Топ Новини

АБВ размаха пръст на правителството и ГЕРБ, заплаши стабилността на управлението Избрана

До месец АБВ решава дали ще мине в опозиция

АБВ размаха пръст на ГЕРБ и правителството, поставяйки под въпрос стабилността на управлението. "Не смятаме да играем ролята на пето колело в тази четворна коалиция", отсече лидерът Георги Първанов на извънредна пресконференция в парламента. Недоволството му е заради бюджета и неприемането на предложенията на АБВ за корекции в социалната сфера. Според Първанов липсва диалог от страна на ГЕРБ по темата.
"Парламентарната група на АБВ има своето решение да подкрепи бюджета на първо четене в по-голямата му част. Нашата подкрепа трябва да се тълкува като средство да се запази стабилността на упрамлениетно. Ние обаче усещаме едно високомерие от страна на ГЕРБ. Имам усещането, че силният им резултат на местните избори е повишил самочувствието им", каза още Първанов.

"Правят се коледни подаръци на някои партии, като законопроекти, а разумните решения на АБВ, като борбата с безработицата, не се приемат. За хората с увреждания искахме едни 17 млн. лева. Има неща, които са добри в бюджета, като парите за пенсии и детски надбавки вследствие на реформите в сектора. Очевидно някой не иска в правителството да има социален коректив, това ни кара да се замислим занапред дали да продължим да подкрепяме правителството. Ние не поставяме ултиматуми, а поставяме своите аргументи. Най-важното за нас е, че този бюджет беше направен без диалог с националното сдружение на общините.Те ще бъдат поставени пред свършен факт, това е прецедент", допълни лидерът на АБВ.

Ще остане ли АБВ в управляващата коалиция или ще премине в опозиция -решението ще се вземе до месец от Националния съвет и парламентарната група, които ще анализират изпълнението на партньорското споразумение.

Оставете коментар

Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО