Неповторимата Стоянка Мутафова с рекорд на Гинес

0

Стоянка Мутафова е най-възрастната все още играеща на сцена актриса в историята на света

Рекордът на Стоянка Мутафова вече фигурира в Книгата на Гинес, а постижението е записано като най-възрастната все още играеща на сцена актриса в историята на света.

93-годишната легенда продължава да играе в спектакъла „Столетие мое“ и самата тя казва, че се чувства отлично и няма намерение да слиза от сцената, която се превърна в нейн живот, а колегите й в семейство, съобщава actualno.

Сцената ми е живецът и затова не се отказвам. Да стоя вкъщи, би значело духовна смърт за мен. Щом пълня салоните и ме аплодират, значи трябва да играя и публиката ме иска. Гледайте ми спектаклите, а не болестите!

Информационна агенция „РЕГИОНА“ припомня, че в началото на годината Съюзът на артистите в България (САБ) поиска от Книгата на рекордите на „Гинес“ да впише Стоянка Мутафова като най-дълго играещата на театрална сцена актриса в света. Министерството на културата и министър Вежди Рашидов също официално подкрепиха предложението.

Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Завършва класическа филология в Софийския университет и Държавна театрална школа в столицата. Първото излизане на сцена на Мутафова е на тази на НТ „Иван Вазов“ през 1945 г., когато все още е учила в Държавната театрална школа. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър „Ив. Вазов“. Тя е една от основателките на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“. През 2001 г. получава наградата „Паисий Хилендарски“, а през 2002 г. – орден „Стара планина“, първа степен.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!