Топ Новини

Статии филтрирани по дата: Понеделник, 07 Август 2017 - Информационна агенция "Региона Бг" - Новини от Благоевград и Региона

С повишено внимание животновъдите, стопанисващи стадата си на територията на Национален парк „Рила“ трябва да спазват препоръките на Дирекцията. Стадата от домашни животни да бъдат придружени от обучени овчарски кучета. Кошарата, в която нощуват животните да бъде оградена с електропастир, по възможност. Пастирите да бъдат бдителни при преминаване на стадото през посочените в Годишния план за паша на домашни животни и ползване на сено на територията на Национален парк „Рила“ прокари.

ДНП „Рила“ настоява животните да не се оставят без надзор от пастирите, и преди смрачаване да бъдат прибирани в обособените за нощуване места. Препоръчва се кошарата за нощуване и района около нея да бъдат осветени, за да има ясна видимост. Добре е пастирите да са снабдени с лютив спрей за защита от мечки. При ситуация на мъртво домашно животно е необходимо своевременно уведомяване в най-близкия парков офис на ДНП „Рила“ или в Централния офис в Благоевград.

За установяване на нанесени щети от кафява мечка върху домашни животни в защитената територия в най-кратък срок се подава писмен сигнал/заявление, като Дирекцията на парка организира извършването на проверка на терен от сформираната постоянна комисия (Група за спешни случаи). При наличие на доказателства за нападение от кафява мечка и предприети превантивни мерки за защита на селскостопанските животни се прилага процедура по изплащане на обезщетение на ощетените собственици на домашните животни, съгласно т. 10 „Минимизиране и компенсация на щетите“ от утвърдения от министъра на околната среда и водите „План за действие за кафява мечка в България“.

При ефективно спазване на превантивните мерки, пашата на домашни животни през определения сезон на територията на НП „Рила“ ще се осъществява безпроблемно и безопасно, както за пастирите, така и за стадата им.

За подаване на сигнали гражданите може да се свържат с Дирекция „Национален парк Рила”, на следните служебни телефони: 0884 111 400; 0887 997 770; 0884 111467; 0884 111 407; 0884 111 410.

Публикувана в Общество

Адските горещини през изминалите два дни станаха причина за наплив към Института за спешна помощ "Пирогов", съобщава днесбг. Само през уикенда 1 890 пациенти са преминали през Спешното отделение на болницата заради опасно горещото време. От тях 285 са останали на лечение, каза проф. Мария Миланова, началник на Клиниката по кардиоология в "Пирогов", цитирана от "Фокус". Тя уточни, че през кабинета по вътрешни болести и кардиология са преминали 207 пациенти, от които 31 са приети. Това означава, че броят на потърсилите помощ е двойно по -висок в сравнение с миналия уикенд. По-сериозните случаи са много тежки и комплицирани, болни с много придружаващи заболявания, миокардни инфаркти, декомпенсирана сърдечна недостатъчност, дихателна недостатъчност, хипертонични кризи, пневмонии също, поясни проф. Миланова. "Най-общите симптоми са обща слабост, главозамайване, страх, изтръпване на крайници, главоболие", допълни тя. Лекарят съветва като първа помощ, която да се окаже на потърпевшия, е да бъде заведен на хладно място и да му се даде вода.

 

Публикувана в България

75-годишен мъж от Монтана е с опасност за живота, след като дърво падна върху него на прохода "Петрохан", съобщава бгонеър. Той спрял заедно със съпругата си, за да си налеят вода на една от чешмите и тогава огромен, близо 200-годишен бук се откършил и паднал върху него и автомобила му. Съпругата му по чудо остава незасегната, защото в този момент била на няколко метра разстояние. Дървото и клоните му буквално премазват краката на възрастния мъж. По случая е образувано досъдебно производство, за да стане ясно кой е трябвало да отстрани дървото и могъл ли е инцидентът да бъде предотвратен.

 

Публикувана в България
Понеделник, 07 Август 2017 16:12

Снимат филм за Национален парк "Рила"

Снимките на документален филм за 25-годишнината от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия започват специалистите от парковата дирекция и екип на Районния телевизионен център – Благоевград (РТВЦ). Решението за съвместна инициатива по създаването на нова творческа продукция взеха директорът на Дирекция „Национален парк „Рила“ Красимир Андонов и Валери Яков, ръководител на РТВЦ – Благоевград. С филма се цели не само да се популяризира съхраненото уникално биологично разнообразие, природните забележителности и да се представи историята на парка, но и да се увлече зрителят – чрез ярки и запомнящи се кадри от защитената територия, които провокират, загатват и трогват аудиторията. Идеята е да бъде създаден филм ретроспекция, посветен на парка, на хората, които работят за опазване на природните богатства и на младото поколение, което да продължи завета – с обич да съхраняват природата. Лентата ще бъде заснета по договор между РТВЦ и ДНП „Рила“. Като дългогодишни партньори двете страни участват солидарно при заснемането с екипи на терен, монтиране на видеоматериала и продуцирането на документалния филм. Експерти от Националния парк и екипа на телевизионния център: режисьорът Румяна Ангелакова, репортерът Николай Янев, операторът Димитър Балджиев и видеотехникът Методи Стоилков, вече посетиха района на Седемте рилски езера, хижа „Скакавица” и едноименния водопад, изкачиха връх Мусала, преминаха по живописни екопътеки и ботанически маршрути.

Публикувана в Регионални

Публичната компания "Булгартабак-холдинг" АД съобщи през сайта на Фондовата борса, че е прехвърлила акции на дъщерни дружества към друга своя фирма. Съобщението е с днешна дата, 7 август. То е адресирано до обществеността и до Комисията за финансов надзор, съобщава дневник. От публикацията се разбира, че на 31 юли в Централния депозитар е регистрирано прехвърляне на 98.19% от акциите на "София-БТ"АД и 100% от акциите на "Плевен-БТ" на "Благоевград-БТ"АД. Според данните за 2016 г., под шапката на благоевградското дружество влизат активи за над 1 млрд. лв., като неговите приходи и тези на дружествата, влезли в него, от началото на годината сумарно възлизат на същата сума, писа в края на юли седмичното издание "Капитал". То посочи, че явно след сделката, в която BAT купи марките и дистрибуторския бизнес от "Булгартабак" за 105 млн. евро, дъщерното му дружество "Благоевград БТ" скоростно се превръща в холдинг, концентриращ придобивките на депутата от ДПС Делян Пеевски през годините в различни сектори. Благоевградската компатия предстои да се прекръсти на БЛ-БТХ. За двете сделки е поискано разрешение и сега те се оповестяват. За другите информацията е оскъдна и се разбира след вписвания на сделките в Търговския регистър. През първата половина на годината "Техномаркет България", която до края на 2016 г. е официално притежание на Пеевски, а след това е прехвърлена на дубайската TGI Middle East, също е част от благоевградското дружество. Сделката е със свързано лице, тъй като офшорката е акционер в "Булгартабак" с 12% и има и представители в борда, но въпреки това не е поискано съгласие на акционерите. На 30 юни "Благоевград БТ" се сдобива срещу неизвестна сума с още няколко свързани с Пеевски компании. Сред тях са "Лодис инвест" (собственик на мандри, произвеждащи млечни продукти под марките Lacrima и Frezco) и "Булвег трейд" (собственик на 80% от заленчуковата борса в с. Огняново). За тях не е искано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. С този процес по обединяване на собствеността на Пеевски ще се оформи един от най-големите холдинги в страната. В последната си декларация пред Сметната палата депутатът декларира влогове и собственост на фирми на стойност около 77 млн. лв. при 155 хил. лв. година по-рано. Благоевградската фирма освен това наскоро е регистрирала дружество - "Юлиус Майнл България", което означава, че вероятно ще е дистрибутор на тази известна марка австрийско кафе. Каквато и да е целта зад изграждането на благоевградския мегахолдинг обаче, засега той далеч не обхваща всичко с етикет "Пеевски" и само по-едрите други гроздове компании отчитат активи за 300-400 млн. лв, пише изданието. Сред тях е и официално признатата собственост на депутата, концентрирана най-вече в "НСН инвестмънт".

Публикувана в Регионални

Баба Бона Копривленска от Логодаж почина три дни преди да отпразнува 100-годишен юбилей. Цялото село скърби за възрастната жена. От няколко дни в благоевградското село Логодаж течеше подготовка за отпразнуването на 100-годишнината на една от бабите в селото. На 10 август Бона Копривленска трябваше да навърши 100 години. Кметството и читалището в Логодаж, както и семейството на възрастната жена са подготвяли богата програма за отпразнуването на юбилея. Кмета на селото имал уговорка с медиите за отразяване на празника. От страна на кметството и читалищното настоятелство обмисляли да отпразнуват подобаващо юбилея на възрастната жена. Оставало е само да се поръча надписа на тортата, когато до тях е достигнала скръбната вест. Били са поръчани торти и цветя, а за доброто настроение на хората с песни и танци е щял да се грижи фолклорен ансамбъл. Самата баба Бона била пожелала да се облече в народна носия за празника си. „Тя наистина е извор на фолклор, традиции и мъдрости“, коментира читалищният секретар Дафинка Бойчева.  Баба Бона не е родом от Логодаж, но повече от 20 години е живяла там и е добре позната на хората. Жителите на селото я описват като мъдра и добра жена, много мила и отзивчива. На последните избори, преди да пусне бюлетината в урната бабата казва „Гласувам за България, за децата на България“. Така и ще я запомнят жителите на селото.

