Топ Новини

Статии филтрирани по дата: Сряда, 02 Август 2017 - Информационна агенция "Региона Бг" - Новини от Благоевград и Региона
Сряда, 02 Август 2017 18:10

Опасно ли е морето на 2 август

През август морето е най-топло, но и опасно, ако не сме внимателни. Всяка година в началото на август морето взима жертви,пише дир. Има ли някаква закономерност, случайно ли е това, плод ли е на свръхестествени сили?
Закономерност има. Подобно на т. нар. "ден на Глупака" във Франция, който обикновено е съботата преди най-отпускарския месец август, или на 30, 31 юли или 1 август, народът у нас масово започва да почива именно в началото на август.Удавници има през цялото лято, но ако не всяка година, пикът на броя им е точно в последните дни на юли и най-вече началото на август, а според преданията, на Илинден - 2 август, морето се отваря и взима жертви. Свръхестествени причини за това няма. За августовските удавяния, все пак има и "морски" обективни причини. По това време често морската вода достига максималната си за годината температура.
Това е статистическа закономерност, не задължително: просто през август водата е акумулирала достатъчно топлина, а слънчевото греене все още е достатъчно, за да поддържа тази висока температура. Мощните северозападни нахлувания през август са рядкост, а именно те изтласкват топлият повърхностен слой навътре и след процес, наречен "ъпуелинг", докарващ по-студени дълбоки води, понижават понякога температурата на водата до плажа с 10-15 градуса.На разликата между топлата вода (понякога в последните години до 30 градуса) и по-студените долни слоеве (10-15 градуса) се дължат и голяма част от смъртните случаи. При попадане на долните крайници в буквално почти ледена вода, крампите и шокът са неминуеми или много вероятни, а последствията - понякога фатални.Въпреки всичко август си остава най-благоприятният месец за морска почивка.
Въздухът е най-топъл, водата - най-топла, денят - все още достатъчно дълъг, около и малко под 14 часа. Ако човек е внимателен и не се надценява, няма причини за безпокойство.Ето и температурите на морската вода в някои курорти на нашето Черноморие и съседни курорти:По нашето Черноморие температурата на водата е 25, 26 градуса.В Средиземно море температурата на водата по крайбрежието варира от 25 до 28 градуса.На Атлантическото крайбрежие, по разположените на Бискайския залив места, водата е с няколко градуса по-хладка, 21 до 23 градуса.По английските морски курорти водата е с температура от 13 до 17 градуса.Толкова са и температурите в Норвегия - Осло и Берген съответно 17 и 16 градуса. Там тази доста висока температура се обезпечава от небезизвестната "термопомпа" наречена Гълфстрийм.Най-топла е водата в Червено море, където, ако човек не се бои от терористите на Синай, може да се наслади на температури в египетските морски курорти, близки до 30 градуса.Подобни температури, близки и дори превишаващи 30 градуса, имаме в последните години и по нашето крайбрежие. През 2010 година например, за дълъг период от време през юли и август температурата на водата по крайбрежието ни достигаше 31, 32 градуса.

