МВР ще бори престъпността с дронове

0

Към момента МВР има право да използва единствено хеликоптери

 МВР ще се бори с престъпността, било тя тежка организирана или битова, с дронове. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Използването на безпилотни летателни апарати като дронове, които осъществяват видеонаблюдение в реално време ще окаже положително влияние на работата на полицейските органи по разкриване на престъпления, ще има и превантивна функция”, казва Бъчварова. Към момента обаче МВР има право по закон да използва единствено хеликоптери “за изпълнение на задачи от въздух”. От коментара на вицепремиера може да се заключи, че въвеждането на безпилотните устройства с камери в полицейския арсенал е въпрос на политическо решение, а вземането му не изглежда трудно.

Бъчварова посочва, че до този момент не е обсъждана възможността за използването на дронове за борба с престъпността, не е изготвяна и промяна в нормативната уредба в тази посока. Вицепремиерът изрази надежда, че „при наличие на текст в закон, МВР има готовност да изготви подзаконов нормативен акт, в който да бъдат посочени реда и условията за употребата им”. От отговора на министъра става ясно, че ако депутатите проявят инициативата, то в МВР няма да имат нищо против да ползват и дронове при изпълнение на задълженията си, информира агенция „Блиц”.

Използването на дронове за борба с престъпността би могло да помогне за разкриването на престъпления от различен тип като например зачестилите в последно време кражби на автомобили.

 

 

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!