Топ Новини

Статии филтрирани по дата: Вторник, 01 Август 2017 - Информационна агенция "Региона Бг" - Новини от Благоевград и Региона

Новият график на удължено учебно време е неприемлив спрямо климатичните условия на България. Това уверяват в декларация от Синдикална секция в Спортно училище към СРС Подкрепа" град Велико Търново, информират от синдикат "Образование".Работодателите предлагали различен старт на учебната година за различните класове, съобщава нюзбг. Според учителите, удължаването до 6 юли е неудачно, защото училищата не са пригодени за високи температури 30-38оС, характерни за началото на месец юли. В стая с 30 ученика става трудно провеждането на учебни часове. По-добър вариант е започването на учебната година от 1-ви септември, защото температурите са по-приемливи за учебен процес, уверяват от браншовата организация. Повечето учители имат хипертония, пишат в декларацията от синдикалната организация и признават, че предложения нов график за училищните занимания, е неприемлив. Неприемливо е прекъсването на отпуските на учителите във връзка на получаването и класирането на учебниците за II -ри , VI-ТИ и VIII-ми клас. Това трябва да става през учебно време за предстоящи класирания и оценявания, признават от синдикалната организация. Разделянето на ДЗИ (държавните зрелостни изпити - матурите) и НВО (националното външно оценяване - т.нар. "малки матури" след 4-ти и след 7-ми клас - б.р.) е добър вариант. При съвместното им провежданет се получава голямо натоварване на учители и директори за добрата им организация. Въпреки новите закони и наредби, учебна 2016/2017 година премина стресово, в четене и писане на много излишни документи, а учебният процес остана на по-заден план, признават учителите. Целта на промените е новаторска и творческа образователна система, но сякаш се получава обратен процес, пише в декларацията. Учениците от средата на юни са в настроение за ваканция и удължаването на учебния процес ще доведе до незадоволителни резултати. Ако ще се сравняваме с Европа, нека видим техните условия - там учат в паралелки с по 10-12 деца, акцентират учителите в своята декларация. Тук учителят трябва да обикаля махалите и да събира учениците си, носи отговорност пред десетки инстанции, припомнят преките участници в образователния процес. От браншовата организация недоумяват защо от МОН не се допитват до учителите при възникването на подобни идеи. Ако министърът на образованието не се съобрази с изложените аргументи, от синдикалната организация предупреждават за протести. "На българския учител търпението му свършва. Замислете се дами и господа управляващи", се казва в декларацията на преподавателите от Благоевград.

Публикувана в Акценти

58-годишен мъж от средешкото село Дебелт се отърва само с прорезна рана на главата след страховита катастрофа в района на село Крушевец. Инцидентът е станал вчера следобед на пътя между Малко Търново и Бургас, съобщава ебургас. .Пострадалият е управлявал автомобила си в несъобразена с пътните условия скорост, като не успял да вземе ляв завой и изхвърчал от пътя. По данни на МВР Опелът се е преобърнал няколко пъти по таван. Мъжът в момента е настанен за лечение в бургаската болница, няма опасност за живота му.

