Опасно ли е морето на 2 август

През август морето е най-топло, но и опасно, ако не сме внимателни. Всяка година в началото на август морето взима жертви,пише дир. Има ли някаква закономерност, случайно ли е това, плод ли е на свръхестествени сили?
Закономерност има. Подобно на т. нар. "ден на Глупака" във Франция, който обикновено е съботата преди най-отпускарския месец август, или на 30, 31 юли или 1 август, народът у нас масово започва да почива именно в началото на август.Удавници има през цялото лято, но ако не всяка година, пикът на броя им е точно в последните дни на юли и най-вече началото на август, а според преданията, на Илинден - 2 август, морето се отваря и взима жертви. Свръхестествени причини за това няма. За августовските удавяния, все пак има и "морски" обективни причини. По това време често морската вода достига максималната си за годината температура.
Това е статистическа закономерност, не задължително: просто през август водата е акумулирала достатъчно топлина, а слънчевото греене все още е достатъчно, за да поддържа тази висока температура. Мощните северозападни нахлувания през август са рядкост, а именно те изтласкват топлият повърхностен слой навътре и след процес, наречен "ъпуелинг", докарващ по-студени дълбоки води, понижават понякога температурата на водата до плажа с 10-15 градуса.На разликата между топлата вода (понякога в последните години до 30 градуса) и по-студените долни слоеве (10-15 градуса) се дължат и голяма част от смъртните случаи. При попадане на долните крайници в буквално почти ледена вода, крампите и шокът са неминуеми или много вероятни, а последствията - понякога фатални.Въпреки всичко август си остава най-благоприятният месец за морска почивка.
Въздухът е най-топъл, водата - най-топла, денят - все още достатъчно дълъг, около и малко под 14 часа. Ако човек е внимателен и не се надценява, няма причини за безпокойство.Ето и температурите на морската вода в някои курорти на нашето Черноморие и съседни курорти:По нашето Черноморие температурата на водата е 25, 26 градуса.В Средиземно море температурата на водата по крайбрежието варира от 25 до 28 градуса.На Атлантическото крайбрежие, по разположените на Бискайския залив места, водата е с няколко градуса по-хладка, 21 до 23 градуса.По английските морски курорти водата е с температура от 13 до 17 градуса.Толкова са и температурите в Норвегия - Осло и Берген съответно 17 и 16 градуса. Там тази доста висока температура се обезпечава от небезизвестната "термопомпа" наречена Гълфстрийм.Най-топла е водата в Червено море, където, ако човек не се бои от терористите на Синай, може да се наслади на температури в египетските морски курорти, близки до 30 градуса.Подобни температури, близки и дори превишаващи 30 градуса, имаме в последните години и по нашето крайбрежие. През 2010 година например, за дълъг период от време през юли и август температурата на водата по крайбрежието ни достигаше 31, 32 градуса.

Информационна агенция "Региона Бгпредставя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград. Предлагаме Ви новини в секциите:
РегионалниБългарияКриминалниОбществоЛюбопитноСпортТуризъм и Здраве.

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО