В очакване: Кой ще седне в стола на Христо Иванов?

0

Най-спрягана за нов правосъден министър е Екатерина Захариева

Днес премиерът Борисов трябва да обяви номинацията си за нов правосъден министър. Очаква се това да бъде Екатерина Захариева, като е възможно тя да бъде гласувана още веднага от парламента, преди депутатите да гласуват на трето четене и промените в Конституцията, пише „Дневник“.

Именно отстъпването от част от поправките (разпределението на съдийската и прокурорската квота във ВСС), около които имаше споразумение между партиите през лятото, стана повод при гласуването на второ четене миналата седмица министърът на правосъдието Христо Иванов да подаде оставка. Той беше колега със Захарива в служебния кабинет на Георги Близнашки.

Захариева е юрист по образование. Преди да оглави кабинета на президента, тя беше главен секретар на президентството. Преди избирането на Плевнелиев, беше в екипа му в регионалното министерство като заместник-министър. Според визитката й от 2003г. работи в държавната администрация, а преди това за няколко години е била адвокат. Досега тя е била вицепремиер в двете служебни правителства, които президентът Росен Плевнелиев сформира, като в първото заемаше длъжността – министър на регионалното развитиие, а във второто, съвместно с тази длъжност беше и министър на инвестиционното проектиране.

В същото време съдии и граждани протестират за нуждата от истинска съдебна реформа.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!