Публикувана в България

Министерският съвет взе решение за издигане на кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Тя бе подадена днес съгласно утвърдените в Европейския съюз стандарти.
„Това решение отразява ангажимента на България към общите европейски ценности и основополагащи принципи, както и волята на нашата страна да продължи да допринася конструктивно за утвърждаването на целите на европейските политики, включително в областта на общественото здраве”, се посочва в официално писмо на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В писмото се изтъкват предимствата на българската столица като локация за ЕАЛ и се изразява очакване кандидатурата на София да бъде посрещната и оценена положително.
До 30 септември Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури. Решението за релокация на ЕАЛ трябва да бъде взето през ноември.
Централата на ЕАЛ в момента е в Лондон. Тя следва да бъде преместена в резултат от процедурата по излизане на Обединеното кралство от Съюза.
България има добри икономически и социални перспективи, стабилно икономическо развитие, бързо разрастващ се пазар на труда и силно проевропейски обществени нагласи, се подчертава в мотивите на кандидатурата ни. Те съдържат и предимствата на страната ни по шестте критерия, по които Европейската комисия ще вземе решение за преместването. Специално място в аргументацията се отделя на сектора на информационни технологии, който нараства средно със 7,3 процента годишно. Централата на ЕАЛ в София ще бъде интегрална част от високотехнологичната среда в София Тех Парк, който е стратегически проект за българската държава и Европейския съюз. „България има утвърдени традиции и добре известна експертиза във фармацевтичния и медицинския сектор, както и в областта на медицинското образование. Твърдият ангажимент на България да насърчава изследванията и иновациите в тези области представлява още един солиден аргумент за преместването на ЕАЛ в София. Икономически привлекателните услуги в образованието, здравните грижи и условията за живот ще осигурят безпрепятствена и ефективна във финансово отношение релокация на ЕАЛ”, посочва в писмото си премиерът Борисов.
Той изразява убеждението си, че предстоящото решение за релокация на базираните в Лондон агенции трябва да отчете заключенията на Европейския съвет от 2003 г. и 2008 г., ясно формулиращи приоритета, който трябва да бъде даван на постигането на географски баланс при разпределянето на агенциите на ЕС. „Вярвам, че зачитането на този ангажимент ще укрепи справедливостта на процеса на вземане на решение и неговия резултат. В допълнение, това решение ще засили положителния образ на ЕС като Съюз на справедливостта, солидарността и ангажимента към истинската кохезия”, изтъква министър-председателят Бойко Борисов.Понастоящем сградата на бъдещата централа на ЕАЛ е на етап планиране. Тя ще бъде напълно функционална към датата на преместване на агенцията, но не по-късно от първи януари 2019 г. Цялостната застроена площ на централата ще надвишава 30 000 квадратни метра. Бъдещата централа на ЕАЛ е на по-малко от 10 минути от летище София. То обслужва 83 международни дестинации и е в състояние да покрие пътническите изисквания на европейските експерти, които ще участват в научните комитети на ЕАЛ и в 34-те работни органи на консултативните групи.Столицата разполага с 12 000 хотелски стаи от различни категории, 5000 от които се намират на по-малко от 4 км от локацията на агенцията. Децата на 890-те служители на ЕАЛ ще имат право на безплатен достъп до училищно образование в държавните и общински училища. Освен това София разполага с мрежа от международни училища с утвърдени отлични стандарти, както и с 22 университета.Що се отнася до пазара на труда, социалната сигурност и медицинските грижи България предлага достъп до превантивно здравеопазване и промоционални програми за служителите на ЕАЛ, техните деца и съпрузи в добре развитата мрежа от 59 здрави заведения за активно лечение в София.

Публикувана в България

Във връзка с увеличения прием на заявления за издаване на български лични документи, сектор „БДС“ при ОДМВР-Благоевград и звената в региона преминават към удължено работно време, считано от 02.08.2017г. до отпадане на необходимостта, както следва:

 БДС Благоевград         от 08:00 часа до 18:00 часа /без прекъсване/

 02 РУ-Благоевград      от 08:00 часа до 12:00 часа и от 13:00 часа до 18:00 часа

 РУ Гоце Делчев           от 08:00 часа до 12:00 часа и от 13:00 часа до 18:00 часа

 РУ-Разлог                     от 08:00 часа до 12:30 часа и от 13:30 часа до 18:00 часа

 РУ-Банско                     от 08:00 часа до 12:00 часа и от 13:00 часа до 18:00 часа

 РУ-Петрич                    от 08:00 часа до 12:00 часа и от 13:00 часа до 18:00 часа

 РУ-Сандански              от 08:00 часа до 12:00 часа и от 13:00 часа до 18:00 часа

Публикувана в Общество

Сценарий на "Игра на тронове" и неизлъчвани епизоди на други сериали на HBO като "Играчи" и Room 104 са изтекли след хакерска атака срещу телевизионния канал, съобщи американското списание Wired. Хакерите, нарекли се "HBO Falling", твърдят, че притежават терабайт и половина конфиденциални данни и предстои да разпространят още материали, включително епизоди на хитовото шоу,съобщава дневникбг. След инцидент с кибер-сигурността на HBO информация, собственост на канала, беше компрометирана, съобщиха от HBO, без да конкретизират изтеклите материали. "Незабавно започнахме разследване и работим с органите на реда и експерти по кибер сигурност. Защитата на данните ни е наш приоритет и приемаме тази отговорност много сериозно", гласи изявлението на компанията. За разлика от други подобни случаи хакерите твърдят, че са разбили самата система на HBO, а не тази на трети страни. "Успешно проникнахме в огромната система на HBO и взехме най-важните файлове, филми и сценарии и така нататък", хвалят се хакерите пред Wired, обещавайки да пуснат пълни епизоди на "Игра на тронове" и цели филми.

Публикувана в Любопитно

ОФК Пирин стартира подготовка за двубоя с Черно Море. Орлетата излязоха за първо занимание на базата в с. Рилци, като повечето състезатели са без сериозни травми от равенството в Стара Загора.  Старши треньорът Милен Радуканов няма да може да разчита на Антон Костадинов, който ще пропусне двубоя заради червения картон от събота.  Очаква се за мача да бъде възстановен новото попълнение Анти Рения, който страдаше от болки в адукторите. Двубоят с варненци е в петък и е с късен начален час – 21:00. Цената на билетите е 6 лв.  ОФК Пирин отново обръща внимание на феновете, че на стадиона няма да бъдат допускани пластмасови шишета с минерална вода, поради съображения за сигурност. За удобството на привържениците на стадиона ще работят и двете чешми – на входа и под официалната ложа.