Публикувана в Общество

Една от съпътстващите културни прояви на започналия в Банско джаз фестивал са откритите няколко изложби в Дома на изкуствата в курортния град. Те са подготвени по програма "Произведено в България", а сред тях вниманието привлича и експозицията на Здравка Цветкова от Банско "Българската шевица – код, искра, традиция", съобщава бта. Здравка Цветкова е строителен инженер по професия, но, както много български жени и истинска банскалийка, е наследила потребността да се занимава с ръкоделие, да везе и да твори по формулите за красота, завещани от майки и баби. Днес тези занимания се наричат хоби, но за нея е нещо, което идва отвътре. Този вътрешен порив нарича потребност на душата. Иначе не става, лаконична е жената от Банско. А доказателство за думите й е и шевичената карта на България, която е избродирала. Около шест месеца й е отнело нейното изработване.  По думите й не е толкова много работата, по-важна е нагласата, подготовката.  Тук е събрано всичко, свързано с шевицата, от цяла България, но това не е само мое дело, разказа везбарката. Имаме едно национално сдружение "Седянка". Това са около 5000 жени и тези жени са извадили всичко, което е имало по бабините ракли, снимали си и са го пресъздали. За това според Здравка е нужно много време. Извезването, каза тя, не е трудно, повече време и усилия изисква самото събирателство. Така че поклон на тези жени, подчертава отново банскалийката заслугите на жените от "Седянка", като не пропуска да разкаже и за старата везбарка Мара Коларова, която преди години обиколила надлъж и нашир цяла България, за да проучи българските шевици и да изработи а шевичена карта на България.

Публикувана в Регионални

Бившият украински депутат Ирина Бережная загина при тежка автомобилна катастрофа в Хърватия. Автомобилът, в който е пътувала тя, е бил управляван от 38-годишен български гражданин, съобщава дневник. Той също е загинал на място, съобщава бта. По данни на украински медии колата е била с българска регистрация. При инцидента е ранена 8-годишната дъщеря на Бережная. Тя е оцеляла благодарение на предпазния колан, който е имала на задната седалка. Катастрофата е станала на прав участък по магистралата между градовете Масленице и Поседария. Колата се е отклонила рязко от пътя си и се е ударила в стълб.Ирина Бережная бе известна с радикалните си позиции по отношение на войната в Източна Украйна. Тя се обявяваше срещу украинските военни операции в тази част на страната и за защитна на гражданите от Донбас. От октомври 2007 г. тя бе член на Партията на регионите и заемаше проруски позиции. Бережная бе обявена за най-красивата жена в парламента в Киев. Тя бе народен представител в 6-ото и 7-ото Народно събрание. Смъртта ѝ бе потвърдена от бившия министър на правосъдието Олена Лукаш.

Публикувана в България

Поредица от пожари потушиха звената за ПБЗН при РДПБЗН-Благоевград. Ликвидирани са 19 пожара.  С преки материални щети са възникнали 7 пожара.  На 04.08.2017г. около 15:13 часа е получен сигнал пожар в микробус „Форд“ в местността „Предел“. Погасен от екип на РСПБЗН-Разлог. Щети: двигателен отсек, 6 бр. гуми, кабина. На 04.08.2017г. около 11:56 часа е получен сигнал за пожар в горски масив в с.Гостун, общ.Банско. Погасен от екип на РСПБЗН-Банско. Щети: около 3 дка смесена гора. На 05.08.2017г. около 01:39 часа е получен сигнал за пожар в лек автомобил „Тойота“ в гр.Банско. Погасен от екип на РСПБЗН-Банско. Щети: предно стъкло, арматурно табло, задна лява част на автомобила и преден капак. На 05.08.2017г. около 13:09 часа е получен сигнал за пожар в сухи треви и храсти в района на с.Долна Градешница, общ.Кресна. Потушен от екип на РСПБЗН-Сандански. Засегнати са около 5 дка сухи треви, около 10 бр. овощни дръвчета и около 50 бр. лози. Причина: небрежност при боравене с открит огън. На 05.08.2017г.около 11:31 часа е получен сигнал за пожар в необитаема къща в с.Илинден, общ.Хаджидимово. Погасен от екип на РСПБЗН-Гоце Делчев. Щети: къща. На 06.08.2017г. около 17:15 часа е получен сигнал за пожар в стърнище в местността „Ръжениците“, землище на с.Дъбрава, общ.Благоевград. Погасен от 4 екипа на РСПБЗН-Благоевград. Щети: лозови насаждения и плодни дръвчета. На 07.08.2017г. около 03:22 часа е получен сигнал за пожар в пристройка към къща в гр.Кресна. Погасен от екип на РСПБЗН-Сандански. Щети: покривна конструкция, готварска печка и ел.кабел.

Публикувана в Регионални

През почивните дни на територията на област Благоевград е получен сигнал за преобърнал се, извън пътното платно, автомобил. На 04.08.2017г. около 13:15 часа на ПП1 Е-79 в района на гр.Кресна е станало ПТП, при което лек автомобил с неустановени марка и водач, движейки се в посока към гр. София, при  изпреварване навлиза в лентата за насрещно движение и отнема предимството на движещ се по нея лек автомобил „Фолксваген Голф“ с 27-годишна водачка от с.Дамяница, общ.Сандански. За да избегне челен удар, лекият автомобил „Фолксваген Голф“ завива рязко в ляво и се преобръща извън пътното платно. При инцидента, с натъртване в областта на десен крак и гърдите, е пострадала водачката на лекия автомобил „Фолксваген Голф“, която е настанена за лечение в МБАЛ-Сандански. Работата по случая продължава./сн:илюстративна/

Публикувана в Регионални
Страница 1 от 2

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО