Министър Ангелкова: 20% спад за летния туристически сезон

0

Летният туристически сезон в България върви с 20% спад спрямо миналата година

Това призна министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция преди откриването на българо-италиански туристически форум.

Ангелкова и министърът на културните ценности и туризма на Италия Дарио Франческини откриха форума заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, а преди него двамата министри дадоха брифинг за медиите.

Приходите от туризъм за миналата година по данни на БНБ са били 6 млрд. лева, каза Ангелова и изрази надежди през 2015 година да запазим тези нива, пише ПИК. Има увеличение с 1,8% на зимния туризъм, каза тя.

„Летният сезон е изключително труден и върви с 20% спад. Очаква ни много труден сезон“, призна Ангелкова. Министърът каза още, че заедно с италианските си колега са се договорили да настояват за създаването на Съвет на министрите на туризма в Европейския съюз, където да се обсъждат проблемите и различни общи инициативи, свързани с туризма.

Министърът на туризма на България подчерта, че Италия проявява интерес към инвестиции в балнео, уелнес и спа туризъм у нас. През 2014 година 129 000 италианци са посетили България с цел туризъм, което представлява с 19% повече спрямо предходната година, каза Николина Ангелкова.

По думите й, само за първите пет месеца на 2015 година в България са дошли близо 40 000 туристи от Италия. Те са привлечени най-вече от летните и зимните ни курорти, както и от възможностите за градски туризъм. По време на изминалия зимен туристически сезон имаме 24 000 туристи от Италия, съобщи Ангелкова.

Износът на България към Италия за 2014 година е близо 2 млрд. евро, а вносът – 1,8 млрд. евро, каза министърът на туризма и подчерта, че Италия е на 10-о място по отношение на чуждестранните инвестиции у нас. От своя страна Дарио Франческини ни похвали, че сме взели решение да създадем министерство на туризма.

„Поставихме основите на нашата съвместна работа и се уточнихме за нова среща през декември“, каза италианският министър на културните ценности и туризма.

Двете основни линии, по които ще работим съвместно с Италия са начинът, по който да привлечем повече туристи и създаването на общи маршрути между двете държави, посочи той.

Броят на италианските туристи в България и на българските в Италия е почти равен, но когато се направи съотношение с броя жители е ясно, че в България трябват да идват повече туристи от Италия, отчете Франческини.

Според него България може да предложи много, като има големи богатства по отношение на минералните извори, възможностите за зимен и летен туризъм, както и предпоставки за силен археологически и религиозен туризъм.

По отношение на съвместните маршрути двамата министри признаха, че разговорите са все още в начален етап. Става дума за маршрути, свързани с археология и насочена към далечни пазари.

Самите маршрути ще бъдат ясни след посещението на Ангелкова в Италия след няколко месеца, когато се очаква и конкретно споразумение между двете държави.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!