Нагъл опит за кражба остави 21 000 столичани без ток!

0 212

Повреден е кабел, захранващ центъра на София и пет квартала

Нагло посегателство над електроенергийно съоръжение, собственост на ЧЕЗ, застраши електрозахранването на централна градска част на столицата. При опит за кражба на кабел 110 киловолта, елемент от ключово значение за сигурността на електрозахранването в София, неизвестни лица повредиха съоръжението и прекъснаха доставките на електроенергия за 20 174 клиента на ЧЕЗ в районите Сердика, Средец, Оборище, Възраждане и Подуяне.

Инцидентът с кабел 110 кВ е регистриран в Диспечерската служба на ЧЕЗ Разпределение България в неделя рано сутринта. В резултат на бързите и адекватни действия на служителите на компанията е подадено алтернативно електрозахранване за засегнатия район в рамките на 7 минути. В момента електроподаването в централна градска част на столицата е обезпечено едностранно.

„Това е поредният случай, в който спокойствието и сигурността на българските граждани и бизнес са изложени на риск в резултат на нагло посегателство над мрежата. Този път обаче беше застрашено и електрозахранването на всички институции в столицата в т. ч. Президентство, Парламент, Министерски съвет, НЕК, Централно диспечерско управление на ЕСО и много други, а в резултат на това и нормалното функциониране на държавата. Благодаря на нашите служители за професионалните действия“, каза Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

ЧЕЗ предприе незабавни стъпки за възстановяване на целостта на съоръжението – оценка на техническите изисквания, подготовка за ремонтно – възстановителни работи и подмяна на увредения участък от кабела.

ЧВЗ се обръща към гражданското общество и институциите за тотална непримиримост към посегателствата върху елементи от електроенергийната инфраструктура на България.

 

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!