/Снимки и видео/ Зам.кметът по културата и хуманитарни дейности г-жа Христина Шопова откри Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград!

0 141

Децата на Благоевград отново имат своя център по изкуства!

Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград бе открит официално тази сутрин в 10 часа. Събитието се със състоя в кв. „Вароша“ пред Къщата по Литература. По стар български обичай организаторите бяха подготвили питка и менче вода. Зам.кметът по културата и хуманитарните дейности  г-жа Христина Шопова откри с хвърляне на менче вода, както повелява българската традиция центъра  и пожела успех, да има неспирен детски глъч и високи творчески успехи. Децата  още с откриването са натоварени със задачата да подготвят Коледната програма на Благоевград.Музиканти и певци от  школата по изкуствата бяха подготвили кратка музикална програма.Присъстваха преподаватели, възпитаници и много родители, които бяха радостни от откриването и с интерес разгледаха къщите, в които ще провеждат заниманията. Наименованието е променено на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и целите му ще се дублират с целите на Младежки дом, Обединен детски комплекс и Център по изкуствата“. Промяната се налага с приемането на новия Закон за предучилищното и училищно образование.

{gallery}htyhgf{/gallery}

Всички преподаватели от Център по изкуствата, ОДК и Младежки дом са назначени в новата структура със Заповед на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Материално-техническата база,която ще използва Центърът остава същата, т.е администрацията ще бъде изнесена в Младежки дом,

Творческа дейност ще се развива и в една от най- красивите къщи в Стария квартал „Вароша“- Мощанската къща. Предстои да се направи „Клуб по готварство“, който ще се провежда в МУЦ, като идеята на Община Благоевград е да се канят известни готвачи, които да обучават децата и уроци по френски език. 

В Центъра ще има равен достъп за всички деца, като таксите ще са между 3 и 7 лв. До края на годината клубовете ще са безплатни за децата на Благоевград. Деца, които имат епикриза или родители, които са под социалния доход няма да плащат такси. Заложено е в Център да има специален падагог, който да работи с деца със специални потребности. Сред хубавите новини за благоевградчани бе и възстановяването на къща „Кукли“, където актьорите от Куклен театър ще показват как се изработват кукли и как се работи с тях.

 

 

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!