ВКС върна делото срещу депутата Димитър Гамишев в Благоевград

Делото за причинена смърт в катастрофа срещу депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев ще продължи да бъде гледано от Окръжния съд в Благоевград. Това е определил Върховният касационен съд (ВКС), съобщи правен свят. 

Казусът стигна до ВКС, след като съдът в Благоевград прекрати делото срещу него и го изпрати на Софийския градски съд (СГС), след като Гамишев стана депутат. Съдия Величка Цанова от СГС обаче също го прекрати и повдигна спор за подсъдност пред ВКС, като се позовава на чл. 35, ал. 3 от НПК, според който подсъдни на градския съд са дела за престъпления, извършени от лица с имунитет. Престъплението, за което подсъдим е Гамишев обаче е извършено през ноември 2014 г., когато той не е имал такъв.

Тогава той е блъснал и причинил смъртта на пешеходец в благоевградското село Копривлен. Гамишев шофирал с 68 км/ч. на излизане от селото при ограничение от 50 км/ч. и блъснал пресичащия пътното платно Иван Жбантов, който по-късно починал в болница. Обвинителният акт срещу Гамишев бил внесен в Окръжен съд-Благоевгад миналата година и по него били проведени 7 заседания. На 15 май т. г., когато Гамишев вече е депутат, съдът прекратил делото заради имунитета му и го изпратил на СГС.

В определението на ВКС се казва, че в чл.35, ал.3 от НПК е формулиран ясен императив за компетентност на Софийския градски съд по дела за престъпления, извършени от лице с имунитет.

"Извън всякакво съмнение е, че по-късно придобитият имунитет е неотносим към обхвата на тази норма. Тя е приложима само тогава, когато деецът е имал имунитет към момента на инкриминираната престъпна дейност. Ето защо съгласно чл.36, ал.1 от НПК за общите правила на местната подсъдност, на които се позова и съдия Цанова, делото е подсъдно на съда, в чиито район е извършено престъплението, т.е. Благоевградският окръжен съд. Определението за неговото прекратяване е незаконосъобразно и и следва да се отмени, за да може да продължи наказателното производство пред същия съдебен състав", пишат в определението си върховните съдии Елена Авдева - председател и докладчик, Бисер Троянов и Милена Панева.

В него те посочват и определението на ВКС, с което преди два месеца по идентичен казус беше върнато на Окръжния съд във Варна и делото срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки. Съдът във Варна също го прекрати след избора на Марешки за депутат и го прати на СГС, но съдия Даниела Талева поиска произнасяне на ВКС за подсъдността и върховните съдии пратиха делото обратно във Варна.

Информационна агенция "Региона Бгпредставя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград. Предлагаме Ви новини в секциите:
РегионалниБългарияКриминалниОбществоЛюбопитноСпортТуризъм и Здраве.

Оставете коментар

САЙТЪТ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ!
Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

Д-р Пеев извършва консултации  в DENTA CLINIC в четвъртък

Д-р Пеев извършва консултации в DEN...

Понеделник, 25 Септември 2017 10:37
Български курорт е в топ 10 за най-добри ски курорти в света

Български курорт е в топ 10 за най-...

Понеделник, 18 Септември 2017 16:45

ЛЮБОПИТНО

Астропрогноза: Близнаци - ще се чувствате супер, Козирог - бъдете по-инициативни

Астропрогноза: Близнаци - ще се чув...

Понеделник, 25 Септември 2017 08:53
Служителка при нотариус грабна 5 000 лв. от лотарията

Служителка при нотариус грабна 5 00...

Неделя, 24 Септември 2017 13:46
Звездите за днес: Лъв - радвайте се на живота, Козирог - приятен ден

Звездите за днес: Лъв - радвайте се...

Неделя, 24 Септември 2017 09:01

ОТКРОВЕНО