Постигнете добро емоционално здраве чрез четене

0 117

Най-големи са ползите от четенето за удоволствие при децата и тийнейджърите

Четенето за удоволствие води до по-добро емоционално здраве. Такъв е изводът от доклад на независимата благотворителна организация „The Reading Agency“. Подчертава се, че ползите са най-големи при децата и младите хора. Докладът е изготвен на база на 51 научни публикации в литературния сектор. Научните изследвания са правени върху деца, тийнейджъри и възрастни, както и върху хора в добро и лошо здравословно състояние. Учените откриват, че най-големи са ползите от четенето за удоволствие при децата и тийнейджърите. Проучване в Германия през 2014 г., при което деца на възраст между 7 и 9 години са включени в специална литературна програма, показва, че четенето води до по-добро разбиране на емоциите и по-доброто им изразяване с думи. Учени в САЩ пък през 2008 г. стигат до извода, че четенето и разговорите за книги водят до изграждане на социална идентичност при младежите.

Сред другите ползи от четенето за удоволствие са познание за себе си и другите, натрупване на социален и културен капитал, развитие на въображението, намаляване на стреса и негативните емоции. От „The Reading Agency“ допълват, че то носи ползи на хора на всякаква възраст. Медицински материали сочат, че четенето облекчава симптоми като деменция, депресия и проблеми със зрението.

Все пак от благотворителната организация отбелязват, че проучванията са прекалено различни и е трудно да се категоризират всички ефекти от четенето за удоволствие. От там призовават за повече фокусирани и конкретни изследвания в тази сфера.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!