С висока цена стартира продажбата на грозде на пазара в Благоевград

Търговецът Велин Цанев: Хората предпочитат грозде без семки за 2,50 лв. кг.

Настъпва сезонът на гроздето и това се усеща на благоевградския пазар. Днес щандовете на кооперативния пазар  в града  изобилстваха от сочния плод. Сред най – предпочитаните бе грозде от село Брестовица, Петричко. Гроздето се търгуваше за 2 лв/ кг, черно и бяло, като миналата година то вървеше по 1,80 лв. Много от купувачите предпочетоха да си вземат грозде без семки, което  вървеше по  2,50 лв/ кг.

Начело на сергията бе застанал Велин Цанев от село Кавракирово, Петричко. Предлаганото от него грозде, той и съпругата му са отгледали сами в градината им в село Брестовица.

„Има различни видове грозде, различни по цвят и вкус. Има черно, лилаво, зелено, както и розово оцветено грозде. Независимо от вида на гроздето, което ядете, можете да сте сигурни, че то ви осигурява важни витамини. Повечето хора си купуват грозде без семки, но не бива да забравят, че в семките също се съдържат важни витамини и вещества“, споделя Велин Цанев.

„Сега е сезонът на гроздето и трябва да се възползваме, за да извлечем всички възможни ползи от този невероятно вкусен и полезен плод. Невероятно много са ползите за здравето, които гроздето носи на човек“, коментира съпругата му.

Петричките производители отглеждат и десертни сортове, от които произвеждат висококачествени десертни вина. Сред най – разпространените е широка  мелнишка лоза. Тя е късен висококачествен червен сорт и се разпространява основно в района на Петрич и Сандански.

 

Информационна агенция "Региона Бгпредставя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград. Предлагаме Ви новини в секциите:
РегионалниБългарияКриминалниОбществоЛюбопитноСпортТуризъм и Здраве.

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО