Стават ясни резултатите от първите 32 кръвни проби на жители на Рила за наличие на бруцелоза

0 131

Взети са 200 кръвни проби от отглеждани в Рила кози за наличие на бруцелоза

Очаква се днес да станат ясни резултатите от взетите проби на хора и животни от община Рила. Става въпрос за анализ на 32 проби на жители на Рила, както и на 200 проби, взети от отглеждани в града кози. Медицинските и ветеринарни специалисти продължават с взимането на кръвни проби от хора и животни. Акцентът е поставен върху хора, имащи съмнение, че са заразени с „бруцелоза”. Анализът се извършва в Националната лаборатория в столицата. 

Средно по около 50 проби на ден ще се изпращат за изследване в Националната лаборатория в София на хора, които имат съмнения за наличието на заразата бруцелоза.
Ежедневно кметът на Рила предоставя актуална информация на Областния управител Виктор Янев. От своя страна той обяви, че животните са спрени от паша, започнало е взимането на кръвни проби, като днес ще станат ясни резултатите от първите 200.

Още в петък в центъра на Рила е имало разположена подвижна лаборатория за изследване на мляко и млечни продукти. Всеки един жител на общината е имал възможност да изследва произведените в съответното стопанство млечни продукти. Към момента изпратените 32 проби за изследване в Националната лаборатория в столицата все още се обработват. Резултатът от тях ще стане ясен днес. Заразените от бруцелоза до момента са 11 човека. Придвижването на животни от и във Рила е строго регулирано от служителите на МВР.

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!