ГЕРБ спечели в 22 областни града, РБ в 3, ДПС в Кърджали, а БСП в нито един Избрана

Най-оспорвани бяха изборите в града под тепетата

Вторият тур на местните избори премина при по-ниска избирателна активност, отколкото бе регистрирана на първи тур, съобщава БГНЕС. ГЕРБ спечели в 22 областни града, Реформаторският блок в Монтана, Плевен и Добрич, ДПС запази Кърджали, а БСП за първи път остана без нито един. Избирателната активност в страната беше изключително ниска, към 17.00 часа тя е 33,38%. Най-високата е в Неделино – 71,29%. Доста ниска бе за София и Варна, съответно 12,9% и 12,49%. В двата града се избираха районни кметове. Във втория по големина град на страната, Пловдив, активността едва достигна 34%. Избирателите трябваше да изберат 133 кметове на общини, сред тях на 14 областни града. Най-оспорвани бяха изборите в града под тепетата. Днес сутринта стана ясно, че кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев печели изборите за кмет в Пловдив, след 100% обработени протоколи. Снощи постепенно неговата преднина се стопи до статистическата грешка. По последни данни той имаше 50,2%, а неговият опонент Славчо Атанасов 49,8%, но след 100% обработени протоколи, стана ясно, че Тотев е избран за кмет. Той спечели балотажа срещу Славчо Атанасов с едва 1 416 гласа преднина. Корнелия Маринова от ГЕРБ е новият кмет на Ловеч. Тя победи с 51,73% Минчо Казанджиев от БСП, управлявал общината 12 г. Д-р Валентин Василев от ГЕРБ е новият кмет на Разград. При 100% обработени протоколи ГЕРБ печелят в Хасково, Шумен, Сливен, Видин, Перник, Търговище, Силистра и Враца. Реформаторите успяха да спечелят вота в Плевен, Добрич и Монтана, а Пазарджик ще се управлява от стария независим кмет Тодор Попов. Досегашният кмет на Кюстендил Петър Паунов печели изборите в областния град, издигнат от Коалиция „Кюстендил”. Тъмната страна на вота - от заплахи до раздаване на вафли В Хасково жандармерия охранява изборите.

Вторият тур не мина без взаимни обвинения за нарушения от всички политически партии. Едни от най-фрапантните случаи на нарушения бяха регистрирани в района на Павел баня, където бяха отправени заплахи за уволнения и саморазправи. В Пловдив имаше по-скоро комичен случай – деца, чиито родители бяха дошли да упражнят правото си на глас, получаваха по вафла с лика на един от кандидатите. От прокуратурата съобщиха, че 146 досъдебни производства са образувани на територията на цялата страна по време на провеждането на двата тура за местните избори. Отново имаше и проблеми с електронната страница на ЦИК, която беше ударена от хакери и временно беше недостъпна. За проблема признаха от самата комисия и помолиха за търпение, тъй като страницата се зареждаше по-бавно. Политиците за вота Президентът Росен Плевнелиев се ужаси от случилото се след първия тур, който се състоя на 25 октомври. След изборите стотици членове на Секционни избирателни комисии прекараха повече от ден изолирани в зала „Арена Армеец“. „Дано да имаме научени уроци. Медиите показаха ужасяваща картина на всичко, което се случи в дните след първия тур на изборите. Нима не можем да научим уроците си?“, каза държавният глава след като гласува. Въпреки това според него е важно да гласуваме. Плевнелиев се ужаси от случилото се след първия тур.
Изборите потвърдиха, че по-добро от това, което сме сътворили в момента, въпреки голямото ни желание, няма как да се получи. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов. “От тук нататък резултатите не са и важни. За да си запазим държавата стабилна просто трябва да бъдем по-смирени, по-скромни”, каза той. Запитан отново за президентските избори Борисов отвърна: Откакто съм човек ме питат кога ще ставам президент. За мен е по-важно да не съм разединител на нацията. Премиерът смята, че най-логично е ГЕРБ да излъчи кандидат за "Дондуков" 2 и този кандидат да бъде подкрепен от коалиционните партньори. „Недоверието в българската избирателна система се увеличава. Затова говори и ниската избирателна активност. Корпоративният и контролиран вот поставя под съмнение самото провеждане на изборите“. Това заяви по bTVдепутатът от БСП Янаки Стоилов, коментирайки резултатите от вота. Той призна, че безспорно левицата губи изборите, а ГЕРБ затвърждава своята победа. „Ние увеличаваме резултатите си. Очертава се около 50% от избраните районни кметове в София да бъдат от Реформаторския блок. Благодарим на колегите в Плевен и връщането на този областен център. В Плевен се върнахме гръмотевично“, каза в ефира на Нова телевизия съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Реформаторският блок в рамките на тази управляваща коалиция няма абсолютно никаква алтернатива, коментира от своя страна Божидар Лукарски.

Информационна агенция "Региона Бг"представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО