Мая Манолова: Ще организирам практики за студентите, които да се провеждат в институцията на омбудсмана

0

Те ще бъдат заплатени и ще се водят като стаж към специалността

На пресконференция, проведена с медиите в община Благоевград, омбудсманът на България Мая Манолова сподели своите впечатления от лекцията със студенти от правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ тази сутрин. 

„Имах удоволствието да изнеса лекция пред студентите от юридически факултет, на тема „Омбудсманът в защита на правата на гбългарските граждани“. Получи се наистина интересна лекция, а и имах възможността в първо лице да се запозная с проблемите на студентите и с техните очаквания от институцията на омбудсман. По време на тази лекция се зароди идеята да организирам студентски практики за студентите от юридически факултет, които да бъдат провеждани в институцията на омбудсмана. Те ще бъдат заплатени и ще се водят като стаж към специалността, а и по този начин искам да дам един пример и на другите институции, за това, че младите хора, които завършват висшето си образование трябва да бъдат подкрепяни“, категорична бе Манолова.

„В случая аз смятам да дам личен пример, като една от институциите, които биха наели млади хора да стажуват и практикуват, като ползата би била двустранна. Ще имаме представа за проблемите на младите хора от първо лице, а и ще им подпомогнем в тяхното образование. Това са проблемите, които споделиха студентите, както и проблемите на техните семейства да ги издържат, докато са студенти, с ниските стипендии и заради това, че много малко хора ги получават. Това довежда до прекъсването на висшето си образование. Това, което аз бих предложила, след като проуча проблема е за младите хора, които са в затруднено социално положение или са с ниски доходи на родителите си, да плащат студентски такси в намален размер или въобще да бъдат освободени от такси“, предложи омбудсманът.

При въпрос на медиите: Никой ли не постави въпроса за качеството на образованието, Манолова направи следния коментар.
„Обсъдихме всичко с правосъдната система, с основното и средното образование, с новата образователна прогрома, но качестовото на образованието не беше тема, тъй като може би присъстваше и ръководството на университета.“

Тя сподели, че студентите са проявили интерес заедно да направят един преглед на законодателството, както и за възможностите на младите хора да започват своята първа работа, с цел стимулиране студентите след завършване на висшето си образование да имат повече възможности за започване по специалността.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!