Забраняват сливането на часове в училищата

Забранява се сливането на часове по един и същи предмет. След всеки час задължително трябва да има почивка. Това са част от промените за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните учебни разписания на задължителните и избираемите учебни часове в училищата, съобщиха от РЗИ. Наредбата, издадена от министъра на здравеопазването, влиза в сила от първия ден на учебната 2017/2018 г.  С нея се цели учебните предмети  да са подредени така през деня, че на учениците да се осигуряват условия за най-добро усвояване на учебния материал при най-малка степен на умора.

В рамките на учебния ден вече не се допуска изучаването на повече от два от учебните предмети за общообразователната подготовка за основната степен на образование и  три от учебните предмети за общообразователната подготовка за средната степен на образование.

За учениците от основното образование в рамките на учебния ден трябва да имат минимум един час за някои от следните учебни предмети: "Изобразително изкуство", "Музика", "Бит и технологии", "Технологии и предприемачество" или "Физическо възпитание и спорт".

В наредбата се казва още, че задължителните и избираемите учебни часове за всеки от дните, включени в седмичното учебно разписание, не може да са повече от: пет учебни часа за учениците от I до IV клас, шест учебни часа за учениците от V и VI клас, седем учебни часа в един ден от седмицата за учениците от VII клас и седем учебни часа в два дни от седмицата за учениците от VIII до XII клас.
Новост е също изискването часът на класа и учебният час за организиране и провеждане на спортни дейности да се включват в седмичното разписание на учебните занятия извън броя на задължителните и избираемите учебни часове.Сн.архив

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

Астропрогноза: Овен - приятни изненади, Лъв - чудесен ден

Астропрогноза: Овен - приятни изнен...

Вторник, 19 Септември 2017 08:33
Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи страстите в Благоевград

Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи...

Понеделник, 18 Септември 2017 14:04
Невероятно! Баба живее 60 години без храна

Невероятно! Баба живее 60 години бе...

Понеделник, 18 Септември 2017 12:40

ОТКРОВЕНО