Туристи масово се насочват към Испания и България след атентата в Тунис

0

Европейците се пренасочат дори към намиращата се в тежко финансово положение Гърция за лятната си почивка

След атаката в Тунис, където въоръжен мъж уби десетки туристи на плажа на хотел, европейците, които отиват на море това лято, се насочват към Испания, България и дори Гърция, отбелязва Ройтерс.

Преди нападението, отговорност за което пое джихадистката групировка „Ислямска държава“, туниският туристически сектор тъкмо се възстановяваше след вълненията по време на Арабската пролет. В резултат Тунис се превърна в популярна евтина дестинация за европейците, искащи да събират тен.

Атаката миналата седмица, при която ислямист уби 38 души, предимно британци, обаче засили опасенията за сигурността в Тунис, след като двама негови съмишленици застреляха в музей в столицата 22 човека, 21 от които чужденци. Сега много туристи, планирали или резервирали почивка в северноафриканската държава, се насочват към други места.

Малко вероятно е хората, възнамерявали да почиват в Тунис, да се спрат на далечни дестинации, коментирал анализатори. Малдивите, Мексико и карибските острови по принцип предлагат по-скъпи почивки и привличат друг тип туристи.

Очаква се най-големият печеливш да е Испания, която преследва същата таргет група – хора, които искат да почиват на ол инклузив, или да получат качество на прилична цена.

България и Турция, които загубиха много от руските туристи заради икономическата криза, обаче може да се окажат популярни и изгодни алтернативи на Испания, отбелязва Ройтерс. Според експерти част от западняците, които няма да отидат в Тунис от съображения за сигурност, не биха почивали и в Турция, която граничи с опустошената от кървав конфликт Сирия.

 

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!