Топ Новини

Кукерската група  от  село Черниче  „Сухата река” на  Николай Аспарухов - Талайката направи голям празник за всички кукери и гости. Многото кукери, приятели и гости се събраха на игрището в училищния двор в евроселото.
Водачът на групата „Сухата река” не посрами кукерите си и тази година. Беше се погрижил за веселбата да са в Черниче най-гласовитите, най-именитите изпълнители. Валя Балканска беше при кукерите на Талайката,  изключителните гайдари от формация „Орфикус‘, каба-гайдата на Петър Янев, Кондьо, Софи Маринова, Радостина Паньова...
Голямо добро направиха кукерите за курбана тази година – дариха 2000 лева за ремонт на детската градина в Черниче. В момента забавачницата се ремонтира.
Кметът  на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на общинси съвет Владимир Христов, кметовете на селата в общината, както и приятели от други кукерски групи в общината споделиха празника на кукерите от „Сухата река”, а голямата веселба продължи почти до разсъмване. Организаторите дадоха дума, че за идната Сурва ще изненадат с костюми, маски и сурати Черниче, община Симитли и цяла България.

 

 

 

Основната точка залегнала в дневния ред на предстоящата сесия на местния парламент е  Годишен отчет за изпълнение на бюджета, инвестиционната програма на община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз, състоянието на общинския дълг и друга отчетна информация за 2016 година.

 След проведеното обществено обсъждане преди дни  и състоялото се днес общо заседание на постоянните комисии към общински съвет, на които бяха изнесени подробни доклади относно приходната и разходна част на бюджета и инвестиционната програма на общината за изминалата година, се очаква съветниците да подложат на разискване и гласуване цялостния отчет на бюджета.

 На предстоящата сесия ще бъде разгледано и предложение относно изпълнение на мерките, заложени в Програмата за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на територията на Община Благоевград.

 Местните парламентаристи се очаква да дадат съгласие за предоставяне за безвъзмездно управление  на общински нежилищни  имоти – публична общинска собственост за нуждите на ПМГ „Акад. С. П. Корольов”, ЕГ „Акад. Л. Стоянов” и ЮЗУ „Неофит Рилски“ за нуждите на учебните заведения.

 В дневния ред на предстоящата редовна сесия са включени няколко точки, касаещи предложения за одобряване на доклад за експертна оценка, определяне на начална тръжна цена обявяване на публичен търг с тайно наддаване за седем общински имота на територията на град Благоевград.

 Общинските съветници ще гласуват образуване на временна комисия за подбор на кандидати за съдебни заседатели за Окръжен съд Благоевград, която ще разгледа подадените документи и ще проведе интервюта с кандидатите.

Сесията на Общински съвет - Благоевград  ще се проведе на 25 юли 2017 г. /петък/ от 9.30 ч. в зала „22-ри Септември”.  

 

ОФК Пирин ще изиграе още една контролна среща утре, вторник, от 18:00 на базата в с. Рилци. Съперник в утрешния мач ще бъде македонският Саса Каменица. Пиринци подновяват тренировки днес, подготовка за следващия шампионатен двубой - гостуване в Разград на Лудогорец, като срещата е в неделя от 21:00.

11-годишно момиче е открито убито в асансьор на жилищен блок в бургаския квартал "Меден рудник". За престъплението е задържано момче на 15 години, съобщи бтв. Заподозреният и момичето се познавали от няколко седмици от социалните мрежи. Впоследствие са разменили телефоните си и се е стигнало до личен контакт, казаха от прокуратурата. Мотивът за убийството бил скарване между двамата за това къде да пушат наргиле. Момичето е умъртвено с нож с един удар в областта на врата.

Тялото е намерено от съседи, които са се обадили в полицията. Сигналът е подаден в 17:30 ч. вчера. Момичето е било без документи за самоличност, лични вещи и без телефон. Нямало е и свидетели. Момичето не е нито от входа, в който е открито мъртво, нито от блока, задържаното момче също. И двамата обаче са от Бургас. Предстои тепърва да се изяснява какво са правили във входа.

"При първоначалните действия не установихме въобще връзка на живущите не само в този блок, но и в съседните блокове с момичето, което беше намерено в асаньора. Към момента нямаме данни за това, че жертвата е искала и викала за помощ и някой се е отзовал или не се отзовал", коментира директорът на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

За задържаното момче ще бъде поискан постоянен арест, въпреки че е непълнолетно. Момчето няма предишни криминални прояви. Наказанието за непълнолетния нападател ще бъде редуцирано по правилата на Наказателния кодекс, уточниха от прокуратурата. Грози го затвор от 3 до 10 години.Всички във входа са били разпитани. Иззети са записи от камери от съседни магазини. Направен е оглед на мястото, районът е отцепен. Тялото на момичето е откарано в болницата в Бургас за аутопсия.

Пожарникари проявиха хуманно отношение и гражданска съвест, спасявайки малко коте, покатерило се на дърво в Благоевград. Тази сутрин на главната улица „Тодор Александров“ в града момиче забелязало коте сред клоните на едно от дърветата, разположени от двете страни на пешеходната зона.  След като разбрало, че котето не може да слезе само, момичето позвънило на телефон 112. Според очевидци, екип пожарникари пристигнали веднага и след няколко минути котето било свалено от дървото. В момента за него се търси приемен дом или стопани, които да се грижат за него. Спасителната акция предизвика голям интерес сред живеещите в района и случайните минувачи.  Гражданите признаха, че са се изненадали от бързата реакция на аварийните екипи.

 

 

Сайтът не носи отговорност за публикуваните коментари.

Ексшефът на КАТ - Благоевград Димо Чобанов е новият началник сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Хасково, съобщават от дирекцията. Със заповед на министъра на вътрешните работи от днес гл.инспектор Чобанов е преназначен на длъжност началник КАТ-Пътна полиция в Хасково. Той бе представен официално днес пред ръководния състав на дирекцията. Чобанов е завършил ВИПОНД-МВР през 2001 г. и последователно е заемал длъжностите районен инспектор, дознател, а от 2011 г. до 2016 г. е бил началник сектор „Пътна полиция” на ОДМВР-Благоевград.

Димо Чобанов беше начело на КАТ – Благоевград в продължение на 5 години. Той беше назначен на поста през лятото на 2010 г. от тогавашния полицейски директор комисар Йордан Кочев след пенсионирането на Огнян Сапунджиев. Свалянето му от шефското място преди  време  бе обяснено като част от кадровата стратегия за формиране на екипи от новото ръководство на ОД на МВР – Благоевград в лицето на Росен Танушев и най-вече на заместника му Георги Кьосев, който отговаряше  за Охранителна полиция.  След завръщането си в Хасково е полицейски инспектор в Териториална полиция.

 

Сайтът не носи отговорност за публикуваните коментари. 

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО