ВНИМАНИЕ! Разтревожени майки алармират: Опасна вафла плъзна на пазара!

0

Медици предупреждават, че вафлата малтитол, който е изключително опасен

Oпасна вафла плъзна на пазара, алармираха майки пред столичен вестник. Родителките са ужасени от това, че едно от най-новите сладки изкушения, които се рекламират от националния ефир няколко пъти на час, всъщност съдържа опасна съставка. Става въпрос за вафла с наименование на английски език, която производителите определят като био и еко.

В нея нямало нито грам захар, а вместо традиционния подсладител се влагала здравословната стевия. Ясно е обаче, че растението не е толкова сладко, колкото баналната тръстика, което би означавало, че и десертът няма да е толкова наситен като вкус. Нищо подобно, майките разкриха, че всъщност във вафлата дебне химическото съединение. Това е малтитолът, който се използва в хранителната индустрия и под добре познатия номер Е965. Веществото се получава като алкохолен дериват и е хвален от химиците заради това, че почти не съдържа калории, за разлика от захарта. Познат е и като братовчед на класическия сорбитол.

Медиците предупреждават обаче, че въпросният малтитол, с който вафлата е бъкана, всъщност е изключително опасен. При поглъщане на по-големи количества и особено от деца, той има силен слабителен ефект, който пък родителите могат да сбъркат с вирусна инфекция. Мъниците могат да се сдобият и с обезводняване въпреки рекламата за биологично чист продукт. Във вафлата освен това се съдържа вредна растителна мазнина, както и малтодекстрин.

Това също е полизахарид, който се ползва като хранителна добавка и със сигурност не е полезен нито за децата, нито за възрастните, защото се произвежда от нишесте от частична хидролиза. Това означава, че и най-малката алергия от глутен може да причини тежък пристъп.

„Няма такова понятия като био вафла“, категорични са и експертите от агенцията за безопасност на храните. А родителите, уплашени от подвеждащата реклама на продукта, се канят да сезират и Съвета за електронни медии, и Комисията за защита на потребителите. Компании, които си позволяват подобни лъжи, в миналото са били санкционирани остро.

*използваната снимка е илюстративна

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!