Интересът на българите към ваканционните имоти в южната съседка расте

0

Няма криза за гръцките мезонети

Казват, че на всеки въпрос истинският търговец отговаря с въпрос. Ако питате който и да е грък колко струва даден имот, отговорът със сигурност ще е: „Защо питаш?“ Не защото всички гърци са родени търговци, а защото след въвеждането в последните години на редица различни данъци, пазарът на недвижими имоти там се усложни значително. В зависимост дали купувате, продавате, декларирате пред данъчната служба или пред нотариуса отговорът на горния въпрос ще е различен.

Въпреки че идеята за голяма тераса на нискоетажна вила с гледка към плажа остава атрактивна, опасността от нови данъци върху имотите в ситуацията на икономическа несигурност в Гърция не е за подценяване. Неуреденият имотен регистър и проблемите със собствеността на част от недвижимите имоти там също трябва да са предупредителна светлина за устремилите се към бърза покупка в кризата.

През последните години доста българи успяха да купят ваканционни имоти в южната ни съседка. Една от основните причини за това е спадът на цените в Гърция, който имотните консултанти оценяват на над 40% спрямо нивата от 2008 г., пише „Капитал“. Освен спада на цените, атрактивността на гръцките ваканционни имоти е обоснована и от особеностите на строителството там. Висока етажност не е разрешена, поради което в Гърция няма да видите презастрояването, което има в България, Турция и Испания. Най-често се предлагат редови къщички от по два етажа, закачени една за друга, които в Гърция наричат мезонети. Това е и най-търсеният формат за покупка на недвижимост. Характерното за пазара в Гърция е, че в цената не се включват общите части, дори и терасите. Сумата се калкулира на базата на реалната площ.

Цените варират в зависимост от предпочитания тип имот и възможностите на клиента. Започвайки от най-евтиния тип имот – апартамент може да се купи и за 30-40 хил. евро. Естествено, това са най-малките, в по-неуредени инфраструктурно селища и зони. Но средно добър апартамент с една спалня струва от порядъка на 50-60 хил. евро. Вече за мезонети има предложения и по 120-130 хил. евро, а такива със собствен двор продават за 150 хил. евро, като става въпрос само за пешеходно разстояние от морето. В Гърция показателите за строителство са много ниски, което в най-общия случай означава, че можеш да застроиш около 10% от парцела си в неградска зона, където са луксозните вили и къщи – на първа и втора линия на морето.

Над 90% от сделките се сключват за имоти в северната част на Гърция – районите между Солун и Кавала. Атрактивен също е и остров Тасос. Най-често покупките са в ценовия сегмент между 50 и 100 хил. евро за апартаменти или ваканционни къщи. Не са изключение обаче и сделките за малки парцели, за между 10 и 30 хил. евро. Според консултантите по-голямата част от купувачите не гонят инвестиционна цел, а по-скоро покупка на втори или трети имот за почивка и удоволствие.

Възможността страната да излезе от еврозоната обаче поставя някои от сделките на изчакване и все по-голяма част от купувачите се надяват на евентуално връщане към драхмата и на още по-ниски цени на имотите. Това обаче не е задължително, защото е възможно гърците да продължат да ги продават в евро. Дали и какви ще са негативните последици за подобни сделки все още е трудно да се каже. Такива със сигурност ще има за тези, купили имот с инвестиционна цел, тъй като цените почти сигурно ще вървят надолу.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!