не са променяни, а бяха на базисна цена, определена въз основа акумулиране на разходите в школата.  В тези 5 години, школата на клуба отново се върна на подобаващото си място – водеща и най-желана за развитие на децата в югозапада. Възловите възрасти, тези в U15, U17 и U19, заиграха в най-елитните първенства на България, което от своя страна довежда до по-големи разходи. Бяха осигурени нови треньорски кадри с лицензи, които да подготвят талантите.
От две години насам, последният набор в ОФК Пирин, този който е старша възраст, е освободен от такси. Политиката на клуба за развитие на собствени кадри неизменно включва заплащането на такси. Такива са практиките във водещи школи у нас и на запад.  ОФК Пирин винаги ще се стреми да е отворен към младите таланти от региона и да е добър пристан за всички желаещи и можещи да постигнат някакво ниво в играта футбол.

Публикувана в Спорт

Православната църква чества Свети Емилиан изповедник. Емилиан бил епископ в град Кизик, във времето на иконобореца император Лъв Арменец, съобщава блиц. Понеже не искал да се подчини на царската заповед да изхвърли свети икони от църквите, той бил пратен на заточение заедно с други православни епископи. На увещанията от страна на императора да осъди почитането на иконите, Свети Емилиан отговорил: „Ако тоя въпрос е църковен, както сам говориш, то нека се изследва според обичая в Църквата! От старо време църковните въпроси се изследват в църквите, а не в царските палати.“ В изгнание той прекарал пет години и изтърпял много мъки и унижения заради Христа. Умрял като изгнаник в 820 година. Имен ден празнуват всички с имената Емилия, Емилияна, Емилиян и Емил. Емил е латинско име, което означава ревност. Емил е тромаво момче, което се отнася небрежно към учението. Често мъжете с това име са надарени с музикален талант и аналитичен ум, който могат да развиват в сферата на математиката и физиката. Емил винаги държи на своята думи и не прощава предателства. Тези мъже са добри съпрузи и страхотни бащи, надарени с необикновена физическа сила.

 

Публикувана в България

Строителството на магистрала „Струма” през Кресненското дефиле отново е в задънена улица. Местната власт скочи срещу държавата, заявявайки че не е съгласна с последния идеен проект, който предвижда старият път да остане основен в посока Гърция, съобщава новатв.  Спорът за това как и откъде да минава магистрала "Струма" нажежи страстите. Местни хора и власт се противопоставиха срещу основния идеен проект на пътната агенция, който предвижда еднопосочно движение в две ленти в посока Гърция по досегашния път, а в обратна посока - ново трасе високо в планината. Жителите на Кресна и местната власт настояват и двете платна да бъдат изградени в планината, а старият път да остане двупосочен и алтернативен. Дори изграждането на дълъг тунел им се видя удачен. Обсъждането на идейните проекти за спорния лот продължава и през септември в Симитли. Тогава на срещата ще присъстват и природозащитни организации. А от АПИ припомнят, че времето изтича и ако строителството не приключи в срок, България ще трябва да връща на Европа и парите за построените вече отсечки.

Публикувана в Общество

През изминалото денонощие, от полицейски служители на ОДМВР-Благоевград, е проведена акция по линия на противодействие на съхранението и разпространението на стоки, без поставен задължителен бандеролен знак. На 07.08.2017г. в района на промишлената зона на гр.Сандански, от полицейски служители на РУ-Сандански, е извършена проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от И.К./45г./ от гр.София. В хода на проверката са намерени и иззети: около 150 грама ситно нарязан тютюн и около 190 къса цигари, без задължителен бандеролен знак. Лицето е задържано със заповед за задържане до 24 часа.На 07.08.2017г. около 17:30 часа в с.Струма, общ.Сандански, от полицейски служители на РУ-Сандански, е извършена проверка на къща и прилежащ към нея двор, обитавани от И.Д./35г./ от с.Струма, при която са намерени и иззети около 2 907 къса цигари с чужд бандеролен знак. И.Д. е задържан със заповед за задържане до 24 часа.Образувано е досъдебно производство. На 07.08.2017г. около 14:00 в гр.Добринище, от полицейски служители на РУ-Банско, е извършена проверка на складово помещение, стопанисвано от П.М./58г./ от гр.Добринище. В хода на проверката са намерени и иззети около 2 220 къса цигари, без задължителен бандеролен знак. За случая е уведомена РП-Разлог./сн:илюстративна/

Публикувана в Криминално
Страница 1 от 2

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО