Полицията с 8 съвета към студентите за 8 декември

0

Те са основно за предотвратяване на катастрофи

Полицията отправи съвети към студентите във връзка с празника им – 8 декември. Те са основно за предотвратяване на катастрофи.

1
. Ако ще празнувате в населеното място, в което живеете или учите, отидете на купона без своя автомобил. Вземете такси или намерете някой да ви закара и да ви върне от заведението.
2. Ако празненството ще е в друго населено място, преценете опита си като шофьор при зимни условия. Помнете, че са възможни валежи, поледици и други зимни изненади. Погрижете се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Снабдете се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник.
3. Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който вие управлявате, не се изкушавайте да пиете, защото и малките дози и концентрации увеличават значително риска от катастрофа.
4. Шумът от разговори и силната музика в допълнение към еуфоричното настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора, затова помолете приятели си да се съобразяват с това.
5. Ако пътувате организирано в група, не се поддавайте на приятелски закачки и въвличане в „състезания”, „гонки” и рискови изпреварвания. Ако вашият шофьор управлява рисково – превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направете му забележка, за да промени начина на шофиране. Помнете, че той застрашава директно и вашия живот.
6. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково.
7. Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал. Най-добре е той да е определен още от вечерта, за да не се увлича в наздравиците в празничната нощ и да е бодър на следващия ден. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя.
8. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис. Изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава тръгнете на път с риск да закъснеете за нещо вече планирано.

При необходимост сигнализирайте на телефон 112, гласят препоръките на служителите на реда.
За осигуряване на обществения ред и пътната безопасност за традиционните чествания на студентския празник от полицията са предприели превантивни мерки.
Областните дирекции и СДВР са провели срещи със собственици и управители на увеселителни и питейни заведения. По време на срещите са им дадени препоръки за повишена бдителност. Призовани са да подават информация при инциденти или съмнително поведение на клиенти.
В празничната вечер около заведенията, както и в курортните комплекси, ще има полицейско присъствие, предупреждават от МВР. В случай, че обстановката на пътя се усложни, пътни полицаи ще подпомагат и пренасочват движението.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!