Публикувана в България

Водопровод на ВиК-Благоевград влива вода от яз. Стойковци директно в резервоара на питейната вода на село Зелен Дол, алармираха читатели на ИА“Региона“. Жители на селото обясняват, че са включени в момента към язовира, а водата в него е изключително мръсна и има опасност от епидемия и зарази. „В момента сме включени към язовира. За нас това е абсурд, във вътрешния водопровод на което и да е село да пуснеш такава вода!“, коментират жителите на Зелен Дол. Те обясниха, че водата на язовира е много мръсна. „Никои не знае какви зарази има там. Нито можем да пием от нея, нито можем да сготвим. Ние знаем и не пием от нея, но малките деца не разбират. Те си отиват за вода на чешмите и ако за момент изпуснеш детето от очи може да стане лошо. Епидемията не се вижда. Щеше ни се преди да се вземат такива мерки да се провери горе в каптажа дали има вода. От ВиК казват че няма, но ние не вярваме, защото водата не изчезва изведнъж, а постепенно намалява. Още повече че преди 15 дни валя дъжд и 3 дни не спря да вали. И други години се е получавала същата ситуация, но тогава от март до август не е падала и капка дъжд. А сега какво правим? Стои една водоноска на центъра и това е. Докарат 10-15 туби вода по 2 литра, раздадат ги и готово, много се грижиме за хората!“ коментират още притеснените граждани. След сигнала на гражданите от ИА“РЕгиона“ веднага се свързахме и с директора на РЗИ-Благоевград, д-р Лена Павлова. Тя отговори , че не е запозната с проблема, защото се връща от отпуск, но обясни че веднага ще направи проверка по случая. Минути по-късно тя върна обаждане като обясни, че няма такъв проблем и хората могат да са спокойни.  „Действително от яз. Стойковци се източва вода, но тя се използва за оводняване на река Лисийска. Поради намален дебит на реките има разпореждане да се оводняват с цел запазване на флората и фауната на реките“, любезно ни обясни Лена Павлова.

Публикувана в Акценти

Филм, подчертаващ ползите от кърменето ще бъде представен в Благоевград.  Прожекцията ще бъде излъчена на 03 август от 10:30 часа в  Общностен център „Ранно детско развитие“- Благоевград. Продукцията е със заглавие „Гърдата е най-доброто“ и ще бъде показан по повод Световната седмица на кърменето- глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Събитието е подходящо за бъдещи и настоящи родители с деца до 7 годишна възраст. Лектори на срещата ще бъдат експерти от РЗИ- Благоевград. На срещата ще бъдат разяснявани въпроси за рисковите фактори, ваксините и храненето. Целта на събитието е да информира, насърчава, подкрепя и да е в защита  на кърменето, за да може то да заема своето място като най- добрия избор за хранене и развитие на бебетата.  Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло. Събитието се организира от Общностен център „Ранно детско развитие“ и РЗИ- Благоевград, със съдействието на Община Благоевград и  проект „Услуги за ранно детско развитие в Община Благоевград“ по  Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общностен център „Ранно детско развитие“  се намира в ж.к „Еленово“, ул. „Явор“ №8 до VIII СОУ „Арсени Костенцев“.

Публикувана в Регионални

Полицаи успяха да хванат престъпник след среднощна гонка. Екшънът започнал тази сутрин около 2.30 часа на ул. "Слатинска" в София, съобщава днесбг. Полицаите му подали сигнал да спре, но той опрашил по бул. "Цариградско шосе". Катаджиите последвали беглеца, който подкарал към с. Герман, където отново не се подчинил на подадения сигнал за спиране от допълнителни полицейски екипи и продължил движението си по Околовръстния път в посока Чепинци. Там пък за пореден път отказал да спре и се насочил в посока към Световрачане, където били насочени допълнителни автопатрули, които продължили след него към Нови Искър.Шофьорът няколко пъти правил опити да избута полицейски автомобил от пътя и след продължително преследване, в началото на кв. "Кумарица", той се блъснал в едната патрулка, след което опитал да избяга.За да не успее да избяга, един от полицаите стрелял със стоп патрон и го ранил в бедрото.В крайна сметка се оказало, че задържаният е 26-годишен от Първомай, обявен за общодържавно издирване. Има регистрации в полицията за кражби, за шофиране в нетрезво състояние, а освен това нямал и книжка./сн:илюстративна/

 

