Топ Новини

/СНИМКИ/ 0,80 лева е средната цена за килограм грозде на благоевградския пазар

Голямо предлагане на грозде се забелязва на благоевградския пазар

 

Тазгодишната реколта от грозде в Благоевградско е богата, но това не радва производителите. Стопаните са недоволни от ниските изкупни цени. Изкупната цена на гроздето от сортовете мерло и каберне на благоевградските пазари варира около 0,80 лева за килограм. Реколтата е качествена, тъй като температурите бяха много високи през лятото и плодът е натрупал достатъчно захарност.  Стопаните се заричат да не дават на безценица гроздето.

Гроздето се продава предимно от частни лица, тъй като от избите и винпромите не проявяват интерес да го изкупуват. Голяма част от нереализираната продукция производителите ще използват за домашно производство на вино. Към момента се наблюдава засилен интерес към гроздовата продукция, коментират още производителите.

Стопани в най-лозарския район на Пиринския край – Катунци, се заричат да не продадат и една чепка грозде на цена под 60 стотинки за килограм. Най-разпространеният сорт там е „широка мелнишка лоза”, който преди 2 години удари дъното и се продаваше за 35-40 стотинки за килограм.

Белите сортове традиционно се продават на по-високи цени. Говорим за тези, които са с високо захарно съдържание – Траминер, Мускат отонел, Совиньон блан. Те стартират на цена 0, 90 лв. Гроздето с по-ниско качество финално се купува на 55 –60 стотинки. От червените сортове Каберне фран, Пино ноар се реализират на по-висока цена, като и при тях ценово превес имат тези с по-голямо захарно съдържание.

 {gallery}grozde septemvri{/gallery}

 

 

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО