Над 50 бенки изискват консултация на всеки 6 месеца при специалист

0

Промяна във формата, цвета и размера са сред принзнаците за наличие на меланом

Специалистите по кожни болести от Американския Раков Институт препоръчват да се консултираме с дерматолог не само през лятната отпуска, а и през сезона на снега и мъглите. Меланомът е като хамелеон, който обича да се крие, но може и да се появи неочаквано, ракът не признава сезони и може да се появи по всяко време на годината, казват още те.

10 пъти по-голяма е вероятността един човек да развие злокачествен маланом, ако има по тялото си повече от 5 атипични бенки, в сравнение с хората, които нямат нито една, твърдят онкодерматолозите. Обикновените бенки рядко се развиват в меланом, но се приема, че при хората, които имат повече от 50 обикновени бенки, е налице по-голям риск от развитие му.
Обикновено първият признак за наличие на меланом е промяна във формата, цвета, размера или чувствителността на съществуваща бенка, но е възможно той да се развие и като нов пигментиран участък от кожата.

При мъжете меланомите обикновено се появяват по главата, врата или гърба, а при жените – по гърба или по долните крайници, от коленете надолу. При хората с тъмна кожа вероятността да се развие меланом е по-малка в сравнение с тези със светла кожа и ако се появи меланом, той обикновено е под ноктите на ръцете или краката, по дланите или ходилата, сочат наблюденията на специалистите.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!