Публикувана в България

Благоевградската общественост почете паметта на загиналите по време на Илинденско-Преображенското въстание преди 114 години. Цветя, пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“, положиха евродепутатът Ангел Джамбазки, народният представител Даниела Савеклиева, зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности в Община Благоевград Христина Шопова, зам.-кметът по икономика и финанси Иво Николов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, зам.-областният управител на Благоевград Иван Стоянов, представители на политически партии, културни институции и граждани.Ритуалът започна с химна на Република България, а възпитаниците ПМГ „С. Корольов“ Димитър Борумов и Антон Велев припомниха славни моменти от историята, свързани с подготовката и избухване на Илинденско-Преображенското въстание. С литературната компилация, която представиха, учениците напомниха за клетвата, дадена от смелите мъже на България в името на свободата и независимостта на Родината, както и моменти от историята: „Заклевам се в Бога, вярата и честта си, че ще се боря до смърт за свободата на българите в Македония и Одринско, че ще се покорявам безусловно на началството и  безпрекословно ще изпълнявам заповедите му, че няма да издам никому нито дума, нито с дело тайната, с която днес се увенчавам и всичко онова, което от днес нататък ще чуя и разбера по делото. В противен случай, нека бъда убит от едного от другарите с револвера или камата, която целувам“.Въстанието избухва на 20 юли (2 август по стар стил) в Битолски революционен окръг и на 6 август (19 ст. ст.) в Одринско. В българската история, това е въстанието за освобождение на Македония и Одринска Тракия, останали след Освобождението на България съгласно Берлинския договор (1878 г.) в пределите на Османската империя. По своя характер и цели, то е продължение на българската национално-демократична революция от време на Възраждането.Илинденско-Преображенското избухва на 20 юли (Илинден), откъдето идва и неговото име. Най-напред избухва в Битолския революционен окръг. Само за няколко дни, всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска кази (околии) са обхванати от бунтове и се присъединяват към Битоля. Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушово и прокламирането на Крушовската република.На 6 август (Преображение) избухва въстание и в Одринско.

Публикувана в Регионални

Задържана е дървесината, натоварена в запалилия се на 1 август автомобил на магистрала „Струма”, край с. Мурсалево. При съвместната проверка, извършена от служители на Югозападното държавно предприятие и РДГ Кюстендил, се установи, че документите за транспортиране на 37 кубически метра широколистни дърва от бук, са с неверни данни. В превозния билет, издаден от собственик на дърводобивен склад в гр. Мездра, е посочен номер, различен от този на автомобила, с който се транспортира дървесината.  До изясняване на случая влекачът и дървата са задържани в базата за съхранение на конфискувани материали в гр. Дупница.
Проверката е част от действията по засилен контрол и превенция за ограничаване на незаконните практики в горските територии, инициирани от Министерството на земеделието, храните и горите./сн:бгнес/

Публикувана в Регионални

ОФК Пирин ще излезе пределно мобилизиран срещу водача във временното класиране на Първа лига- Черно Море Варна, заяви старши треньорът на орлетата Милен Радуканов на днешната си редовна пресконференция.  „С наказанията на Суда и Костадинов имаме налични 18 състезатели и ще се справим с тях срещу корав съперник. Нашите футболисти не са по-лоши от техните и ще дадем всичко от себе си за краен успех“, заяви старшията. 
„Очаквахме едни състезател тази седмица, но за съжаление чака отбор в чужбина и на този етап няма да дойде. По принцип не сме спрели да се оглеждаме за попълнения“, обясни още Радуканов. 
От клуба днес се обяви решение на проблема със забраната за внасяне на бутилки с минерална вода на стадиона, като от следващия мач, при двете чешми на стадиона – тази на входа и под официалната ложа ще се поставят пластмасови чаши за тези, които искат да си налеят вода за по време на мача. Цената на билета за двубоя е 6 лв, а началният час е 21:00 в петък.

Публикувана в Спорт

От полицейски служители на ОДМВР-Благоевград е проведена акция по линия на противодействие на производството и съхранението на наркотични вещества, при която е констатирано следното:
Около 12:20 часа на 01.08.2017г. в района на с.Дренково, общ.Благоевград, от полицейски служители на 01РУ-Благоевград, е открита нива със засадени в саксии, кофи и в земята около 128 бр. тревисти растения. След направен полеви тест растенията са реагирали положително на марихуана. На място е задържан В.А./20г./ от гр.Благоевград. Уведомена е РП-Благоевград. Работата продължава.
На 01.08.2017г. в гр.Сандански, от полицейски служители на РУ-Сандански, е извършена проверка на частен дом, обитаван от П.Д./37г./ от гр.Сандански, при която са намерени и иззети: плик, съдържащ около 0,93 грама канабис и електронна везна. П.Д. е задържан със заповед за задържане до 24 часа. За случая е уведомена РП-Сандански./сн:илюстративна/

Публикувана в Криминално

Югозападна България отново ще бъде музикална рок сцена. Точно месец остава до третото издание на музикално рок събитие, което се провежда в благоевградското село Дъбрава. The Brava fest- Volume 3 обещава да бъде оригинално и да предложи най- доброто за почитателите на рок музиката. От 1 до 3 септември, гостите на рок фестивала на Пиринския край, ще имат възможност да се докоснат до легендарния английски музикант, рокендрол и блус вокалист на Юрая Хийп Джон Лоутън и обичаните рок легенди Б.Т.Р, които са хедлайнерите в третото издание на фестивала. 

Основен организатор на събитието тази година е Асоциация за европейско развитие на българското село, а съорганизатор е Радио Благоевград. Акцентът в третото издание е популяризирането на рок музиката сред подрастващите. Именно те ще са съпътстващата изненада в The Brava fest- Volume 3. Рок академията на музикално училище „Престо“ ще се пренесе в Дъбрава. През трите дни ще вземат участие местни групи, участници в Голямото рок междучасие и рок банда от съседна Македония. В лицето на Цонко Цонев – Кметъла The Brava fest спечели приятел и поддръжник, който за втора поредна година ще представи именно на това събитието и своята втора книга „" Кметълски истории. Катунът от Каварна". Това са само част от изненадите в The Brava fest – Volume 3. Тази година той се реализира с финансовата подкрепа на Община Благоевград и Фондация "Америка за България".

Публикувана в Регионални

Национален турнир по Шоудаун за хора със зрителни увреждания ще се проведе в Благоевград. В рамките на два дни, участниците ще се състезават в зала, която се намира на ул. „Илинден“ № 8 в областния център на Пиринско. Официалното откриване ще започне от 13.30 часа на 3 август. Организатори на събитието са Община Благоевград и Сдружение „Пирин Спорт 2013“.

Шоудаунът е един бързо развиващ се спорт, първоначално създаден за хора със зрителни увреждания, но не е задължително условие да бъдеш незрящ, за да го играеш. За спорта се говори като за тенис на маса за незрящи, тъй като това е игра на маса. На масата обаче липсват маркирани кортове, следователно точки се печелят, след вкарване на топката в джоба за голове.

Историята на спорта започва от Джо Луис, който е напълно незрящ канадец, изобретил играта през 60те години. Целта му била да открие спорт, който да се играе за удоволствие и/или на състезателни начала без помощта на зрящ асистент. През годините, Патрик Йорк (канадски спортист, също напълно незрящ) се присъединил към Луис с цел да се прецизират правилата и екипировката. На дебюта по време на олимпиадата за хора с физически увреждания в Арнхем, Холандия, през 1980 г. шоудаунът се радва на невероятен успех като спорт за свободното време. Международният интерес се разпалва и шоудаун се играе за удоволствие на: Олимпийските игри за хора с увреждания през 1984 г. в Лонг Айлънд, САЩ; Параолимпийските игри в Сеул, Корея, през 1988 г.; Световни Младежки Игри в Сейнт Етиен, Франция, през 1990 г.; Световни шампионати в Асен, Холандия през 1992 г.; Параолимпийските игри в Барселона, Испания и на Параолимпийските игри в Атланта, САЩ, 1996 г./сн:илюстративна/

 

Публикувана в Регионални
Страница 1 от 2

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО