Плащаме по-малка глоба за липса на „Гражданска отговорност“

0

Санкцията при първо нарушение за несключена застраховка вече ще бъде 250, а не 400 лв.

Депутатите приеха санкцията за физически лица при първо нарушение за несключена „Гражданска отговорност“ да е в размер на 250, а не досегашните 400 лв., предава Фокус.

Предложението е направено от народният представител от ПГ на Патриотичния фронт Димитър Байрактаров по време на обсъждането на проект за Кодекс на застраховането на второ четене. „Сега колеги, ние искаме да наказваме хората с глоба 400 лв., затова, че не са сключили застраховка гражданска отговорност. Едно лице може да застрахова автомобила си с няколко различни застрахователни полици. Едно от тях може да бъде „Автокаско“, „Гражданска отговорност“ или трети вид.

Ако настъпи застрахователно събитие, лицето ще получи обезщетение от една полица и трябва изрично да декларира изрично по коя. Ето една несправедливост“, заявява Байрактаров. „Имайки предвид какъв е жизненият стандарт в България и че една голяма част от водачите са пенсионери, мисля че справедливата глоба за физическите лица за първо нарушение 250 лв. Надявам се да подкрепите това предложение, защото целта е да бъдат стимулирани хората да сключват „Гражданска отговорност“, а ако втори път наруши закона – да бъде санкциониран по най-строгия начин“, пояснява депутатът. Предложението му беше прието. Санкцията за физически лица при повторно нарушение е в размер на 800 лв.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!