Важни съвети как да се справим с потенето в летните жеги!

0

Потенето помага да се намали прекалената топлина на тялото. Всеки от нас има по около 3 милиона потни жлези и повечето от тях секретират прозрачна течност без мирис, която се състои от вода, сол, отпадъчни продукти и мастни киселини. Но в някои зони, като под мишниците и стъпалата, например, потните жлези секретират течност, която съдържа и химикали. Те могат да бъдат преобразувани от бактерии и да доведат до отделяне на неприятна миризма, пише полезното ком.
Потенето
Потенето може да се провокира от всекидневни емоции като тревога и стрес, както и от употребата на кофеин, алкохол и люти храни. Поте­нето (и раздразнителността) могат да се провокират и от резките промени в нивата на кръвната захар, така че е добре да се отбягват храни с висок гликимичен индекс.
Настинките и грипните вируси могат да предизвикат втрисане и изпотяване. Инфарктът може да е придружен с избиване на студена пот. Топлите вълни са характерни за дамите в менопауза, тъй като яйчниците им постепенно спи­рат функционирането си.
Потенето може да е знак и за свръхактивност на щитовидната жлеза, като то може да е придружето и с треперене, загуба на тегло или диария.
Ракови заболявания, като лимфом, понякога също водят до засилено потене нощно време, като в същото време човек се чувства уморен и неразположен.
Потенето е страничен ефект и от приема на някои медикаменти, вкл. кодеин, и опиатитите, подобни на морфина, някои антидепресанти, аспирин и стероиди.
Решението
Разбира се, появата на проблеми с повече изпотяване или с неприятна миризма е добре да се обсъдят с личния лекар и евентуално да се направят изследвания за наличие на някакво заболяване и да се започне лечението му. Друго, което можете да направите, е да ограничите приема на подозрителните медикаменти.
Това са 5 важни съвета!
Избягвайте пикантните храни и алкохола. Спиртните напитки могат да предизвикат и нощно изпотяване, когато нивата на алкохол в кръвта намалеят.
Подплънки за дрехи поемат потта
Носете удобни, не твърде прилепнали дрехи от естествени материи, които позволяват потта да се изпарява бързо.
Носете бели или черни дрехи, върху които да не личат толкова петната от пот или пък използвайте предпазни подплънки под мишниците.

на стъпалата – ползвайте предназначена за това козметика.

Избягвайте стегнати и затворени обувки като ботуши, както и направени от изкуствени материи. Оставяйте ги да се изсушат добре, преди пак да ги обуете.

 

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!