Задължително зимни гуми за камионите и автобусите, 150 лв. необжалваема глоба за нарушителите

0

Нова наредба предвижда минимум 2 мм. грайфер за товарните автомобили и автобусите

Доклад до пътната агенция, внесен от регионалния министър Лиляна Павлова, предвижда задължително зимни гуми за камионите и автобусите, както и 150 лв. необжалваема глоба, за нарушителите.

Документът повтаря част от идеите на група депутати, гласувани вече на първо четене в транспортната комисия на парламента. Те предвиждат задължително движение със зимни гуми от всички МПС между 1 ноември и 1 април. При нарушение глобата трябва да е от 50 до 200 лв. Предвидено е и отнемане на книжката за срок от 1 до 6 месеца.

Според регионалния министър Лиляна Павлова специално за камионите трябва да се въведе необжалваема санкция от 150 лева за неспазването на тези изисквания, както и ако не спазват забраните за движение, когато се чисти снегът, съобщава „Труд“.
Юристи обаче определят необжалваемата глоба като абсурд, тъй като само преди няколко години от Закона за движение по пътищата бяха премахнати необжалваемите глоби до 50 лв.

Освен това в закона пише, че грайферите не трябва да са под 1,6 мм, но специално за товарните и автобусите наредба определя 2 милиметра. Според експерти 4 милиметра е т.нар. златен стандарт за зимни гуми. С течение на времето той се изтрива до 2 милиметра, без гумата да загуби качествата си.

От пътната агенция обаче твърдят, че специално за леките коли 1,6 мм било недостатъчно и трябва собствениците им също да бъдат задължени да имат гуми с 4 мм грайфер за зимни условия, пише още „Труд“.

В европейските страни зимните гуми не са задължителни, с изключение на 3 скандинавски държави, но навсякъде се изисква автомобилът да е пригоден за зимни условия, най-вече да е снабден с вериги.

0
0
Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!