6-годишната Йони се нуждае от цяла България! Болестта й започва само с повръщане…

0

Изследвания показали, че има епилепсия, но тя е само симптом на тумор в мозъка

6-годишната Йоана Христова от Велико Търново спешно се нуждае от финансова подкрепа за лечение. Момиченцето в момента се намира в Турция, където претърпя две операции за отстраняване на злокачествен тумор в мозъка, предаде „Дарик“.

“Всичко започна преди около година. Първият симптом беше повръщане. После детето започна да се оплаква от силни болки в стомаха, получаваше тежки кризи”, разказа нейната леля Нина Нешева.

Лекари от Велико Търново, Шумен и София смятали, че става дума за гастрит, язва, пъпна херния, нервен стомах… Препоръчано било на родителите да се обърнат и към психолог. “Той каза, че детето е разглезено и ни посъветва да ограничим гледането му на детски филмчета. Дори препоръча да вземем на Йоана котка, за да я успокоява”, обясни Нина.

След консултация с търновски ирисолог, семейството отишло в столична клиника. Йоана изпаднала в криза още в лекарския кабинет. Направени са и изследвания, които показали, че има епилепсия, но тя е само симптом на тумор в мозъка.

Семейството се е свързало с организация, която помогнала да се направи проучване на клиниките, които могат да предложат адекватно лечение на Йоана. Така на 16 януари пристигнали в Истанбул, където още същия ден е направена първата операция на детето.

“Лекарят определи интервенцията като животоспасяваща, тъй като Йоана е разполагала с още броени часове живот. При операцията и е поставен специален катетър, който да отстрани събралата се в главата и течност”, каза Нина Нешева.

Пет дни по-късно е направена и втората интервенция, при която е отстранена голяма част от тумора. За лечението родителите на Йоана са събрали от близки и приятели 80 000 лв., които са оказват крайно недостатъчни.

Необходими са още 38 хиляди лева, с които да се обезпечат 33 процедури по лъчетерапия и 6 вливания като подготовка за химиотерапията, която трябва да продължи една година. “Йоана постъпи в турската болница в четвърти стадий, туморът се оказа злокачествен. Обнадеждава ни това, че няма разсейки и няма да спрем да се борим”, категорична е лелята на детето.

Нина Нешева сподели възхищението си от турските медици. “Те се държат прекрасно с нас. Йоана навърши 6 годинки в болницата. Щом разбраха, че има рожден ден, лекарите направиха балони от ръкавици, украсиха ги, купиха торта и подаръци. Беше много емоционален момент”, разказа лелята.

Телефонът на Нина Нешева е на разположение в редакцията на Дарик радио Велико Търново за всички хора с добри сърца, които искат да помогнат на Йоана – 062 601 801.

Дарителска кутия е поставена в заведението в сградата на Община Велико Търново.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!