Шефката на 7 СУ Лилия Стоянова съкрати накуп 4-ма учители, сред тях зам.-директорката Ж. Милкова

Директорът на най голямото средно училище в Пиринско, благоевградското 7 СУ“ Кузман Шапкарев“ Лилия Стоянова сътвори истински прецедент в образованието, като съкрати накуп четирима учители.
С мотив съкращение на щата с прекратени трудови правоотношения са учителката по френски език и дългогодишен заместник - директор по учебната дейност Желязка Милкова, историчката Катя Тороманова, преподавателката по английски език Татяна Бучинска и началният учител целодневно обучение Цветелина Димитрова, пише struma.bg
Четирите педагожки са добре познати в града и региона, нямат констатирано нито едно нарушение и наложени наказания и са с репутация на изключителни професионалисти.
Желязка Милкова е с 27 годишен професионален стаж, 21 години от които е зам.- директор по учебната дейност.
Катя Томанова работи като учител по история 24 години, а от 21 преподава във 7 СУ.
За да съкрати педагозите, Л.Стоянова е  сформирала комисия от трима учители, които да осъществят подбор.
„ В Кодекса на труда никъде не е посочено, че подборът се осъществява от комисии. Когато съкращаването засяга една от няколко еднородни длъжности, правото на подбор следва да упражни самият работодател.
За целта директорът трябва да измисли и да се базира на обективни критерии за да останат на работа тези, които имат по висока квалификация и работят по-добре. Друг е въпросът, че обективни критерии, квалификация и „работи по-добре“ са доста разтегливи и нееднозначни понятия “, коментираха образователни специалисти.

Оставете коментар

Публикуване на линкове и добавяне на HTML не се допуска!

Информационна агенция "Региона Бг" представя най-важните и бързи новини и събития от Югозападния регион на България и област Благоевград.

ТУРИЗЪМ & ЗДРАВЕ

ЛЮБОПИТНО

ОТКРОВЕНО