Кметът Апостолов: Кресненско дефиле се превърна в „гробница“ , перфектен е източният вариант на АМ „Струма“

Жителите на Симитли изразиха своето мнение за това откъде и как да минава магистрала "Струма". Обсъждането в Симитли започна тази сутрин и продължи над 3 часа и половина. Най-удачен вариант за строеж хората оставят на експертите. Местните искат да се построи магистрала, за да се намали броят на жертвите при Кресненското дефиле, където стават най-много катастрофи в страната. Важно е и какви ще бъдат връзките на магистралата с населените места от региона, както и дали ще бъде изградено тържище, за да могат да продават продукция, която произвеждат.
 
„Ние сме изправени пред историческо събитие - най-сетне след толкова много години автомагистрала „Струма“ да мине през Кресненското дефиле“. Това каза в Симитли председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов по време на общественото обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. По думите на инж. Атанасов тази част от трасето е изпитание за всички – проектанти, еколози, строители и за икономиката на държавата.
 
„Ето защо общественото обсъждане в Симитли, което генерира голям обществен интерес и това, което по-късно ще проведем в Кресна са изключително важни“, каза още инж. Дончо Атанасов. Той апелира към хората да задават всички въпроси, които имат.
 
От своя страна кметът на Община Симитли Апостол Апостолов заяви, че общественото обсъждане, което се провежда в града, е изключително важно.
 
Петте варианта, които предлагат от Агенция „Пътна инфраструктура“ за изграждането на ЛОТ 3.2 на автомагистрала „Струма“ през дефилето, бяха представени от проектанта на проекта инж. Йордан Прашанов. По-късно пред обществеността в Симитли бе дадена и повече информация по самия доклад за въздействие върху околната среда.
 
Красимир Дончев, експерт "Биоразнообразие" посочи, че и петте варианта на трасето, които се разглеждат, преминават през 2 защитени зони – „Кресна-Илинденци“ по директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и „Кресна“ – по директивата за опазване на дивите птици.
 
Доизграждането на автомагистрала „Струма“ е изключително важно, за да запазим човешките животи. Това каза Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли, по повод на общественото обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, което се провежда в общинския център. По думите му самото Кресненско дефиле се е превърнало в „гробница“ през последните години, заради множеството тежки пътни инциденти. „И не само дефилето, но и самият град Кресна, където само от началото на тази година имаме 2-3 смъртни случая. Аз не виждам нищо по-добро от това да се направи магистралата, в който и да е вариант, но явно вариантът е ясен – пари има само за единия от тях, който е перфектен за Община Симитли, тъй като не трябва да забравяме, че над 80% от Кресненското дефиле е на територията на нашата община“, каза още Апостол Апостолов.
 
Той добави, че се предвижда в Община Симитли да има 4 пътни възела, което ще даде възможност за лесното и бързо предвижване на местното население. „Ние изцяло подкрепяме варианта, в който в посока Гърция ще се минава през Кресненското дефиле, а в обратната посока, трасето ще бъде изнесено високо в планината“, посочи Апостолов.
 
Много голям обществен интерес имаше обсъждането, като жители на община Симитли препълниха спортната зала на стадион „Септември“. Еколози, граждани и заинтересовани лица задаваха въпроси към експертите и търсеха отговори на важни за обществото въпроси. След обществените обсъждания проектът за магистралата и Докладът за оценка за въздействие върху околната среда трябва да мине одобрение през екологичното министерство.

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

Д-р Пеев извършва консултации  в DENTA CLINIC в четвъртък

Д-р Пеев извършва консултации в DEN...

Понеделник, 25 Септември 2017 10:37
Български курорт е в топ 10 за най-добри ски курорти в света

Български курорт е в топ 10 за най-...

Понеделник, 18 Септември 2017 16:45

ЛЮБОПИТНО

Астропрогноза: Близнаци - ще се чувствате супер, Козирог - бъдете по-инициативни

Астропрогноза: Близнаци - ще се чув...

Понеделник, 25 Септември 2017 08:53
Служителка при нотариус грабна 5 000 лв. от лотарията

Служителка при нотариус грабна 5 00...

Неделя, 24 Септември 2017 13:46
Звездите за днес: Лъв - радвайте се на живота, Козирог - приятен ден

Звездите за днес: Лъв - радвайте се...

Неделя, 24 Септември 2017 09:01

ОТКРОВЕНО