Публикувана в Спорт

Акция на криминалистите от ОД на МВР в Бургас и служителите на РУП Царево доведе до светкавичното задържане на телефонен измамник, отчетоха днес директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов и зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова,съобщава блиц.  На 27 юли, около 9:30 часа, 32-годишният Стоян Милков Михалев от Бургас се обадил на домашния телефон на семейство от Царево, вдигнала непълнолетната им дъщеря. Стоян се представил за полицай и твърдял, че заедно с екип на Нова ТВ е по петите на алоизмамници. Бургазлията предупредил момичето, че след минути ще и се обадят неизвестни мъже и тя трябва да изпълни, каквото кажат, а след това той щял да арестува мошениците. Момиченцето (на възраст между 14 и 18 години) получило обаждането и хвърлило през прозореца 28 700 евро. Малко по-късно се обадила на родителите си и разказала, че е „съдействала за ареста на алоизмамници”. Близките й веднага разбрали, че детето е попаднало в клопка и сигнализирали на полицията. За кратко време са извършени сериозен по обем действия, няколко часа по-късно е задържан извършителят. 32-годишният бургазлия Стоян Михалев се оказал стар познайник на органите на реда. Осъждан е шест пъти за различни престъпления, последно е получил условна присъда за закана за убийство и средна телесна повреда. Стоян Михалев е укрил добре сумата на два адреса в Бургас, но е бил убеден да съдейства и да възстанови парите на пострадалото семейство. Няколко дни по-късно и прокуратурата си свършва по отличен начин работата, внася обвинението с всички приложени доказателства и Стоян няма какво друго да направи освен да подпише споразумение, по което получава 10 месеца затвор при „общ режим”. Той ще изтърпи и условните присъди по другите престъпления, уточни прокурор Йовита Григорова, цитирана от "Флагман". Очертава се бургазлията дълго до остане зад решетките. Това е една от най-големите телефонни измами, извършвани в Бургаска област, а бързата реакция на полиция и прокуратура определено е за пример. Впечатление прави, че телефонните измамници напоследък са станали изключителни новатори. След разследванията на Нова ТВ те използват точно това, за да обогатят репертоара си и да въведат в заблуждения стари хора или деца./сн:нюз/

 

Публикувана в България

Товарен автомобил с дърва се запали в движение и горя тази нощ на автомагистрала "Струма", в отсечката между Дупница и Благоевград, водачът не е пострадал, предаде бгнес. Сигналът за пожара в ремаркето на ТИР ДАФ е подаден към 3 часа тази нощ. Инцидентът е станал в платното в посока Благоевград при км 77 срещу село Мурсалево. Влекачът, който е с благоевградска регистрация, и голяма част от товара – букови дърва, не са пострадали. Изгоряла е конструкцията на ремаркето и всички гуми на задния му мост. Най-вероятно огънят е тръгнал в движение вследствие на спукана гума. Огънят са загасили екип пожарникари, движението по магистралата се осъществява нормално. Скоростта обаче е ограничена на 50 км/час, тъй като влекачът и ремаркето са в аварийната лента. Към 7.30 часа тази сутрин следователи от РУП-Рила започнаха оглед на местопроизшествието.

Публикувана в Регионални

15 временни контролни горски пункта предстои да бъдат открити скоро на територията на Югозападното държавно предприятие. Създаването им е допълнителна мярка срещу незаконния превоз на дървесина и стъпка към постигане на по-висока ефективност при опазване на горите. Пет от пунктовете са в Благоевградска област – в районите на държавните горски стопанства в Гърмен, Якоруда, Петрич, Гоце Делчев и Разлог. В областите Кюстендил и Софийска се предвижда да бъдат разкрити по четири контролни поста – в Дупница, Радомир, Кюстендил, Брезник, Самоков, Елин Пелин, Ихтиман и Етрополе. Останалите два ще бъдат позиционирани в териториалните поделения в Белово и Тетевен.  На временните горски пунктове ще се извършват дежурства по утвърдени графици. Служителите ще следят за законния произход на транспортираната дървесина, дивечови и други недървесни горски продукти, като ползват автомобили със специален режим на движение. Местата, определени за контролни горски постове, ще бъдат обозначени с табела.

Публикувана в Регионални

За изминалото денонощие са ликвидирани 5 пожара. На 31.07.2017г. около 15:22 часа е получен сигнал за пожар в сухи треви в с.Падеш, общ.Благоевград. Погасен от 3 екипа на РСПБЗН-Благоевград. Щетите са около 40 бр. кошери.

Публикувана в Общество
Страница 1 от 2

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО