Топ Новини

Какво купуваме? БАБХ изследва храни за двойни стандарти за качество в ЕС Избрана

Българската агенция по безопасност на храните е извършила проучване на българския пазар на храни произведени от един и същ производител и предлагани в различни държави членки на ЕС. Целта на проучването е да бъде изготвен анализ за определяне на групите храни и показателите, които трябва да бъдат обект на лабораторно изпитване, сн.капитал бг.В списъка са включени храни от пет групи: шоколадови изделия; безалкохолни напитки и плодови сокове; млечни продукти; месни продукти и детски храни. Това са храни, произведени в следните държави членки: Германия, Швейцария, Италия, Австрия, Дания, Холандия, Франция, обяви по време на праламентарен контрол министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Във връзка с изнесени данни на други страни членки на ЕС, свързани с разликите в качеството на хранителните продукти, е създадена работна група със заповед от 13 март 2017 г. на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, която да извърши проучване на пазара и да изготви анализ за определянето на групите храни и показателите като първа стъпка, които следва да бъдат обект на лабораторно изпитване. Работната група трябва да изготви план за действие, включващ конкретни мерки на база резултатите от анализа.

В едно от заседанията на работната група са поканени и участваха водещи външни експерти, представители на Националния център за обществено здравеопазване и анализи към Министерството на здравеопазването, с които са обсъдени критериите за сравнителен анализ и капацитетните възможности на лабораториите на територията на страната за извършване на тези анализи.

Българската агенция по безопасност на храните е приела поканата и на Комисията за защита на потребителите да се присъедини към нейната инициативата и на Федерацията на потребителите в България за установяване на изнесената в медиите информация за „двойствения стандарт”.

На следващ етап от изпълнението на плана е предвидено вземането на проби храни директно от пазара на определени „стари“ държави членки на ЕС, което ще стане по определен график в периода 22 май – 30 юни 2017 г. Представеният график е предоставен на Комисия за защита на потребителите и Федерация на потребителите в България с предложение за предприемане на съвместни действия.

Предстои взимане на стоки от две от страните членки, които са елемент по списъка, по който е представен. „Мога да Ви дам допълнителна информация и същите стоки да бъдат взети от нашия пазар и да бъдат изследвани за показателите, които се намират в тях.“, предлага министър Порожанов.

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО