Кметът на Струмяни Емил Илиев: Отварянето на ГКПП-Клепало може да стане само с политическа воля

Без политическа воля и решение няма как да се случи отварянето на бленувания от над 15 години граничен пункт между Струмяни и Берово, намиращи се от двете страни на българо-македонската граница, смята кметът на общината Емил Илиев. Според него за съжаление през тези години, освен декларациите, подписването на спогодби от кметовете и асоциациите за туризъм от двете страни на границата, които бяха внесени като подписки в Министерски съвет и МВнР, не се случи нищо за напредъка на този проект. Големият проблем при нас не само не се реши, но и се задълбочи още повече, каза кметът Илиев, съобщи бгнес. 

Той се надява, че в най-скоро време новоизбраният премиер на Македония ще се погрижи наистина да се случи това КПП, защото от тяхна страна са изградени абсолютно всички съоръжения, включително асфалтиран път, самата сграда на граничния пропускателен пункт. Най-важното според него е, че този нов и асфалтиран път доведе до ново строителство на вили на хората, както и два пет-звездни хотела. От този 15-километров път, който е от Цапарево до самото КПП при с. Клепало, 7,5 километра са за рехабилитация, а останалите 7.5 - 8 км за съвсем ново изграждане. В този участък за нов път теренът е изключително благоприятен за строителство, теренът няма да създава трудности на строителите му, смята кметът. Според него и македонските му колеги проблемът не е финансов, а политически, който се нуждае от съответното решение. Между Струмяни и Микрево преминава ЛОТ-3 на Автомагистрала Струма, там е един от най-големите пътни възли, който ще обслужва и бъдещето отклонение и достъп да ГКПП „Клепало”. Ползите от откриването му ние виждаме в съседната община Берово в Македония. През последните 4-5 години те вече берат плодовете на пътя от Берово до тяхното КПП. Провеждат много фестивали, които довеждат много хора от бивша Югославия, събират за 2 дни над 50 000, отделно се изградиха вили и хотели. Така че изключително важно за тук е да се развие хотелиерството, тъй като в този регион основният поминък е горското стопанство и дърводобива”, казва Илиев.

Както сочи табелката в Струмяни, до Клепало е само 30 км., след това вече пътуващият минава в Македония. С подписването на договора между премиерите на двете страни, дай Боже това да се случи най-сетне, още повече, че премиерът Зоран Заев като бивш кмет на Струмица, знае проблемите на местната власт. Той се надява, че сега, с подписването на този договор, който очакваха всички и който им дава надеждата, че наистина може да се случат дългоочакваните реални действия, ще бъде отворен този КПП. „Ние смятаме да продължим със съвместните действия от двете страни на границата, както и на среща с министър-председателите на България и Македония, за да стане най-накрая факт този желан от близо две десетилетия граничен пункт”, зави Илиев.

 

Информационна агенция "Региона Бгпредставя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград. Предлагаме Ви новини в секциите:
РегионалниБългарияКриминалниОбществоЛюбопитноСпортТуризъм и Здраве.

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

Астропрогноза: Овен - приятни изненади, Лъв - чудесен ден

Астропрогноза: Овен - приятни изнен...

Вторник, 19 Септември 2017 08:33
Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи страстите в Благоевград

Лудо парти в Елизиум клуб разгорещи...

Понеделник, 18 Септември 2017 14:04
Невероятно! Баба живее 60 години без храна

Невероятно! Баба живее 60 години бе...

Понеделник, 18 Септември 2017 12:40

ОТКРОВЕНО