2 234 благоевградчани с електронен достъп до медицинското си досие

0 1 137

2 234 души от Благоевградска област вече имат достъп до здравното си досие, съобщи шефът на Здравната каса в Благоевград, д-р Ивайло Димитров. Жителите на областта вече могат да проверяват онлайн здравния си статус, през какви прегледи са преминали и дали са лежали в болница.

Благоевградска област се нарежда на 5-о място в страната по активност на населението до здравната информация. От началото на кампанията за отворените досиета, досега на ден са получили своя УКД по 50 – 100 здравноосигурени лица.

С уникалния код за достъп всеки гражданин може да провери дали отразените в личното му досие дейности в извънболнична и болнична помощ действително са извършени, така пациентите активно участват в контрола на разходите за здравеопазване, каза директорът на Здравната каса в Пиринско д-р Ивайло Димитров.

Той поясни, че информацията и за децата е достъпна за родителя, направил избора на личен лекар, чрез неговия код за достъп, докато те навършат 18г. Ако лицата констатират разминаване в данните трябва да подадат сигнал до Районната здравноосигурителна каса на място в Благоевград или по места във филиалите в Разлог, Петрич, Гоце Делчев и Сандански.

От 28 август 2017 г., всеки гражданин, който посети районната здравноосигурителна каса, по какъвто и да е повод, може да получи безплатно своя Уникален код за достъп (УКД) до електронното си медицинско досие. С това се поставя началото на кампания за засилване на обществения контрол върху изразходване на публичния ресурс, с който Националната здравноосигурителна каса закупува медицински услуги в полза на пациентите.

С УКД всеки гражданин ще може да упражни правото си да провери дали отразените в личното му досие дейности действително са извършени. Ако констатира разминаване в данните, той може да подаде сигнал до районната или до Националната здравноосигурителна каса. Контролните органи на институцията ще извършат проверка, като информират и гражданина за резултатите от нея. При необходимост ще се коригира електронното здравно досие с действително извършените в полза на пациента дейности.

От старта на кампанията, до 20 октомври, 2234 души са изявили желание за достъп до електронното си медицинско досие, съобщиха от Здравната каса в Благоевград.
За сега има подадени само два сигнала от пациенти, за установени несъответствия между реално извършените дейности и данните, въведени в електронното им здравно досие. Единият сигнал е за амбулаторен преглед при личен лекар, а другият – в специализирана извънболнична помощ. И по двата случая е разпоредена проверка от здравните експетри.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!