100 ТИР-а от Пиринско на мирен протест пред ГКПП „Кулата“

0 1 596

100 ТИР-а от превозваческите фирми в област Благоевград са на протест пред граничен пункт „Кулата“. Протестът е мирен пунктът не е затворен и си извършва обичайната дейност.
Сред протестиращите са фирми от Благоевград, Сандански, Петрич, Симитли, Брежани, Черниче и други населени места. На мястото бяха и камиони на един от най-големите превозвачи в региона „Стойчев груп“. Шофьорите носеха националното знаме и плакати Европа на две скорости-заден ход за България.I Хората от бранша са категорични, че в основата на закона „Макрон“ има дискриминация, а промените ще навредят сериозно на българския транспортен бизнес, който представлява 17 на сто или над една пета от Брутния вътрешен продукт на страната.
Какво предвиждат новите европейски правила? На практика това са редица ограничения за тежкотоварните камиони, засягащи както българските превозвачи, така и тези от други държави от Централна и Източна Европа, свързани с т.нар. Мобилен пакет 1. Този пакет в момента се обсъжда на европейско ниво и предвижда шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици; след третия ден в страна от ЕС да получават колкото са ставките в съответната държава; също така да нощуват в места за настаняване, а не в кабините на камионите, които са оборудвани за целта, без да е предвидена охрана за паркираните камиони.

Други новини

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.

error: Съдържанието е под закрила на Авторското право!