Най-красивите български плажове в топ 5, ето кои са….

0 218

Дължината на черноморското крайбрежие на България е 354 км. То започва от нос Сиврибурун при границата с Румъния и завършва при устието на река Резовска при границата с Турция.
200 км от тази брегова ивица са плажове. Точният им брой не е известен, но спокойно можем да твърдим, че са поне стотици.
По Черноморието ни все още има девствени кътчета, подходящи за любителите на нудизма и къмпинга. Налице са и добре урбанизирани плажни ивици, които са крайбрежна спирка на обичащите удобствата и кулинарните специалитети.
Не твърдим, че тази класация на десетте най-хубави плажа у нас ще допадне на всеки. Това са фаворитите на екипа на Profit.bg, така че ще ни простите пристрастията към девствените и все още незастроени кътчета от българското Черноморие:
Болата

Няма как да го пропуснем. Този малък залив край Каварна е признат за най-красивия български залив в световен мащаб.
В миналото достъпът до него е невъзможен, защото попада в забранена военна зона. Днес това пък е защитена природна територия.
Болата е единственият пясъчен плаж в района на нос Калиакра. През него тече река, която се влива в морето, а от двете му страни се издигат скали, в които стихията е издълбала множество пещери.

Шкорпиловци

Намира се близо до морската ни столица Варна. Това е най-дългата плажна ивица у нас – цели 12 километра пясък. На места тя е широка повече от 100 метра,пише сн профит бг

Това е и едно от най-добрите места за сърфистите по нашите брегове заради вълните, образувани от вятъра и факта, че ивицата е права, без нито едно заливче.

Аркутино

Тази невероятно красива лагуна е част от природния резерват Ропотамо. Плажът е закътан между буйна горска растителност и пясъчни дюни, по които расте застрашената от изчезване пясъчна лилия.

Той се намира на миграционния път на птиците Виа Понтика, което ви гарантира удивителни срещи с пернатото царство. Да не забравяме и децата – тук е техният райски пристан, защото дълбочината на плажа е минимална.

В морето срещу Аркутино е прострял снага един от петте български острова – Свети Тома, наричан още Змийски.

Велека

Както говори и името й, тази пясъчна ивица се намира край устието на река Велека, близо до Синеморец. Това място предлага удивително преживяване – тук можете да се къпете както във водите на морето, така и в тези на реката, като последните традиционно са по-студени.

Районът е защитена местност и наистина приказно място, в което гората опира в морските води, а причудливи скали обграждат ситния пясък.

Пет от най-дългите плажове в България
Най-дългият плаж в света се простира на 50 км повече от цялата плажна ивица на страната ни

В началото на тази година обаче се наложи военните да взривят устието на реката, за да се предотврати наводнение на разположените в близост населени места. До колко това е променило пейзажа, предстои да проверим това лято.

Кара Дере

Намира се в близост до Бяла и е една от последните девствени плажни местности у нас. Затова е любима на къмпингари и нудисти.

Пясъкът тук е ситен и златист, а плажът е обграден от два носа – Черни нос и нос Бяла. Вечер блещукат само лагерните огньове, а звездите на това място са по-ярки – тук няма друга светлина, която да смущава сиянието им.

Преди обаче да се отправите към Кара Дере с децата, трябва да знаете, че плажът е неохраняем, изобилства от нудисти, а най-близкото място, от което можете да се снабдите с храна и вода, е на поне пет километра.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!