Две години ще прочистват опустошената гора над Кресненското дефиле

Започна прочистването на хилядите декари опустошена гора над Кресненското дефиле. Процесът ще отнеме около две години, а самото възстановяване на гората поне 50 години. Засегнатите горски площи са близо 11 хиляди декара. По предварителни изчисления това са около 60 хиляди кубика дървен материал, съобщава нова.  След опустошителния огън, в гората влязоха резачките. Рязането на овъглените дървета от последните два пожара в района ще продължи през идните две години.

„В общи линии около 60 000 кубика дървен материал, който може би не е изцяло засегнат. Тепърва предстои да се извърши инвентаризация подробна, което ще рече да се опишат всички насаждения", коментира Иван Панталеев, директор на „Горско стопанство" - Кресна.

Прочистването започна от изгорелите от преди месец територии, които бяха покосени отново и от пожара преди дни. Работата ще е тежка и продължителна, разказват от Горското стопанство в Кресна.

На практика от засегнатите близо 11 000 декара гора, едва 2 хиляди могат да се възстановят. За останалата територия предстои залесяване, след като гората се прочисти от изгорялото. Местните животновъди, обаче не знаят какво предстои за тях.

От Пътната агенция обявиха, че отпускат 1 млн. лева за залесяване над Кресна.

Информационна агенция "Региона Бгпредставя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград. Предлагаме Ви новини в секциите:
РегионалниБългарияКриминалниОбществоЛюбопитноСпортТуризъм и Здраве.

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО